Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
mutfak, pratik, önerileri

Pratik Mutfak Önerileri

Eski 06-26-2008   #1
b@ron
Icon1861

Pratik Mutfak Önerileri



ÇORBALAR

Lezzetli bir çorba pişirmek istiyorsanız, içine et ya da tavuk suyu koymanız şarttır Kullanacağınız et suyu için iri sığır kemiklerinden yararlanabilirsiniz Et kokusunu kaybetmek için, tencereye su ile birlikte biraz havuç, kereviz ve bir baş soğan koyunuz Sonra bu suyu tülbentle süzüp saklayabilirsiniz Et suyu kullanmak israf değil, aksine, tasarrufludur Zira çorbaya daha az yağ koyarsınız

Çorbalarda kullanılacak şehriyelere gelince, her çeşit şehriye, tenceredeki su kaynadıktan sonra konulur, bir taşım birlikte kaynadıktan sonra yapışmaması için karıştırılıp, kendi başına kaynamaya bırakılır Pişirdiğiniz çorbanın tuzunu fazla kaçırdığınızda üzülmeyin Bunu telafi etmenin bir çok yolu vardır Çok tuzlu değilse, bir parça şeker işi halleder Ya da bir kaç patates dilimi atın, tuzu emecekleri için pişince içinden çıkarın Şayet çok tuzlu ise içine gümüş bir kaşık ve küçük bir bardak dolusu çiğ süt koyun 5-10 dakika kısık ateşte pişirin, sonra kaşığı çıkarın

ET YEMEKLERİ

Hangi cins olursa olsun, etlerimizin yumuşak ve lezzetli olmasını istiyorsak, 2 ile 4 gün buzdolabında bekletmek gerekir Kullanacağımız etin erkek hayvandan olmasına dikkat edelim, zira dişi koyunların eti kokulu olur Koyun etinin en makbulu, ufak kuyruklu, kıvırcık olanıdır

Pirzola, biftek, bonfile, şiş gibi ızgaralık etlerin yumuşak ve daha lezzetli olması için üzerine biraz zeytinyağı ve biraz soğan suyu sürüp, 2 saat kadar bekletiniz Izgara yapılırken eti fazla kurutmayın, kanı ve suyu içinde kalmalıdır Fırında ızgara yapmak istiyorsanız, ızgara tepsinin altına içi su dolu bir kap koyarak kurumasını engelleyebilirsiniz

Lezzetli, fırınlanmış bir et yemeği için, eti tereyağı ile sıvayın Tuzunu, biberini tereyağ üstüne serpin Yemeğin hem daha lezzetli, hem de biçiminin bozulmaması için etinizi bir iple bağlayınız Fırındaki etin kabına su koymayın, gerekirse yavaş yavaş eklersiniz

Kömür ateşinde ızgara yaptığımız etin yağı damlar ve sık sık ateş parlarsa, kömürün üstüne tuz serpin

Piliçlerinizin altın renginde ve kıtır kıtır olmasını istiyorsanız, her yanını yağa buladıktan sonra üzerine un serpin, sonra pişirin Daha lezzetli piliç pişirmek istiyorsanız karnına birkaç adet ada çayı yaprağı ve yarım limon veya portakal dilimi koyun Tadının her zamankinden ne derece değişik ve hoş olduğunu göreceksiniz

BALIKLAR

Balık ne kadar taze olursa o kadar makbul, o kadar lezzetli olur Taze balığın gözleri parlak, solungaçları canlı, pembe-kırmızı olur

Haşlaması İçin

Beyaz etli balıklar seçilir Kırlangıç, kefal, levrek vb gibi Balığı soğuk suya atınız, kaynamasına meydan vermeyin Kaynamaya yakın sıcaklıkta pişirin,yoksa dağılır Kapalı bir kapta pişirin, ama kokusunu alması için suyuna biraz havuç, kereviz, soğan atın Balığın eti kılçığından ayrılıyorsa pişmiş demektir, yenileceği zaman suyunu dökün

Kızartması İçin

Büyük balıklar dilim halinde, küçük balıklar bütünüyle kızartılır Kızartmalık balığın daha lezzetli olmasını istiyorsanız önce biraya batırın, sonra unlayın Çıtır çıtır olduğunu göreceksiniz Şayet balığı unlamadan tavaya atarsanız anında yapışır Balık çok taze ise ne kadar unlarsak unlayalım bir miktar tavaya yapışır, bunu engellemek için tavayı arada bir sallamakta fayda vardır Balığın tuzlanması doğrudan yapılmaz, tuzu una katarak yapılır Balığı daima kızgın tavaya atmak gerekir

