![]() |
Van'da Eğitim - Van İlinde Eğitim Olanakları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Van'da Eğitim - Van İlinde Eğitim OlanaklarıEĞİTİM Tarihi çok eskilere dayanan Van, çeşitli uygarlıklara adeta beşiklik etmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonradan Van Bölgesinin Zengi'lerin, Eyyubi'lerin, Artuklular'ın, İlhanlılar'ın, Celayirliler'in, Akkoyunlular'ın, Safeviler'in ve 1387'de de Timurlular'ın eline geçtiğini görüyoruz ![]() Bölge, giderek güçlenen Osmanlılar'la Safeviler arasında zaman zaman el değiştirir ![]() ![]() İnsanlık tarihiyle birlikte var olan eğitim, toplum ve devletler hayatında hayati bir fonksiyona sahip bir unsurdur ![]() ![]() ![]() CUMHURİYET ÖNCESİ Van'da Eğitim-Öğretimi üç devreye ayırabiliriz ![]() 1 ![]() ![]() Bu devre tamamen Doğu etkisindedir ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Yaklaşık olarak 1770-1840 yılları arasındaki süredir ![]() 3 ![]() 1839'dan 1923'e kadar yüz yıla yakın bir zamanı kapsayan bu devre, Türkiye'nin kültür ve eğitimle birlikte hemen her alanda batılılaşmaya yöneldiği bir dönemdir ![]() Cumhuriyet öncesi Van'da Eğitim Öğretim Faaliyetlerinin tesbiti için yaptığımız araştırmada elimize geçen bir kaç kaynak eserin, Van'da Cumhuriyet Öncesi Eğitim-Öğretim faaliyeteleri konusunda verdiği bilgiler, günümüzle mukayese açısından önemlidir ![]() * 15 ![]() ![]() * Osmanlı Devletinin ilk istatistiki Yıllığı (1897)-Prof ![]() ![]() ![]() * Van Salnamesi Van Belediyesi Yayınları ![]() * Van Kütüğü Yüzüncü Yıl Ünv ![]() ![]() 1548-1648 YILLARI ARASI VAN'DA EĞİTİM Osmanlı döneminde eğitim ve öğretimin, medrese ve sıbyan mekteplerinde yürütüldüğü bilinmektedir ![]() Ulu Cami Medresesi Ulu Cami'nin avlusunda bir de medresesi mevcuttu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bicaniye Medresesi Ulu Cami Medresesi'nden sonra Van'daki en eski medresedir ![]() ![]() Van'ın Osmanlılar tarafından fethinden sonra Van beylerbeyi İskender Paşa'nın, merkeze bir mektup göndererek, Bican Süleyman Bey tarafından yaptırılan bu medresenin harap olduğunu ve bu sebeple tamiri için para istediği bilinmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hacı İzzeddin Şir Medresesi Hacı İzzeddin Şir Medresesi, muhtemelen Melik İzzeddin Şir'in Van'daki hakimiyeti sırasında yapılmış olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hacı İzzeddin Şir Medresesi'nin incelediğimiz dönemden önce yıkılmış olması, Van şehrinin fiziki yapısı ile alakasını ortadan kaldırmaktadır ![]() ![]() ![]() İskender Paşa Medresesi 15 Ağustos 1548'de Van'ın Osmanlılar tarafından fethedilmesinden sonra, Anadolu Defterdarı Çerkez İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır ![]() ![]() Van'ın Osmanlılar tarafından fethinden sonra yapılan ilk medrese olması bakımından ayrı bir özellik arz etmektedir ![]() Evliya Çelebi, İskender Paşa Medresesi'nden bahsetmektedir ![]() ![]() 1571 tarihli evkaf tahrir defterinde, İskender Paşa Medresesi'nin varlığı tesbit edilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hüsrev Paşa Medresesi Orta Kapı Mahallesi'ndeki Hüsrev Paşa Cami Külliyesi içindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tebriz