![]() |
Tunceli Munzur Baba Efsanesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tunceli Munzur Baba EfsanesiTunceli Munzur Baba Efsanesi ![]() ![]() Zamanın birinde bir pir varmış, onun da bir tek kızı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gel zaman git zaman Munzur, yedi yaşına gelir ve Tunceli’nin Ovacık İlçesine bağlı Koyungölü civarında yaşayan bir ağanın koyunlarını gütmek için yanında çobanlık yapmaya başlar ![]() Munzur’un ağası hac zamanı geldiği için hacca gitmiş ![]() -Hanımım, ağamın canı sıcak helva ister ![]() ![]() Ağanın hanımı önce şaşırır, sonra herhalde zavallı çobanın canı helva yemek istiyor, doğrudan söylemeye dili varmıyor, utanıyordur ![]() ![]() ![]() -Al evladım götür, der ![]() O sırada ağa hacda namaz kılmaktadır ![]() ![]() -Hoş geldin evladım, burada ne arıyorsun? Nedir o elindeki? der ![]() Ağam canın sıcak helva istemişti, onu sana getirdim, der ![]() Elindeki bohçayı ağasına uzatır ![]() ![]() ![]() Ağa hac görevini tamamlayıp köyüne döndüğünde komşuları herkes elinde bir hediye ile hacıyı karşılamaya giderler ![]() ![]() Ağa Munzur’u görünce yanındakilere; -Asıl hacı Munzur’dur ![]() ![]() ![]() Munzur bu konuşmaları duyduğunda; -Aman ağam Allah aşkına ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Munzur önde ağa ve yanındakiler arkasında bir kovalamaca başlar ![]() Şimdiki Munzur ırmağının çıktığı ilk yere geldikleri zaman Munzur’un elindeki süt dolu çanak dökülür ve sütün döküldüğü yerde, süt gibi bembeyaz bir su fışkırır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yöre halkının efsaneleştirdiği Munzur ile, Tanrının varlıklı ve sözü geçen kişiler yanında bir çobanın da keramet sahibi olabileceğini, çoban olsa bile Tanrının sevgisine mahzar olabilecek temiz yürekli, imanlı insan olabileceği belirtilmekte, Munzur’u bu inançla efsaneleştirmektedirler ![]() |
![]() |
![]() |
|