![]() |
Yoğurdun Değişen Standardı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yoğurdun Değişen StandardıYoğurdun değişen standardı Yoğurdun standardı niye değişti? Çocuklarımızı tehlikeye atmayın! Firmalar baskı yaptı, tebliği değişti, katı madde şartı kalktı, protein miktarı zorunluluğu azaltıldı ![]() Bu da 'sulu yoğurt' dönemini başlatacak ![]() ![]() Sıra yoğurda geldi ![]() ![]() ![]() ![]() Tarım Bakanlığı'nın emriyle bundan sonra doğru dürüst yoğurt yiyemeyeceksiniz ![]() ![]() Türkiye'de üretilen sütün üçte biri yoğurt olarak tüketilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlar bazı büyük yerli firmaları aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eski geleneksel Türk yoğurdunu üretmek için yoğurtçularımız ve ev kadınlarımız, sütü 100 derecenin üzerinde kaynattıktan sonra ılıtır, ılıyan sütü daha önce yapılmış yoğurtla mayalandırır, ılık bir ortamda saklayarak yoğurt haline getirirdi ![]() Süt 100 derecenin üzerinde kaynayınca içindeki su miktarı azalır, katı maddenin yoğunluğu artar ![]() ![]() ![]() ![]() Amaç maliyeti düşürmek Sanayi yoğurdunda süt en fazla 80 derece ısıtılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sanayi yoğurdu, yurtdışında büyük kimya tesislerinde üretilen ve dondurulduktan sonra kuru hale (toz haline) getirilen ve yurda ithal edilen bakterilerle üretilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sağlık tehlikesi var Uluslararası yoğurt üreticilerinin hedefi (1) Tüketiciyi tek tür, tek marka yoğurda alıştırmak ![]() ![]() İşte bu oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra sanayi yoğurdunun içinde insan sağlığına yararlı maddeler olmayacak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok çok büyük bir tehlikeyi, şimdiden hatırlatayım ![]() ![]() ![]() ![]() En az katı madde şartı kalktığı için, katı maddesiz sulu yoğurt üretecek firmaların (Olamaz ya, diyelim ki oldu!) biri kötü niyetli davranır da yoğurdu katılaştırmak için ek kimyasallarla kıvamı yoğunlaştırma arayışına girerse, bunu kim izleyecek? Bu kötü davranış sonucu ölecek çoluk çocuğun hesabını kim ödeyecek? Türkiye ithalatı yasaklamıştı Çin'in melamin katkılı süt ürünlerini ABD'ye ve başka pek çok ülkeye ihraç ettiğinin ortaya çıkması, Çin'deki çocuk ölümlerinden bu yüzden olduğunun ileri sürülmesi Türkiye'de de tartışma yaratmıştı ![]() Tarım Bakanı Mehdi Eker, “Çin menşeili süt ürünleri içinde melanin bulunabileceğine ilişkin bilgi üzerine tedbir aldık ![]() ![]() ![]() Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof ![]() ![]() "Melamin, kimyasal bir bileşik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güngör Uras |
![]() |
![]() |
|