|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
alırken, dikkat, edeceğiniz, gıdaları, nokta, püf, satın |
![]() |
Gıdaları Satın Alırken Dikkat Edeceğiniz 7 Püf Nokta ! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gıdaları Satın Alırken Dikkat Edeceğiniz 7 Püf Nokta !Gıdaları satın alırken dikkat edeceğiniz 7 püf nokta ! Besinlerin satın alınmasından hazırlanması ve pişirilmesine kadar geçen her aşamada amacın hem besinin hijyenini sağlamak hem de besin değerini korumak olduğunu söyleyen VKV Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Tuğçe Aytulu, besinleri satın alırken ve saklarken dikkat edilmesi gerekenlerin sırlarını veriyor ![]() Satınalmada dikkat edilecek püf noktalar • Tüm gıdaları satın alırken son kullanma tarihi ,ambalajının zarar görmemiş olması gibi özelliklerine bakılarak satın alınmalıdır ![]() • Ekmek ve benzeri gıdaları satın alırken ambalaj içinde olanları tercih etmek daha güvenlidir ![]() • Patates alırken yeşillenmemiş,yarık ve çatlakları olmayanlarin tercih edilmesi gerekir ![]() • Pastorize olmayan sütten yapılmış peynir tüketilmemelidir ![]() ![]() • Süt ,hazır meyve suyu satın alırken UHT (Ultra High Temperature) yöntemi ile paketlenen tetrapak kutuda olanlar tercih edilmelidir ![]() ![]() • İyi pişmemiş et ürünlerinin tüketimi bazı mikroorganizmaların bulaşması açısından oldukça riskli ve tehlikelidir ![]() • Plastik kaplarda saklanan asitli gıdalar , içinde bulundukları kaplarla temas ederek zararlı maddelerin besinin içine geçmesine neden olabilir ![]() ![]() Diyet ürünlerin satın alınmasında dikkat edilecek püf noktalar Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de şişmanlığın ve buna bağlı olarak oluşan hastalıkların giderek artmasıyla düşük kalorili ürünlere olan talep artmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diyabet hastaları için piyasada ‘diyabetik’etiketi ile satılan ürünlerde şeker yerine yapay tatlandırıcılar kullanılmaktadır ![]() ![]() ![]() Bu ürünlerin piyasadaki yeri kaçınılmazdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ETİKETLERİN ANLAMLARI Diyabetik: Şeker yerine tatlandırıcı ile hazırlanmış ürünlerdir ![]() ![]() Light: Yağı %40 azaltılmış ürün veya kalorisi %25 azaltılmış anlamındadır ![]() Diyet: Kalorisi azaltılmıştır ancak içinde şeker bulunabilir ![]() Piyasada bulunan bu tür ürünlerin bazıları ülkemize yurt dışından ithal edilerek gelmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Gıdaları saklarken dikkat edilecek püf noktalar • Pişmiş gıdalar buzdolabında saklanırken rafın en üstünde saklanmalıdır ![]() ![]() ![]() • Yağlar serin ,ışıksız ortamda saklanmalıdır ![]() • Yumurta buzdolabında yıkanmadan saklanırsa besin değerini korumuş olur ![]() ![]() • Gıdaları açıkta saklarken sıcaklık ve neme dikkat edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Hazırlama ve pişirmede besin değerini arttırıcı bazı öneriler • Hamuru mayalandırmak besin değerini arttırır ![]() • Beyaz un yerine tam buğday unu besin değeri olarak daha yüksektir ![]() • Şeker yerine pekmez kullanımı hazırlanan gıdanın besin değerini arttırır ![]() • Kurubaklagiller iyi pişirilirse besin değeri artar ![]() • Ekmek çok kızartılırsa besin değeri azalır ![]() • Sebzeler kavrulur veya haşlanıp suyu dökülürse besin değeri azalır • Yoğurdun yeşil suyu atılmamalıdır ![]() ![]() ![]() • Taze meyve suları ve doğranmış sebzeler açıkta bırakılırsa veya hemen tüketilmezse besin değeri azalır ![]() • Gıdaların temel olarak en iyi pişirme şekli kavrulmadan ve kısık ateşte pişirilmesidir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|