Kapı Medresesi Tebriz Kapısı, Camii'nin bünyesindeki medresedir ![]() ![]() ![]() ![]() Horhor Medresesi Evliya Çelebi tarafından sadece ismi anılmaktadır ![]() ![]() Abbas Ağa Medresesi Bu medreseden de sadece Evliya Çelebi bahsetmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Sıbyan Mektepleri Osmanlı döneminde çocuklara yönelik eğitim, sıbyan mekteplerinde verilirdi ![]() ![]() ![]() ![]() Hüsrev Paşa Muallimhanesi 1571 yılındaki kayıtlara göre, Hüsrev Paşa Medresesi veya Camii'nin bir bölümünde küçük yaştaki çocuklara da eğitim veriliyordu ![]() ![]() Kaya Çelebi-zade Koçi Bey Muallimhanesi Aynı adla anılan caminin içerisinde bulunuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() 1897 YILI OSMANLI DEVLET EĞİTİM İSTATİSTİĞİ "Osmanlı Devletinin İlk İstatistik Yıllığı (1897)" adlı eserin verdiği istatistiki bilgilere göre eğitim konusu üç bölümde incelenmiştir ![]() Eğitim Askeri eğitim Diğer eğitim faaliyetleri Adı geçen bu kitaptan konu gereğince "Van vilayeti" adı ile adlandırılan istatikleri ele alıyoruz ![]() Eğitim: Van'da bulunan lise, ortaokul ve ilkokulların toplam adedi ve bu okullarda okuyan öğrencilerin cins ve miktarları ![]() Okul Adedi : 135 Öğrenci Adedi : 2292 Müslüman Erk:2116, Kadın: 176 Gayr-ı Müslim Erk: - Kadın: - Liseler ve bu okullarda okuyan öğrencilerin cins ve miktarları: Okul Adedi : 10 Öğrenci Adedi : 338 Müslüman Erk: 313 Kadın : 25 İlkokullar ve bu okullarda okuyan öğrencilerin cins ve miktarları: Okul Adedi : 125 Öğrenci Adedi : 1954 Müslüman Erk: 1803 Kadın : 151 Askeri Eğitim : Osmanlı Devleti'nde 1897 senesi itibarı ile mevcut bulunan askeri idadi ve rüşdiyye mektepleri ile talebesinin miktarı: Toplam Talebe Adedi : 139 Okul Adedi : 1 1897 senesi itibarı ile şehadetname alanlar ve değişik sebeplerle çıkarılanlar: Mekatib-i Rüşdiye (Ortaokul) Toplam : 47 Şehadetname Alanlar : 16 Değişik Sebeplerle Çıkarılanlar: 31 Bu okullarda görev alan müstahdem, memurun ve muallimin ve hademenin miktarı: Toplam : 20 Muallim : 10 Memur : 4 Hademe ve diğerleri : 6 Diğer Eğitim Faaliyetleri (Gayr-I Müslim Okulları): Van Vilayeti dahilinde verilen istatistiklere göre lise bulunmamaktadır ![]() Ortaokullar: Okul Adedi : 8 Öğrenci Adedi Erk : 1585 Kadın: 735 Muallim Adedi Erk : 58 Kadın : 18 İlkokullar: Okul Adedi : 12 Öğrenci Adedi Erk :285 Kadın : 159 Muallim Adedi Erk : 1 Kadın : 14 Van Dahilinde Medrese ve Öğretim Yerleri: Van Kazası : 10 Medrese 1 Kütüphane Erçek Nahiyesi : 2 Medrese Havasor (Gürpınar Nahiyesi : 2 Medrese Timar Nahiyesi : 3 Medrese Gevaş Kazası : 3 Medrese Müküs (Bahçesaray) Kazası : 5 Medrese CUMHURİYET SONRASI OKUL ÖNCESi EĞİTİM Eğitim sistemimizin ilk basamağını teşkil eden Okul öncesi eğitimi, ülkemizin geleceği bakımından önem taşımaktadır ![]() Mecburi ilköğretim çağına gelmemiş 0-6 yaş çocuklarının eğitimini kapsayan okul öncesi eğitiminin, çocuğun yeteneklerinin gelişiminde çok önemli payı olduğu bilinen bir gerçektir ![]() Bu bakımdan gelişmiş ülkeler, 0-6 yaş grubu çocuklarına ülke çapında okul öncesi eğitim imkanı sağlamışlardır ![]() İLKÖĞRETİM İlimizin ilköğretim durumu, bölgemizin, diğer illerinin genel durumundan pek