Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Doğu Anadolu Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
doğal, erzurumun, güzellikleri

Erzurum'un Doğal Güzellikleri

Eski 08-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Erzurum'un Doğal Güzellikleri

Narman Kanyonu (Kırmızı Periler Vadisi) (Narman)

Bundan sonra UNESCO ile bağlantı kurularak bazı bülten ve yayınlarda kullanılmıştır
Ardından da Narman Kanyonu gezi programlarına dahil olmuştur

Narman Kanyonu doğal oluşumlu bir vadi olup, Kapadokya’daki peri bacalarına benzer niteliktedir
Bu vadide çeşitli hayvanlar yaşamakta olup bunların başında;
Kaya Kartalı, Şahin, Kerkenez, Atmaca, Kınalı keklik,
Bıldırcın, Kaya bülbülü, Çinte, Toygar, Kırlangıç, Arı Kuşu, Serçe, Saksağan ve Karga gelmektedir
Ayrıca vadide; Gelengi(Yer Sincabı)Afrika Tavşanı, Tilki,
Kurt, Domuz, Su Samuru, Tavşan, Ayı ve Porsuk gibi memeli hayvanlar da bulunmaktadır

Tortum Şelalesi (Tortum)

uzaklıkta, Tortum Gölü’nün bitiminde,
Tortum Çayı’nın 48 m yükseklikten dökülmesi ile meydana gelen Tortum Çağlayanı vadideki bir dağın heyelan sonucu akarsuyun önünü kapatmasından oluşmuştur

Tortum Şelalesi yörenin önemli bir mesire yeridir
Günümüzde burasının milli park haline getirilme çalışmaları sürdürülmektedir

Akdağ (Ilıca)

Erzurum’un Ilıca ilçesinde, Dumlu Dağı eteğindeki Akdağ Köyü bahçe ve kaplıcaları yöre halkı tarafından mesire yeri olarak kullanılmaktadır
Buradaki Dumlu Dağı’nın zirvesi deniz seviyesinden 2600-3000 m yükseklikte olup soğuk su kaynakları ile ünlüdür
Aynı zamanda IDünya Savaşı’ndan ve Osmanlı-Rus Savaşı’ndan kalma mezarlar bulunmaktadır
Bu nedenle de halk tarafından ziyaret edilmektedir

Tekederesi Göleti (Merkez)

Erzurum’a 22 km uzaklıktaki Tekederesi Köyü yakınlarında
bulunan DSİ tarafından sulama amaçlı yapılan Tekederesi
Göletinin çevresi ağaçlıklı olduğundan piknik ve mesire yeri olarak kullanılmaktadır
Buradaki gölette Aynalı Sazan Balığı üretilmektedir

Balıklı Göl (Merkez)

Erzurum Merkez ilçesine bağlı Söğütlü Köyü’nde bulunan Balıklı Göl günümüzde mesire yeri olarak kullanılmaktadır

Palandöken Dağı (Merkez)

000-3176 m yüksekliğinde olup, günümüzde kış turizminin önemli merkezlerinden biridir

Palandöken dağ sıraları, korunaklı vadiler ve ağaçlandırma alanları dışında genelde çoraktır
Bu bölgelerde bozkır ve çalılar genel bitki örtüsünü oluştururlar
Ancak erozyonun yüksek olmasından ötürü de dik yamaçlarda aniden ortaya çıkan düzlüklerle karışık bir topoğrafik karışım ortaya çıkar
Yükselti arttıkça geniş çanaklar ve koni şekilli doruklar belirir
Burada Büyük Ejder Tepesi’nin kuzey ve güney yamaçlarında
12 km ye varan kayak pistleri bulunmaktadır
Bu kayak merkezinin Erzurum havalimanına uzaklığı 15
kmdir ve burası daha çok Alp disiplinli serbest kayak yarışmalarının yapılması için son derece elverişlidir

Palandöken kayak tesisleri Uluslararası Kayak Federasyonu’nca dünyanın ikinci büyük kayak merkezi olarak kabul edilmiştir
Bugün buradaki pist ve tesisler Hınıs Boğazı’na doğru genişletilmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com