Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Doğu Anadolu Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, çukuryayla, erzurum, hakkında, köyü, tekman

Çukuryayla Köyü Hakkında Bilgi Tekman Erzurum

Eski 08-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çukuryayla Köyü Hakkında Bilgi Tekman Erzurum

çukuryayla köyü bilgileri - çukuryayla köyü resimleri - çukuryayla köyü tanıtım

Çukuryayla, Erzurum ilinin Tekman ilçesine bağlı bir köydür

Tarihi

Köyün bilinen adı Bastok'tur Bu adı nerden aldığı tam olarak bilinmemektedir Ancak Cumhuriyet döneminde köyün ismini, bulunduğu yer şekli bakımından çukur olması ve yayla mezrası olmasından dolayı Çukuryayla olarak aldığı bilinmektedir
Kültür

Köyün sınırları içerisinde geçen derede (tavşan deresi) dünyada ender rastlanan ve bir sürü hastalığa -alternatif tıpta - ilaç olarak bilinen kırmızı benekli alabalık türü canlılar bu buz gibi sularda yaşamaktadırKöyün kıble tarafında köyün yaylasınında bulunduğu kop dağı bulunmaktadır Yazın köy halkı çadır usülü bu yaylada ikamet etmektedir Kop dağında güneş çıkmadan, gün doğumu izlenebilmekte, yazın bu güzel doğal olayı izlemek için yerli yabancı turistler ziyarete gelmektedir Köyde ayrıca osmanlı döneminde gayri müslüm halkında yaşadığı bilinmektedir
Coğrafya

Coğrafik yer bakımından dağınık olan bir yere kurulmuş olan köyde, fay hattı kırıntıları geçmektedir Altıgen şekilli tepeçik oluşumlarından ve kaya yapısı incelendiğinde volkanik bir zeminde köy bulunmaktadır Yaklaşık olarak rakım 2000 mden fazladır Köy mevsimlik pınar ve ırmak bakımından çok zengindir ve bazı dereleri menderesler çizerek güzel doğal görüntüler oluşturmuştur İl merkezine 2 yol gitmekte olup, bunlardan biri dağ yolu (palan yolu) yaklaşık 150 km, diğeri ise 190 km dır İlçe merkezine 40 km uzaklıkta bulunan köy zengin meralara sahiptir
İklim

Karasal iklimin hakim olduğu bölgede bulunan köyde 6 ay kış karlı ve sert geçmektedirBahar ve yazın yağış genellikle gece yağmurlu olarak geçmektedir
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 1356
2000 780
1997 828
Ekonomi

Köyün ekonomisi genel olarak hayvancılığa dayanmaktadırKöyde özellikle büyük baş hayvancılıkla uğraşılmaktadırKüçük baş hayvancılıkla uğraşan köylülerin bazıları kış aylarında şanlıurfa ve diyarbakır illerine geçici olarak göç etmektedirKöyün genç kesimi ise genellikle istanbul ve bursa kentlerinde işçi olarak değişik işlerde çalışmakta ve kışın köye geri dönmektedirler
Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır

Altyapı bilgileri

Köyde 8 yıllık ilköğretim okulu 5 derslik ve 10 öğretmenle ikili öğretim yaparak eğitim vermektedir Ayrıca 4 adet lojman bulunmaktadır Köyde su şebekesi ve kanalizasyon altyapısı bulunmaktadır 2007'den beri Turkcell ve 2008 yılından beri Telsim-Vodafone olmak üzere 2 adet gsm operatoru ile iletişim sağlanabilmektedir Köyde sağlık evi ve ptt şubesi bulunmamaktadır

kaynak-vikipedi
özgür ansiklopedi
yerelnet

Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com