farklı değildir ![]() ![]() Son yıllarda çok göç alan ilimizde, özellikle, fiziki kapasite açısından büyük farklılıklar göze çarpmaktadır ![]() ![]() Özellikle ilköğretimde, okul çağına gelmiş çocuklarımızın Erkden yararlanmaları için mevcut YİBO'lara kapasite artırım çalışmaları başlatılmış olup kapasitelerin maksimum düzeyde kullanımı için tedbirler alınmıştır ![]() Bunun dışında ilköğretimde, 12 merkezde, 68 merkezi okula, 361 köy okulundan Toplam 13542 Öğrencinin Taşımalı ilköğretim Uygulaması kapsamında eğitim imkanlarına kavuşturulmaları ve eğitime devam imkanları sağlanmıştır ![]() 2003-2004 öğretim yılı istatistiki bilgileri baz alındığında, ilköğretim Yibo'lar da dahil öğrenci sayısı 186 ![]() ![]() Bu istatistiki bilgiler Van'da İlköğretimin gelişmişlikteki seviyesini göstermede bir trend'dir ![]() ORTAÖĞRETİM Van'da ortaöğretim, ilköğretime paralel olarak bir gelişmişlik arz etmektedir ![]() İllköğretimin akabinde başlayan Ortaöğretime ilgi ve alaka bir hayli artmış bulunmaktadır ![]() Van'da ilk lise (1949-1950) yılları arasında açılan Atatürk Lisesidir ![]() ![]() Akabinde Cumhuriyetle birlikte Van'da bu liselerin sayısı hayli artmış, bunlara paralel olarak mesleki ve teknik liselerde açılmıştır ![]() İlimiz genelinde 2003 verilerine göre bu kurumlardan mezun öğrencilerimizinden sınava giren 10 ![]() ![]() ![]() Merkez ilçe dahil bütün ilçelerde lise bulunan Van Merkezdeki liseleri şöyle sıralamak mümkündür ![]() Atatürk Lisesi, Kazım Karabekir Lisesi, Cumhuriyet Lisesi, M ![]() ![]() ![]() YAYGIN EĞİTiM Çıraklık Eğitim Merkezleri: İmparatorluk ve Cumhuriyet dönemlerinde, kendisinden çok şeyler beklenen bir anlayış içinde uygulanan çıraklık eğitimine, Cumhuriyet döneminde hız verilmiştir ![]() Van'da bu eğitim, küçümsenmeyecek düzeyde söz sahibidir ![]() Halen bir çok sahada ve dalda faaliyetleri olan yaygın eğitimi, Çıraklık Eğitim Araçları merkezleri ve Halk Eğitim merkezleri bünyesinde yapılan faaliyetlerle görmekteyiz ![]() Van'da toplam iki adet çıraklık eğitimi merkezi faaliyet göstermektedir ![]() ![]() Halk Eğitimi Merkezi Sürekli değişim ve gelişmişlik arz eden ülkemizde, değişme ve gelişme karşısında insanımız ve toplumumuza devamlı eğitim desteği vermede ve sağlamada Halk Eğitim Merkezlerinin çok önemli yer vardır ![]() Van ilinde 12 Halk Eğitim Merkezi faaliyet göstermektedir ![]() ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİ YURTLARI Van'da toplam 16 adet ortaöğretim öğrenci yurdu vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ÖZEL ÖĞRETİM Van'da Milli Eğitimin gözetim ve denetiminde, özel okullar dahil olmak üzere 28 adet özel öğretim kurumu bulunmaktadır ![]() Bunların 9 adedi özel dershane, 8 adedi özel okul, 6 adedi özel motorlu taşıt sürücüleri kursu, 5 adedi de özel kurs statüsündedir ![]() REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ FAALİYETLERİ İl genelindeki okul öncesi ve okul çağındaki (4-18 yaş grubu) özel eğitime muhtaç bireylerin belirlenmesi amacıyla tesbit çalışmaları yapılmıştır ![]() Merkeze giriş yapan 311 vak'a inceleme bolümü tarafından bireysel incelemeye (LEİTER) alınmıştır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|