Izgarası İçin

İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır Yoksa ızgaraya yapışır, çıkartması zor olur Izgara yapmadan yaklaşık 2-3 saat soğan suyu ve zeytinyağ sürülüp bekletilirse daha lezzetli olur (Bu arada maydanoz da serpilirse çok daha nefis olur) Ya da una bulamadan önce tuzlu süte batırın Pişirirken çatlamaması için daha önceden iki yanı bıçakla çizilir ki böylece içlerine kadar tam manasıyla pişmesi sağlanır Izgara yaparken arada bir üstüne zeytinyağı gezdirilirse iyi olur Patates nişastasında yuvarlayın, daha güzel renkli ve kıtır kıtır olacaktır Balıklarınızı kızartırken çıkan kötü kokuyu önlemek için yağa limon sıkın Böylece bu yağı başka bir kızartmada da kullanabilirsiniz Ellerinizi daha balık ayıklamadan limonla ovarsanız, koku elinize hiç sinmez

Fırında Balık

Fırın orta ısıda olmalıdır, gerekli süslemeyi yaptıktan sonra üzerine biraz beyaz şarap dökerseniz, lezzetinin daha mükemmel olduğunu göreceksiniz

Tazeliği

Balık alırken tazeliğini anlamak için 3 duyunuzdan yaralanırsınız Koku: Taze balık hafif deniz kokusu yayar Dokunma: Eti sıkı ve elastik olmalıdır Karnı ne yapışık ne de şişkindir, pulları yapışmış durumdadır Görünüş: Pullar parlak, gözler canlı, solungaçları kırmızıdır

SEBZELER

Enginar hariç diğer sebzeleri haşlarken kabınızın kapağını aralık tutarsanız, sebzelerin kendi renklerini koruduklarını görürsünüz Havuç, daima kaynar suya atılır, piştikten sonra hemen soğuk suya tutun, rengini muhafaza eder Lezzet için bütün sebzelerin iki kere haşlanması gerekir Tuzlu ve limonlu suda haşladığınız sebzeyi soğuk su bulunan bir kaba alın, yeniden hazırlanan tuzlu, limonlu suda tekrar kaynatın Enginarın renginin kararmaması için ayıkladıktan sonra her tarafını limonla ovun Karnıbaharın beyazlığını kaybetmemesi için, haşlanırken üstüne bir ağırlık veya tülbent koyabilirsiniz Hiç bir zaman ayrı tazelikteki sebzeleri birlikte pişirmeyin, yarısı pişerse diğer yarısı dağılacaktır Karnıbahar haşlarken içine iki dilim ekmek atarsanız, o dayanılmaz kokusundan kurtulursunuz

Bütün sebzelere, biraz karbonat ekleyerek pişme süresini azaltabilirsiniz Tuzunu asla pişirirken koymayın, sertleştirir Tuzu, en son anda ilave etmeye kendinizi alıştırın

Kimi zaman çok bekletmekten sebzelerimiz buruşurlar, böyle bir durumla karşılaşırsak, içine sirke ve şeker attığınız suda bırakın İlk tazeliklerine kavuşurlar Saklarken de uzun zaman taze kalmasını istiyorsanız, gazete kağıdına sarın

ZEYTİNYAĞLILAR

Zeytinyağlı yemekler fazla tuz kaldırmaz, zeytinyağlı pişiriyorsanız içine biraz şeker katınız Zeytinyağlı dolma yaparken, pirinç, baharat, fıstık kavrulduktan sonra tencerenizin kapağını hemen kapatıp, 10 dakika bekletin Böylece demlenen pirincin içine baharat kokusu tamamıyla nüfus eder, yoksa uçup gider, hiç konulmamış gibi olur Tencerenizin altına yaprakların sapını kafes kafes dizerseniz, dolmanızın dibi tutmaz

SALATALAR

Salataya koyacağınız tuz, yağ ve limonun iyice her tarafına yayılması için bir kapta karıştırın, öyle dökün Ancak, tuzu, sirke veya limonla eritikten sonra yağını koyalım Çünkü yağ tuzun erimesini engeller

Şayet salatanın sirkesi çok gelirse içine bir parça ekmek içi atalım Ekmek içi sirkenin fazlasını alır Zeytinyağı ilave ederek yenilir hale getirelim

Marulun yaprakları pörsümüşse bile atmayın Biraz sıcak suda bırakıp soğuk suda yıkarsak yaprakların tazelendiğini görürüz

Maydanoz ve dereotunu, baş aşağı gelecek şekilde su dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz

