Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
alırken, dikkat, edeceğiniz, gıdaları, nokta, püf, satın

Gıdaları Satın Alırken Dikkat Edeceğiniz 7 Püf Nokta !

Eski 08-18-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Gıdaları Satın Alırken Dikkat Edeceğiniz 7 Püf Nokta !



Gıdaları satın alırken dikkat edeceğiniz 7 püf nokta !

Besinlerin satın alınmasından hazırlanması ve pişirilmesine kadar geçen her aşamada amacın hem besinin hijyenini sağlamak hem de besin değerini korumak olduğunu söyleyen VKV Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Tuğçe Aytulu, besinleri satın alırken ve saklarken dikkat edilmesi gerekenlerin sırlarını veriyor

Satınalmada dikkat edilecek püf noktalar

• Tüm gıdaları satın alırken son kullanma tarihi ,ambalajının zarar görmemiş olması gibi özelliklerine bakılarak satın alınmalıdır
• Ekmek ve benzeri gıdaları satın alırken ambalaj içinde olanları tercih etmek daha güvenlidir
• Patates alırken yeşillenmemiş,yarık ve çatlakları olmayanlarin tercih edilmesi gerekir
• Pastorize olmayan sütten yapılmış peynir tüketilmemelidirBu nedenle açık peynirler yerine kapalı kutularda satılanları almak daha güvenli olacaktır
• Süt ,hazır meyve suyu satın alırken UHT (Ultra High Temperature) yöntemi ile paketlenen tetrapak kutuda olanlar tercih edilmelidirBu ürünler besin değerini daha az kaybetmiş olanlardır ve kullanılan yöntem hijyenik olarak en güvenilir teknolojiyle hazırlanıp paketlenen yöntemdir
• İyi pişmemiş et ürünlerinin tüketimi bazı mikroorganizmaların bulaşması açısından oldukça riskli ve tehlikelidir
• Plastik kaplarda saklanan asitli gıdalar , içinde bulundukları kaplarla temas ederek zararlı maddelerin besinin içine geçmesine neden olabilirÖrneğin turşu , portakal suyu gibi gıdalar plastik kaplarda saklanmamalıdır

Diyet ürünlerin satın alınmasında dikkat edilecek püf noktalar
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de şişmanlığın ve buna bağlı olarak oluşan hastalıkların giderek artmasıyla düşük kalorili ürünlere olan talep artmıştırTüketiciler bu ürünleri kullanırken üzerinde ‘light, %0 yağlı, diyet, şekersiz’gibi ibareler görmektedirlerBir ürünün light olması veya şekersiz olması o ürünün kalorisinin düşük olduğunu göstermezBir ürünün light olması bu ürünün yağının veya kalorisinin azaltılmış olduğu anlamına gelirAncak yağı azaltılmış ürün mutlaka düşük kalorili olmak zorunda değildirÇünkü ürünün yağının azaltılması işlemi sırasında yağı azaltılırken diğer besin öğelerinin içeriği artabilirKarıştırılan diğer bir konu ise üzerinde diyet yazan ürünlerin kalorisiz olup istenildiği kadar yenilebileceği düşüncesidirOysa bu mümkün değildir; diyet bisküvi olarak satılan ürünler markasına göre farklılık göstermekle beraber ortalama olarak 2-3 adet diyet bisküvinin kalorisi 1 dilim ekmekteki kaloriye eşittir

Diyabet hastaları için piyasada ‘diyabetik’etiketi ile satılan ürünlerde şeker yerine yapay tatlandırıcılar kullanılmaktadırBunların yağ miktarları azaltılmış olmayabilirBu durumda zayıflama diyetlerinde kullanımı uygun olmayacaktır

Bu ürünlerin piyasadaki yeri kaçınılmazdırAyrıca artan hastalıklarla birlikte bu ürün çeşitleri hayatımızda yer almalıdırAncak ürünün üzerinde ürün hakkında daha ayrıntılı bilgiler içeren etiketler bulunmalıdırBu ,hem ürünün daha güvenilir olmasını hem de üründen daha verimli bir şekilde yararlanmayı sağlayacaktırBununla birlikte bu ürünlerin diyetisyenler ve gıda mühendisleri gibi uzmanların yer aldığı belirli kuruluşlar tarafından kontrol edilmesi ve denetlenmesi gereklidir

ETİKETLERİN ANLAMLARI

Diyabetik: Şeker yerine tatlandırıcı ile hazırlanmış ürünlerdirÜrünün yağı ve kalorisinde azalma olmayabilir
Light: Yağı %40 azaltılmış ürün veya kalorisi %25 azaltılmış anlamındadır
Diyet: Kalorisi azaltılmıştır ancak içinde şeker bulunabilir

Piyasada bulunan bu tür ürünlerin bazıları ülkemize yurt dışından ithal edilerek gelmektedirYurt dışında bu ürünlerin yapım aşamasından etiketlenmesi ve sunumuna kadar geçen tüm süreçler profesyönelce yürütülmekte ve denetimler belirli kuruluşlarca yapılmaktadırBu ürünlerde bulunan etiketlerde tüketiciyi aydınlatıcı ve besinin içeriği ile ilgili her türlü bilgi bulunmaktadırAncak ülkemize girişi sırasında bu etiketlerin bazıları Türkçeye çevrilmekte bazıları ise çevrilmemektedir Bu noktada tüketicilerin bilgi edinmelerini zorlaşmaktadır

Gıdaları saklarken dikkat edilecek püf noktalar

• Pişmiş gıdalar buzdolabında saklanırken rafın en üstünde saklanmalıdırBu sayede çiğ ve mikrop barındırabilecek olan gıdalardan pişmiş gıdanın içine suyunun akması engellenmiş olurÖzellikle çiğ et/tavuk gibi gıdalar dolapta saklanırken ya da çözdürülürken dolabın en alt bölümünde veya çözdürme bölümlerinde bekletilmelidir
• Yağlar serin ,ışıksız ortamda saklanmalıdır
• Yumurta buzdolabında yıkanmadan saklanırsa besin değerini korumuş olurAncak kullanımdan hemen önce dış yüzeyi iyice yıkanmalıdır
• Gıdaları açıkta saklarken sıcaklık ve neme dikkat edilmelidirÖrneğin patates aydınlıkta yeşillenirBu nedenle serin, kuru ve ışıksız bir dolapta saklanmalıdırEkmek iki günden fazla saklanacaksa açıkta değil ,buzdolabında saklanmalıdır

Hazırlama ve pişirmede besin değerini arttırıcı bazı öneriler

• Hamuru mayalandırmak besin değerini arttırır
• Beyaz un yerine tam buğday unu besin değeri olarak daha yüksektir
• Şeker yerine pekmez kullanımı hazırlanan gıdanın besin değerini arttırır
• Kurubaklagiller iyi pişirilirse besin değeri artar
• Ekmek çok kızartılırsa besin değeri azalır
• Sebzeler kavrulur veya haşlanıp suyu dökülürse besin değeri azalır
• Yoğurdun yeşil suyu atılmamalıdırÇünkü riboflavinden (B2 vitamini) zengindirYoğurt tüketilmeden hemen önce karıştırılabilir ya da kek , poğaça gibi gıdalar hazırlanırken kullanılabilir
• Taze meyve suları ve doğranmış sebzeler açıkta bırakılırsa veya hemen tüketilmezse besin değeri azalır
• Gıdaların temel olarak en iyi pişirme şekli kavrulmadan ve kısık ateşte pişirilmesidir Besin değerini kaybetmemesi için kavrulmaması, kızartılmaması gerekir


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.