Ubuntu Tarihçe Ve Geliştirme Aşaması |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ubuntu Tarihçe Ve Geliştirme AşamasıTarihçe ve Geliştirme Aşaması Debian temel alınarak yola çıkılan ilk Ubuntu sürümü 20 Kasım 2004 tarihinde yayımlandı O zamandan beri her altı ayda bir yeni sürüm yayımlanmaktadır; bu da onu en güncel GNOME (nom diye okunur) ara yüzü kullanan dağıtım yapmaktadır![]() MEPIS, Xandros, Linspire, Progeny ve Libranet gibi diğer Debian tabanlı işletim sistemlerinin aksine Ubuntu, Debian'ın felsefesine sadık kalmış ve özgür bir yazılım olarak yoluna devam etmiştir ![]() Ubuntu sözcüğü, Zulu dilinde; "Ben, seninle ben oldum" demektir, aynı zamanda "başkalarına karşı merhametli, şefkatli, iyiliksever" olmak gibi insani değerlerin temel alındığı bir dünya görüşüdür ![]() Buradan hareketle Ubuntu, İnsanlık için Linux (Linux For Human Beings) sloganını kullanır ![]() Ubuntu logosu ilk sürümden beri aynıydı Elde çizilmiş ve şimdi ubuntu-title adlı bir yazıtipi olan bu imlek Andy Fitzsimon tarafından yapılmıştır İmleğindeki işlenen temada insanlar arasındaki eşitliğe ve kardeşliğe dikkat çekmektedir![]() Ubuntu 10 04 Lucid Lynx sürümünde logo daha güncel ve daha çağdaş olarak yeniden tasarlandı![]() Ubuntu paketlerinin çoğunluğu Debian tasarısının kararsız bölümünden derlenir Ubuntu ve tüm resmi türevleri deb paketleri ve APT/Synaptic tabanlı paket yöneticisi kullanır![]() Ubuntu tasarısı, paketlerle ilgili bazı konularda Debian ile ortak çalışmaktadır Ubuntu'ya yüklenen paketler Debian'ın kararlılık seviyesi için bir deneme ortamı yaratmaktadır![]() Öte yandan Ubuntu ve Debian çok sayıda kişi tarafından yeterince beraber çalışmamakla suçlanmaktadır; zira Ubuntu deb'leri ve Debian deb'leri birbiriyle uyumlu değildir Her ne kadar çok sayıda Debian geliştiricisi aynı zamanda Ubuntu'nun gelişimine yardım ediyor olsa da Debian'ın kurucusu Ian Murdock Ubuntu'nun ayrı bir proje olduğunu ve Debian ile yeterince ortak noktaya sahip olmadığını belirtmiştir![]() Kaynak : Wikipedia |
|
|
|