Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Doğu Anadolu Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bozkanat, köyü, solhan

Bozkanat Köyü Solhan

Eski 08-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bozkanat Köyü Solhan

Bilaloğlu Köyü Merkez - Bilaloğlu Köyü Hakkında - Bilaloğlu Köyü Tanıtımı -Bilaloğlu Köyü Resimleri

İlçe: SOLHAN - İl: BİNGÖL

Köy Muhtarı: TAYYİP DÖNER

Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon:
0 (426) 214 75 79

Cep Telefonu:

Demografik Bilgiler:

Nüfusu:
2000

713
1997

686

İle Uzaklığı:
76 km

İlçeye Uzaklığı:
30 km

Rakım:
1190 m

Sağlık Evi

Yok

Sağlık Ocağı

Yok

İlköğretim Okulu

Var / Faal

PTT Şubesi

Yok

PTT Acentası

Yok

Su Şebekesi

Var

Kanalizasyon

Yok

Bingöl

Bilgiler

Nüfus 510 (2007)

Koordinatlar

Posta Kodu 12700

Alan Kodu 0426

Yönetim

Coğrafi Bölge Doğu Anadolu Bölgesi

İl Bingöl

İlçe Solhan

Bozkanat, Bingöl ilinin Solhan ilçesine bağlı bir köydür Eski Adı Duernı'dır

Tarihçe

köy çok eski bir yerleşim yeridir tam olarak bir tarihi bilinmesede ilçede bulunan hazarşah köyüyle beraber ilçenin en eski yerleşim yerlerinden biridir köyün eski merkezi topluca (göf) mezrasıdır bilinen tarihi 500 yıldır köye ilk yerleşen aile hala köyde yaşamakta olanların büyük dedeleridir köydeki herkes soy olarak akrabadır köydekilerin peygamber soyundan geldiği ve seyyit olarak anıldığı bilinirköyün en yaşlıları halit döner, ali doğulu, abdullah döger, mehmet akçabey, ahmet döger'dir köyde 1980 yılına kadar medrese eğitimi verilmekteydi bu nedenle köy mollalar köyü olarak da bilinir

Kültür

Köyün [köyün en meşhur yemeği zerbettir köyde komşuluk ve misafirlik ilişkileri son derece gelişmiştir köyün halay oyunları meşhurdur köyde hemen hemen her türlü meyve yetişmekte ve fazlaca bir miktarda bulunmaktadır)köyde konuşulan dil zazacadır halk tarafından anadil olarak kullanılmasa da kürtçe ve türkçe de bilinmektedir

Eğitim

köyde topluca ve bozkanat ilköğretim okulu bulunmaktadır köyde birleştirilmiş eğitim verilir köydekiler ilköğretim 5 sınıftan sonra genellikle solhan yibo'ya gönderilir köyde eğitim görmüş birçok insan vardır bu insanlar türkiye'nin çeşitli yerlerine dağılmıştır

Coğrafya

Bingöl iline 76 km, Solhan ilçesine 28 km uzaklıktadır Köy dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir köyün sınırları içerisinden murat nehri (beher)geçmektedir köy genç-solhan sınırında solhana bağlı son köydür Güneydoğu torosların kuzey yüzünde yer almaktadır köyün içerisinde herkes tarafından bilinen kavak yaylası bulunmaktadır

Mezraları

1 Harabadüzü Mezrası(Raşt Xraba) 2 Gört Mezrası(Guert) 3 Ortaca Mezrası(Gume spi) 4 Topluca Mezrası(Guew) 5 Turna Mezrası(Turna istasyonu) 6 Uyanık Mezrası(Seyfon) 7 Sahak Mezrası (Sak)

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedirKışlar çok soğuk ve karlı yazlar ise yüksek olduğu için yayla havası vardır çok katı karasal iklim görülür

Ulaşım

köye tren yolu ve kara yolu ile ulaşmak mümkündür köyün turna mezrasında bir tren istasyonu bulunur köye hergün minübüsler sefer düzenlemektedirkarayolu ile köye genç ve solhandan ulaşılabilir

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri

2007 510

2000 700

1997 713

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdırköyden yurt dışına giden(almanya, hollanda, belçika) gurbetçilerin ekonomik anlamda ailelerine birçok katkısı vardır

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu, içme suyu şebekesi, mevcuttur

Kaynak:Vikipedi Özgür Ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net

Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com