Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beyin, etin, gelişiminde, kırmızı, önemi

Beyin Gelişiminde Kırmızı Etin Önemi

Eski 08-18-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Beyin Gelişiminde Kırmızı Etin Önemi



beyin gelişiminde kırmızı etin önemi - kırmızı et tüketimi -kırmızı et


Türkiye'de son dönemlerde yaşanan fiyat artışı nedeniyle yıllık kişi başına düşen kırmızı et tüketiminin 12 kilogramın altına indiği öne sürüldü Sağlıklı, dengeli beslenme ve beyin gelişimi için kırmızı eti tüketmek gerekiyor

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemlerde büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısındaki azalmaya bağlı olarak et üretimindeki düşüşün fiyatların artmasına yol açtığını belirtti

Fiyatlardaki artışın tüketimi olumsuz etkilediğini ifade eden Yalçındağ, gelir durumunun da etkisiyle tüketimde önemli bir daralma yaşandığını ifade etti

Türkiye'de yıllık kişi başına kırmızı et tüketiminin 12 kilogramda kaldığını kaydeden Yalçındağ, şöyle konuştu:

''AB ülkelerinde bu rakam domuz etiyle birlikte 62 kiloya ulaşıyor Türkiye'nin aksine Avrupa'da beyaz et tüketimi, kırmızı ete oranla düşük kalıyor TÜİK rakamlarına göre 2009'da et üretimi, bir önceki yıla göre yüzde 14,5 azaldı Bu durum tüketime de yansıdı Zaten az olan kırmızı et tüketimi daha da düştü''

YÜZDE 20-25 DARALMA

Yalçındağ, bu yıl için ise üretimde yüzde 20-25 arasında bir daralmadan söz edildiğini belirterek, ''Üretimdeki daralma tüketimde azalma demektir Yüzde 20 azalma bile olsa yıllık kişi başına düşen tüketimin 10 kilogramın altına indiği anlamına geliyor Yani günlük kişi başına tüketim yaklaşık 32,8 gramdan, 27 grama kadar geriledi Sağlıklı beslenme için günlük ortalama 100 gram et öneriliyor'' dedi

Bir çocuğun anne karnından başlayarak 6 yaşına kadar geçen sürede kırmızı etçe zengin beslenmesi gerektiğini vurgulayan Yalçındağ, et proteinlerinin çocukların gelişimi açısından çok önemli olduğunu söyledi

BEYİN GELİŞİMİNDE KIRMIZI ETİN ÖNEMİ

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof Dr Mustafa Tayar da insanların sağlıklı ve dengeli beslenmelerinde hayvansal kaynaklı gıda grubunun bir çeşidi olan etlerin çok önemli yerinin bulunduğunu bildirdi

Etin içerdiği besin ögeleri, insan organizmasının doku yapım ve onarımında büyük önem taşıdığını dile getiren Tayar, özellikle büyüme, gelişme çağındaki çocuklar, hamileler, orta yaşın üzerindeki yetişkinlerde günlük beslenmede ortalama 100-150 gram etin tüketilmesi gerektiğini kaydetti

Tayar, etlerin A ve B grubu vitaminleri, demir, magnezyum ve çinko gibi mineraller bakımından çok zengin olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Etlerin içerdiği proteinin biyolojik kalitesi oldukça yüksektir Yani vücut proteinine dönüşüm oranı ortalama yüzde 80-85 olduğundan insan organizması için çok değerlidir Etler beslenmemizde iyi bir protein kaynağı olarak yer alırlar Proteinler, vücudun büyümesi, gelişmesi ve hastalıklardan korunması için gerekli olan en önemli besin maddesidir Et proteini, biyolojik değeri yüksek olan bir proteindir Ette bulunan proteinlerin kaliteli olmasının sebebi, insan beslenmesi için gerekli olan exogen-aminoasitlerin hepsini yapısında bulundurmasıdır Bu proteinlerin vücutta emilimi yüzde 97-98'dir Yani vücutta neredeyse tamamını kullanılır''

Bir kişinin günlük alınması gereken proteini bitkisel gıdalardan karşılayabileceğini anlatan Tayar, ''Ancak bu durum, vücudun protein ihtiyacının karşılandığı anlamına gelmez Çünkü bitkisel proteinler, exogen-aminoasitleri bakımından daha fakirdir'' dedi

Et tüketimindeki düşüklüğün ve buna bağlı protein yetersizliğinin, gelişme bozuklukları ve sağlık problemlerine yol açtığını ifade eden Tayar, şunları kaydetti:

''Türkiye'de büyüme geriliği problemlerinin sebebi de proteince zengin gıdalarla beslenilmemesidir Beyin gelişiminin yüzde 90'ı 3 yaşına kadar tamamlandığı için, enerji ve protein yetersizliği, zeka gelişimini olumsuz etkiler Bu yüzden beyin gelişiminin sağlıklı olması için çocuk yaşta et tüketimi büyük önem taşıyor Özellikle demir, ette organizmanın kolay özümseyeceği şekilde bulunur Bu yüzden kansızlık tedavisinde et fazlaca önerilen bir temel besin maddesidir Kırmızı et yerine proteinin bitkisel kaynaklardan karşılanması mümkün olabilir ancak önemli bazı aminoasitlerin vücuda alınması gerekiyor Bunun için de kırmızı et tüketmek gerekiyor''

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.