![]() |
Türkmence Dilbilgisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkmence DilbilgisiDilbilgisi Zamirler 1-Şahıs Zamirleri Türkmence şahıs zamirleri aşağı yukarı Türkiye Türkçesindeki gibidir: Men, sen, ol, biz, siz, olar Yönelme hallerinde n>n değişmesi olur: mana, sana, ona 2-İşaret Zamirleri Türkmence işaret zamirleri şunlardır: Bu, şu, ol, şol ![]() Çekimli hallerde; "Bu" işaret zamiri "m" ile başlar ![]() Ek ile zamirlerin aralarına "n" sesi girer ![]() Yönelme hallerinde ise n>n değişmesi olur ![]() muny: bunu, muna: buna, onun: onun Fiiller Şimdiki Zaman (Haezirki zaman) -yar, -yaer Şimdiki Zaman Eki + Şahıs Ekleri Şimdiki Zaman Olumlu Olumsuz gelyaerin geliyorum okayaryn okuyorum gelmeyaerin gelmiyorum okamayaryn okumuyorum gelyaersin geliyorsun okayarsyn okuyorsun gelmeyaersin gelmiyorsun okamayarsyn okumuyorsun gelyaer geliyor okayar okuyor gelmeyaer gelmiyor okamayar okumuyor gelyaeris geliyoruz okayarys okuyoruz gelmeyaeris gelmiyoruz okamayarys okumuyoruz gelyaersiniz geliyorsunuz okayarsynyz okuyorsunuz gelmeyaersiniz gelmiyorsunuz okamayarsynyz okumuyorsunuz gelyaerler geliyorlar okayarlar okuyorlar gelmeyaerler gelmiyorlar okamayarlar okumuyorlar Geniş zaman (Naemaelim geljek zaman) Geniş Zaman Olumlu Olumsuz gelerin gelirim okaryn okurum gelmerin gelmem okamaryn okumam gelersin gelirsin okarsyn okursun gelmersin gelmezsin okamarsyn okumazsın geler gelir okar okur gelmez gelmez okamaz okumaz geleris geliriz okarys okuruz gelmeris gelmeyiz okamarys okumayız gelersiniz gelirsiniz okarsynyz okursunuz gelmersiniz gelmezsiniz okamarsynyz okumazsınız gelerler gelirler okarlar okurlar gelmezler gelmezler okamazlar okumazlar Gelecek Zaman (Maelim geljek zaman) Türkmence gelecek zamanda şahıslara göre fiil çekimi yoktur ![]() ![]() Gelecek Zaman Olumlu Olumsuz men geljek geleceğim men okajak okuyacağım men geljek dael gelmeyeceğim men okajak dael okumayacağım sen geljek geleceksin sen okajak okuyacaksın sen geljek dael gelmeyeceksin sen okajak dael okumayacaksın ol geljek gelecek ol okajak okuyacak ol geljek dael gelmeyecek ol okajak dael okumayacak biz geljek geleceğiz biz okajak okuyacağız biz geljek dael gelmeyeceğiz biz okajak dael okumayacağız siz geljek geleceksiniz siz okajak okuyacaksınız siz geljek dael gelmeyeceksiniz siz okajak dael okumayacaksınız olar geljek gelecekler olar okajak okuyacaklar olar geljek dael gelmeyecekler olar okajak dael okumayacaklar Görülen Geçmiş Zaman (Öten zaman) Görülen Geçmiş Zaman Olumlu Olumsuz geldim geldim okadym okudum gelmedim gelmedim okamadym okumadım geldin geldin okadyn okudun gelmedin gelmedin okamadyn okumadın geldi geldi okady okudu gelmedi gelmedi okamady okumadı geldik geldik okadyk okuduk gelmedik gelmedik okamadyk okumadık geldiniz geldiniz okadynyz okudunuz gelmediniz gelmediniz okamadynyz okumadınız geldiler geldiler okadylar okudular gelmediler gelmediler okamadylar okumadılar Türkmencenin imlasına bağlı olarak: Üçüncü şahıslarda görülen geçmiş zaman eki her zaman -dy, -di şeklinde yazılır ![]() gördi, gördiler İki ya da daha fazla heceden sonra tüm şahıslarda bu durum görülür ![]() düşündim, düşündin, düşündi, düşündik, düşündiniz, düşündiler Öğrenilen Geçmiş Zaman Öğrenilen geçmiş zaman I Olumlu Olumsuz gelipdirin gelmişim okapdyryn okumuşum gelmaendirin gelmemişim okamandyryn okumamışım gelipdirsin gelmişsin okapdyrsyn okumuşsun gelmaendirsin gelmemişsin okamandyrsyn okumamışsın gelipdir gelmiş okapdyr okumuş gelmaendir gelmemiş okamandyr okumamış gelipdiris gelmişiz okapdyrys okumuşuz gelmaendiris gelmemişiz okamandyrys okumamışız gelipdirsiniz gelmişsiniz okapdyrsynyz okumuşsunuz gelmaendirsiniz gelmemişsiniz okamandyrsynyz okumamışsınız gelipdirler gelmişler okapdyrlar okumuşlar gelmaendirler gelmemişler okamandyrlar okumamışlar Kaynak : Wikipedia |
![]() |
![]() |
|