Salatanıza, birkaç da kıyılmış nane yaprağı ilave ederseniz lezzetinin değiştiğini görürsünüz

Marul ve kıvırcığın yıkanması çoğu zaman zor gelir Elimizle koparttıktan sonra sirkeli suda 5-10 dakika bekletip suda geçirirsek parazitlerden kolayca kurtuluruz

SOĞAN

Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için:


Akan su altında ayıklayabilirsiniz


Doğramadan evvel buzlukta bekletebilirsiniz


Bıçağın ucunz biraz ekmek içi saplayabilirsiniz


Ağzınıza su alıp yutmadan bekleyiniz


Soğanı bütün olarak pişireceksiniz, şekillerinin bozulmaması için hepsinin altına derince artı işareti çiziniz


Kömürde soğan yapmak için, kabuklarını ayıkladığınız soğanı yıkayıp una bulayın


Doğranmış, kullanılmayıp artan soğan, ağzı kapalı bir kavanozda dolapta birkaç gün kalabilir


Bıçakta kalan soğan kokusunu nane yaprağı ile ovarak giderebiliriz


Eldeki soğan kokusunu çelik bıçağı beş parmakla temas ettirerek soğuk su altında tutun Kokudan eser kalmaz


Ağızdaki soğan kokusunu, maydanoz, çiğ bakla veya haşlanmış pancar yiyerek giderebiliriz
SARMISAK

Tadının yemeğe geçmesini ama tanelerinin gözükmesini istemiyorsanız, taneleri ayıklayıp alimünyum kağıda koyun Yemeğe katın, yemeğiniz piştikten sonra kağıdı çıkarın

Ağızdaki kokuyu gidermek için, maydanoz, kahve telvesi, karanfil veya nane likörü denenebilir

Eldeki kokuyu gidermek için kahve telvesiyle yıkayın Ya da çok hayret bir şeydir, çelik bir kaşığı beş parmakla temas ettirerek akan su altında tutun Kokudan kurtulursunuz

SOS

Sos hazırlarken, un topağı oluşmasını önlemek için kaşık yerine çatal ucuna taktığınız, kabukları soyulmuş çiğ patatesten yararlanabilirsiniz

Çok tuzlu olduysa, pudra şekeri ilave edip yenilir hale getirebilirsiniz

Değişik ve biberli bir tat istiyorsanız, domates sosunuza hardal ve toz şeker ilave edebilirsiniz

REÇEL

Pişirirken taşmaması için ceviz büyüklüğünde yağ atın Köpük oluşmasını engeller Güzel kokması için, içine portakal veya limon kabuğu katabilirsiniz Ya da torba içinde limon çekirdeği koyabilirsiniz

Reçeliniz şekerlenirse reçel kavanozunun kapağını açar açmaz, içine biraz kaynar su koyun ve sallayın Saklarken bozulmaması için kavanozun üzerine pudra şekeri dökün

MEYVE
SALATASI

Meyve salatası yaparken taze nane yaprağı katıp, meyveleri yoğurt ve balla karıştırın Enfes olacaktır

KAHVE

Çekilmiş kahve kavanozunuza bir tutam tuz veya şeker ilave ederseniz, kokusunun artmasını sağlarsınız Şayet kahveniz bayatsa, kullanmadan evvel kısık ateşte hafif kavurun, hem rutubeti gider, hem de tazelenir Telvesini sakın atmayın, solan halılarınızın temizliğinde kullanabilirsiniz Ayrıca çöpe atacağınıza mutfak veya banyo lavabosuna döküp bolca su akıtın Kokuların ve su borusuna yığılan yağların yok olmasını sağlar

KARAMEL

Bu öğüdü unutmazsanız, karamel çok kolay! 1 kahve kaşığı su için 5 kahve kaşığı şeker

KARİDES

Kabuğu soyulan karidesler adeta konserve tadı verir Bunu yok etmek için 15 dakika az miktarda şarap veya sirkede bırakın

ÜZÜMLÜ KEK

Üzümlü kek yapmak için kullanacağınız üzümü bir gece ıslak beze sararak bekletin Kokusunu kaybetmeden yumuşamalarını isterseniz zeytinyağı ile ıslatın Hamura iyice dağılması için toz şeker veya un içinde yuvarlayıp kek hamuruna katın

FASULYE

Kuru fasulye haşlama suyu, emprime pamuklular için mükemmel bir temizleme maddesidir Kuru fasulyenin daha hafif ve sindirimi daha kolay olması için, ilk haşlama suyunu dökün İkinci suyuna biraz zeytinyağı ilave edin

