Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Doğu Anadolu Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
erzurum, erzurumun, kültürü, yemek, yemekleri, yöresel

Erzurum Yöresel Yemekleri - Erzurumun Yöresel Yemek Kültürü

Eski 08-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Erzurum Yöresel Yemekleri - Erzurumun Yöresel Yemek Kültürü



Erzurumun Yöresel Yemekleri,
Erzurumun Yemekleri,
Erzurumun Meşhur Yemekleri,


Su Böreği : Anadolunun muhtelif yerlerinde pişirilen bu böreği Erzurum'da yufkası ince ve kalınlığı az olarak yapılıriçerisine
Civil Peynir ve Maydanoz konulur İnce ve özenli bir şekilde açılmış yufkalar önce kaynar suda haşlanır
daha sonra soğuk su ile yıkanarak tepsiye serilir ve her yufkanın
arasına erimiş tereyağı serpilir

Ekşili Dolma : Üzüm yapraklarına karışımlı et sarılan bu dolmanın etine
biraz Ekşi Pestil katılarak doldurulur Ekşili Dolma, diğer dolmalara nazaran uzun ve büyükçe olduğundan İri Dolma diye de anılır

Kesme Çorbası : Evde hazırlanan hamurdan hazırlanan yufkalar erişte biçiminde kesilir Fındık büyüklüğünde hazırlanan köfte,mercimek,soğarıç ve tarkın karışımı ile pişirilir

Ayran AŞı : Bazı yörelerde Yayla Çorbası denen bu bu Çorbaya Erzurum'da Ayran AŞı
denilir Yoğurt çırpılır ve su eklenerek ayran haline getirilir daha sonra
denler haşlanır Hazırlanan ayrana biraz un katılır Ayran biraz haşlanan
denlerle karıştırılarak orta ateşte olmak üzere ocağa konulur Bu karışıma hazırlanan ufak köfteler eklenir ve karışım kaynamaya çıkıncaya kadar yavaş yavaş karıştırılır Karışım Kaynamaya çıktıktan sonra bir müddet daha kaynatılırDaha sonra tereyağı aşotu ve diğer istenen baharatların karışımından olşan anık karışıma katılır bundan sonra ayran aşımız hazır hele gelir

Çiriş : ilkbaharda dağlarda yetişen yabani bir bitkidir Yörede sebze
yerine kullanılır Genellikle ıspanakla yapılan yemekler gibi hazırlanır
parça et veya kavurma etle pişirilebilir

Çeç Pancarı : yörede Pancarın yeşil saplarına çeç adı verilir buda sebze olarak kullanılır Çiriş Gibi parça etle pişirilebilir

Çortuti Pancarı : Bu yemek için gerek turşuya vurulmuş şalgam gerekse taze şalgam kullanılabilir Şalgamlar erişte biçiminde i,nce ince kıyıldıktan sonra yağda kavrulur ve kavrulmuş kıyma ile pişirilir yalnız bu yemek salçasız hazırlanmalıdır

Şalgam Dolması : Şalgam, yaprak halinde dilimlenir ve arasına etten hazırlanmış dolmalık karışım konarak pişirilir Bide bunun yanında yoğurt sofrada bulunursa mmmm

Çaşır : Çiriş gibi dağlarda yetişen yabani bir bitkidir Haşlanarak ve tuşa banılarak yenildiği gibi, yumurtaya batırılıp yağda da kızartılarak yiyilebilir

Yumurta Pilavı : Yumurta pilavının hamuru hazırlanırken içine yumurta katılır hamur yoğurulduktan sonraerişte gibi kesilir, makarna gibi haşlanırve üzerine treyağı dökülerek yenilir

Kadayıf Dolması : Kadayıfın içerisine dövülmüş ceviz içi konularak dolma gibi sarılırSonra yumurtaya batırılarak yağda kızartılır Kızartılan kadayıf dolması önceden hazırlanmış şerbete atılır daha sonra şerbetten çıkarılarak yenilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.