Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Doğu Anadolu Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, erzurum, gökdere, hakkında, köyü, tortum

Gökdere Köyü Hakkında Bilgi Tortum Erzurum

Eski 08-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Gökdere Köyü Hakkında Bilgi Tortum Erzurum

Erzurum Köyleri - Tortum Gökdere Köyü - Gökdere Köyü Hakkında - Gökdere Köyü Tanıtımı - Gökdere Köyü Resimleri

Gökdere, Erzurum ilinin Tortum ilçesine bağlı bir köydür

Tarih

Gökdere köyünün bilinen tarihi ikizdere köhser köylüleri'nin köye gelmesiyle başlarikizdereliler'in köye gelmesiyle yerel idareci konumunda olan beyle mücadele başlamış ve sonuçlandırılmış,köhserliler önce köyün, sonra derenin sahibi olmuşlardır,Bu tarihi buraya kimin yazdığını bilmiyorum fakat , molla salih banim rahmetlik dedem maksut un öz dedesiydi bu matiyeleri okuyunca gerçekten çok duygulandımnur içinde yatsın mekanı cennet olsun Mezarı sanırım kılakomdaBen birsefer kılakoma gittim Mezarlar neredeysa kaybolmuştular

Kültür

Köyün gelenek ve görenek bakımından karadeniz köyüdür Gökdere yemekleri karadeniz ve Tortum çevresine has et ve ağartıya dayalı yemeklerdir Kavurma, kuymak, muhlama, peynir helvası, tatlı helva, lor dolması, kuru fasulye, çarıklı fasulye, patates ve külür yahnisi, patates oturtması, çılbır, çullama, çumur, düğmeç, kavut, şile, ayran yahut yayla çorbası, erişteli yemekler, seron, su böreği, tava ketesi, kaz lokması, kalbur tatlısı, lalanga, hasuta, çiriş pancarı, evelik pancarı, evelik sarması, tutmaç çorbası yaygın yemeklerdir Alabalık bol tereyağında kızartılarak yenildiği gibi közlemesi de yapılır Çaşır ise salamurası yapılan hudayınabit bir ottur Kete, çörek, fetir, mısır gugulu da hususî ekmek çeşitleri, olarak değerlendirilebilir Yağlı yufka, ve değişik dürüm çeşitlerini de ilave etmek yerinde olur Hudayınabit yaban yemişlerinin başında dağ çileği, argun, salor ve az da olsa mor zikredilebilir köy halkı müzik konusundada geleneklerine bağlı kalmıştır tulum köy halkının vazgeçilmez enstürmanıdır

Coğrafya

Erzurum iline 96 km, Tortum ilçesine 44 km uzaklıktadır Gökdere, İspir, Ovacık sınırında Mescit Dağı ile Naldöken tepesi arasında Gökdere suyunun aktığı vadi içerisinde yer alır Gökdere köyü Tortum tarafından Yazyurdu (Akcirik) ve Kaleboynu (Çanés) köyleri ile İspir tarafında Yağlı, Ovacık tarafında ise Ahırcık (Ahurcuk) ile sınırdaştır Katıklı (Ödük), Kaleboynu (Çanes), Cihanlı (Maysor) ve Şenyurt (Kiskha)yaylaları ile çevrilidir Gökedere her iki mahallesi de vadinin güney tarafında Gökdere Suyu'nun kenarında yer alır Vadinin kuzey tarafı yani Kılakom ve Aşağı Gökdere'in karşısı, Yukarı Gökdere'ye kadar kayın ve çam ormanı ile kaplıdır Yukarı Gökdere'den itibaren Gökdere vadisinin tabanı genişler Vadinin ortasından akan Gökdere Suyu'nun her iki tarafı da çayırlar ve yer yer tarlalarla kaplıdır Gökdere Suyu büyük bir sudur Debisi baharda karların erimesiyle yükselir Geçit vermez Büyükbaş hayvanlar için hatta yetişkin insanlar için bile tehlike arz eder Zaman zaman insan ve hayvanlar suya kapılıp boğuldukları için kanlı su diye de anılır Akarsuda kızıl benekli alabalık yaşar Son otuz senede aşırı avlanma yüzünden alabalık soyu neredeyse kuruma raddesine ulaşmıştır Dağlardaki krater göllerinde ise çil benekli alabalık yaşar Akarsu boyunda su samuru da vardır Dağlarında kurt ve tilki bulunur Tilki ve kurtlar kışın köye kadar gelir, köpekleri boğarlar Otuz yıl kadar önce bir vaşak avlandığı hatıralardadır Meşelikte ayı ve sansar da vardır Av hayvanlarından tavşan bulunursa da keklikler gibi sayıları çok azalmıştır Asrın başlarında Gökdere dağlarında yaban keçilerinin, geyiklerin yaşadığı hatta avlandığı bir vakıadır Ama bugün ne geyik ne de dağ keçisi kalmıştır Yalnız yüksek kısımlarda mayıs haziran aylarında toy kuşları bir süre görülmektedir

İklim

Köyün iklimi, yüksek kara iklimi özelliği taşır Kışlar soğuk ve karlı yazlar ılık geçer

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 276
2000 251
1997 202

Gökdereliler bugün gökdere dışında Erzurum merkez, Sivas [Suşehri], Ankara, İzmit [Darıca] ve İzmir'de toplu olarak yaşamaktadırlar

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Ali Polat
1999 - ali polat
1994 - Ali polat
1989 - Mensür yazıcı
1984 - Mahmut yılmaz
((1979)) -Şeref arslan

Altyapı bilgileri

Köyün her iki mahallesinde de cami ve ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır Köyde içme suyu şebekesi mevcut olmasına karşılık henüz kanalizasyon şebekesi, Ptt şubesi ve ptt acentesi, Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net

Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com