HARDAL

Şişenin ağzını açtığınızda, içindeki hardalın kurumasını önlemek için bir limon dilimi koyun Tabii ki her kullanışta limon dilimlerini değiştirmelisiniz

FIRIN

Fırınınız pas mı yaptı? Pas tutan yerlerine keten yağı sürün ve zımpara kağıdı ile lekeleri kazıyın Fırında pişirdiğiniz et ve tavuk yemeklerinin kurumaması için, fırının içine su dolu küçük bir kap koyun

TART HAMURU

Çok kabarmaması için


Hamurun ortasına makarna parçaları koyun


Tart kalıbınızı, ızgara üstüne koymayın, fırın tepsisine koyun


Fırına su dolu bir kap koyun, suyun rutubeti hamurun yumuşak olmasını sağlar
SUFLE

Güzel bir sufle hazırlamak için kalıbı yağa buladıktan sonra, hafifce unlayın (Kek için de geçerli) Böylece sufle kaba yapışmaz, güzel bir renge sahip olur Sufleyi fırına vermeden önce 15 dakika buzdolabında bekletin

Peynirli yapıyorsanız daha geç çökmesi için fırına sürmeden gravyer peynir rendeleyin

Limonlu yapmak için: Şeker parçalarını limon kabuğuyla ovarsanız lezzeti bir kat daha artar

Çabuk pişmesi için alimünyum kağıtla örtün ve fırının kapağını hafif aralık bırakın

SOSİS-SUCUK

Kabuklarının çabuk soyulması için, ıslatıp suyu sıkılmış ıslak beze sarın ve 10 dakika bekletin Kesik sucuğun saklanması için üzerine biraz yağ sürün veya kesilmiş kısmını suyu kesilmiş limonun içine sokun Kabukta küf oluşursa hafif sulandırılmış tuzla ovalayın

ELMA

Parafine batırdığınız bir fanila kumaşla silerek elmalara daha iştah açıcı bir parlaklık verirsiniz Ayrıca gliserinle silerseniz, bütün kış bozulmadan saklayabilirsiniz

ÇİLEK

Mükemmel bir şekilde dondurmak için önce üzerilerine pudra şekeri serpin Sonra tek tek bir kaba dizerek dondurun Üst üste gelmemesine dikkat edin Dondurucudan çıkarttıktan sonra çilekleri bir müddet dolabın alt kısmında bekletin ve üzerine pudra şekeri serperseniz taze görünüşünü korur

CEVİZ

Kabukları kırılmamış cevizlerin iyi ve çürük olanlarını ayırmak için, hepsini su dolu bir kaba koyun Çürük olanlar suda yüzecek, iyi olanlar dibe çökecektir

Cevizleri bir gece şekerli suda bekletirseniz kabuklarının daha çabuk kırılmasını sağlarsınız Ayrıca kabuklarından bütün olarak çıkarmanın en iyi yolu budur Kabukları da asla atmayın, harika mangal kömürü olur

PEYNİR

Sakladığınz kaba bir parça şeker koyarsanız, üzerinde küçük damlalar oluşmaz Uzun süre buzdolabında saklayacaksanız kurumaması için ıslak tülbente sarın Kurudukça tülbenti ıslatın Peyniri ezerek veya küp küp doğrayarak salata da kullanabilirsiniz

PİRİNÇ

Yaptığınız pirinç pilavı suyuna, birkaç damla limon suyu ilave edin Bembeyaz olur

MISIR

Ateşte közlediğiniz mısırları, hemen bol tuzlu ılık suya batırıp yemeği denediniz mi? Tuzlu su, hem mısırın üstündeki külleri alır, hem de değişik lezzet verir

LİMON

Posasız suyunu çıkartmak istiyorsanız, bir örgü şişiyle, limonu bir başından sonuna kadar delin Hafif sıktığınızda limon suyu şıpır şıpır akacaktır, hem de posasız olarak Suyunu sıktığınız, limonun posasını tırnaklarınızla sürün Hem elinize hem de tırnaklarınıza iyi gelir Kesik limonu saklamak istiyorsanız, üzerine tuz serpin ya da kesik kısmı aşağıda kalacak şekilde tabağa koyun ve üzerine ters çevrilmiş bardak kapatın

OKLAVA

Evinizde oklavanız yoksa, hamur açmak için bir şişeden yaralanabilirsiniz Hamura yapışmaması için şişeyi una bulayın Hamuru esnekleştirmek için, şişenin içine sıcak su koyun

ŞEKER

Şekeriniz rutubetleniyorsa, kullandığınız kavanozun dibini kurutma kağıdıyla kapatın, sonra şekeri koyun

