08-19-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tunceli Yemek Kültürü
Tunceli Yemek Kültürü-
Tunceli Mutfağı
Yöre Mutfağı ve Yöresel Yemekler
Tunceli’de temel ekonomik etkinliklerin tarım ve hayvancılık olması nedeniyle yöre mutfağı, tahıl ürünleri ile hayvansal besinlere dayanır
Bağcılığın yaygın olduğu yerlerde besin ürünleri çeşitlenmektedir “Şire”nin hem tatlı hem de katık olarak kullanımı yaygındır Pekmez, pestil ve orcik (cevizli sucuk), şireden yapılan besin türleridir Ayrıca döğme denilen bulgurla ‘şireli’ tarhana yapılır
Buğdaydan elde edilen döğmeden yapılan ‘döğme pilavı’ ve ‘keşkek, yarmadan yapılan ‘malhuta çorbası’, tarhana, erişte ve un pilavı yörenin yaygın yemeklerindendir Sütten yağ, yoğurt, ayran ve çökelek yapılır Yörenin en bilinen yemeklerinden biri olan ‘hazırlop köftesi’dir Bu köfteyi yapmak için el değirmeninde öğütülmüş mercimek ve culbant (bir tür baklagil) ıslatılır, un, soğan ve maydanozla yoğrularak rulo biçimi verilir Pişirildikten sonra üzerine kızdırılmış kırmızı biberli yağ gezdirilir
Ekmekler genellikle tandırda ya da sacda pişirilir Mayalı hamurdan yapılan ekşili ekmek, bazlama; mayasız hamurdan yapılan yufka, kumbik, kül (ocak) gömmesi ve değirmen poğaçası yaygın ekmek türleridir Yumurtalı tepsi kumbiği, su böreği, bişi ve hırınç gibi börek türü hamurlu yiyecekler, sacda ya da ocakta pişirilir Kalbur hurması ve baklava, yaygın türleridir
Tunceli’de son yıllarda bazı tarımsal ürünlerin turizm ve ekonomiye katkısını artırmak amacıyla daha iyi tanıtılmasına yönelik çabalar artmıştır Bu anlamda bal üretimi her yıl Pülümür ilçesinde düzenlenen ‘Bal Festivali’ kapsamında tanıtılmaya ve ilgi görmeye başlamıştır Çemişgezek, Hozat ve Pertek ilçelerinde hayvancılığa dayalı olarak üretilen şavak peyniri ve tulum peyniri ile meyveciliğe dayalı kurutulmuş çekirdeksiz dut, pestil, orcik gibi ürünler özellikle bu yörelerde düzenlenen festivaller kapsamında tanıtılmakta, yapılan ödüllü yarışmalarda üreticiler teşvik edilmektedir
Bu ürünlerin il dışında ve ülke genelinde tanıtımına yönelik etkinliklerin artması ve paketlemenin malzeme ve tasarım olarak geliştirilmesi halinde, geleneksel ürünlerin Tunceli Turizmine önemli bir katkı oluşturması sağlanacaktır
|
|
|