SÜT

Sütün taşmaması için, kaynattığınız kaba ters çevrilmiş fincan koyun, ya da içine çay kaşığı atın

Dibine yapışmasın diye sütü koymadan kabı çalkalayın, kurutmadan içine sütü dökün

Süt, kesilme tehlikesi gösteriyorsa pudra şekeri ilave edin Pudra şekeriniz yoksa karbonat da aynı etkiyi verir

Yanık Süt: Kokuyu gidermek için yanık süt kabını ıslak bezle örtün

Süt Tozu: Taze süt tadını kazandırmak için, kullandığınız suya bir tutam da tuz katın

ZEYTİN

Bir kavanoza koyun, zeytinyağı ile örtün ve biraz kekik, 2-3 diş samısak ilave edin, 8 gün bekletin Nefis bir tadı olur Zeytinler bitince kalan sosu, salata sosu olarak kullanabilirsiniz

YUMURTA

Yumurta tazeyken yenmesi gereken bir besindir Tazeliğini nasıl anlarız?

Yumurtaları tuzlu suya koyun;

Suyun üstüne çıkarsa yenmeyecek durumda demektir

Ortada kalırsa, rafadan hariç başka bir şekilde yenilebilir demektir

Dibinde kalırsa taze olduğuna emin olabiliriz Rahatlıkla rafadan da yiyebiliriz

Taze yumurtanın sarısı yoğun olan beyazın ortasındadır

Orta tazelikteki yumurtanın beyazı sıvı halde sarısı yerinden oynamış haldedir Elimizle sallarsak sesini "flok flok" diye duyarız Bu durumda yumurta rafadan yapılmaz

Tabağa kırıp bakalım; Yumurta dağılmaz, yoğunluğunu koruyorsa çok taze demektir Beyaz yayılır, sarı yayılmazsa tazedir Beyaz da sarı da dağılırsa o yumurta bayat demektir, yenilmez

Kimi zaman da yumurtaları haşlar, çiğ yumurtalarla aynı rafa koyunca hangisi çiğ, hangisi pişmiş karıştırırız Böyle bir durumla karşılaşırsanız, yumurtaları topaç gibi çevirin Pişmiş yumurta dönmez durur, çiğ yumurta devamlı döner

Suda haşladığınız yumurtaların çatlamaması için kaynattığınız kaba biraz sirke ilave edinAyrıca 2-3 tane kibrit çöpü atarak da çatlamasını önleyebilirsiniz

Çatlayan yumurtayı hemen kullanın, çatlak kısmını pişmeden önce limon yarısıyla ovarsanız akmasını önlersiniz

Yumurtayı dolapta tutacaksak, sivri tarafından koyarsak daha iyi olacağını biliyor muydunuz?

Bazen beyazını kullanırız, sarısı artar Bir tabağa koyup, üzerini soğuk suyla örtersek 2-3 gün bozulmadan saklayabiliriz

Kek, krema yapımında kullanacağımız yumurtanın çırptığımız zaman istediğimiz kıvamda olması için oda sıcaklığında olmasına dikkat edelim Ayrıca, çırparken bir tutam tuz, pudra şekeri, süt veya birkaç damla limon suyu koyabiliriz

Katı Yumurta: 15 dakika kaynatın Kabuklarının kolay soyulması için kaynattığımız kaba tuz atabiliriz Suyunu da sakın dökmeyelim Saksıdaki çiçeklerin en sevdiği sıvı budur

Rafadan: 3 dakika kaynatın Çatlamaması için kaba ters çevrilmiş fincan tabağı koyabilirsiniz

Sahanda: Önce, beyazını çırpıp koyun, sonra sarısını delip, beyazlara fazla ısrar etmeden karıştırın Pişmeye yakın, biraz süt veya süt kaymağı katarsanız daha kabarık ve yumuşak omlet elde edersiniz Üstüne kapak da örterseniz bembeyaz olur

Omletinizi ballı yapmayı denediniz mi? Yumurtayı pişireceğiniz yağı kızdırıp biraz bal ekleyin yumurtaları kırın Çok lezzetli değişik bir yumurta yiyeceksiniz

Çocuklarınıza yumurta boyadınız mı hiç? Elde edeceğiniz renkler şöyledir;

Portakal rengi için - Safranı suda eritin

Yeşil renk için - Ispanak suyu

Sarı renk için - Soğan kabuğu

Kırmızı renk için - Pancar suyu


alıntıdır

__________________
Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : pratik mutfak önerileri

Eski 06-26-2008   #2
gülgüzeli
Varsayılan

Cevap : pratik mutfak önerileri



Emeğinize sağlık sevgili b@ron
__________________
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.