08-18-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sebze Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz
sebze seçerken nelere dikkat etmeliyiz
Etten sebzeye alışverişlerde dikkat edilmesi gereken hususlar 
Sağlıklı beslenmenin ilk kuralı, doğru alışveriş yapmaktan geçiyor Neyi, ne zaman, nereden alacağınızı da Uzmanlar, Ambalajı kontrol edin Donmuş besinler katı, soğutucudaki besinler soğuk olmalı, çözülme belirtileri göstermemel" diyor Ambalajda delik, yırtık veya açık köşeler olmaması, güvenlik kapaklarının ve düğmelerinin de mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor İşte et, sebze, meyve almanın püf noktaları 
BALIK ALIRKEN
Beslenme açısından yararları nedeniyle deniz ürünlerine ilgi gittikçe artmakta İyi bir prot e i n kaynağı olmalarının yanı sıra d e n i z ürünlerinin yağ içeriği özellikle doymuş yağlar açısından düşük Ve balık omega - 3 yağ asitleriyle sağlık açısından önemli yararlar sunuyor Balık almanın da püf noktaları var: Satın almadan önce balık tezgahını kontrol edin Sokak satıcılarından balık almayın Bütün balıkları (yüzgeçli veya kabuklu) koklayın Kuvvetli balığımsı koku taze olmadığının bir işaretidir, unutmayın
SEBZE ALIRKEN
Bamya: Koyu yeşil renkli ve lekesiz olmalıdır Bezelye: Dolgun, parlak yeşil kabuklu ve körpe, iyi gelişmiş tohumlu olmalı Biber: Yumuşak, benekli ve berelilerden sakının D o - m a t e s : Düzgün, iyi şekillenmiş ve sert (çok sert değil) olmalı Yeşil Yapraklı Sebzeler: Taze, yumuşak, lekesiz yapraklı olmalı, kalın damarlı yapraklı demetlerden sakının
ET ALIRKEN
Yağları iyi ayrılmış eti satın alın Etin rengi tazeliğini gösterir Sığır eti tipik olarak parlak kırmızı renktir Genç dana eti grimsi pembedir Daha yaşlı dana eti koyu pembedir Kuzu etinin rengi nasıl beslendiğine bağlı olarak açık pembeden koyu pembeye kadar değişebilir Ekonomik olmalarının yanı sıra tavuk ve hindi etleri yüksek protein içerir ve genellikle yağsızdır Çoğunlukla kümes hayvanlarının yağsız çeşitlerini seçin (hindi ve tavuk gibi)
YUMURTA ALIRKEN
Almadan önce yumurtaların kart onlarını açın Temiz ve tam olan kolileri seçin Kırılmış olanı almayın Oda sıcaklığında değil buzdolabında saklanmış olan yumurtaları alın
MEYVE ALIRKEN
Elma: Çürük ya da çürük noktaları olanlardan sakının
Erik : Çatlamış veya buruşuk kabuklardan sakının
Kiraz-Vişne: Fazlaca yumuşak veya kurumuş veya koyu sapları olanlardan sakının
Muz: Lekelenmiş ve çürümüş kabuklulardan sakının
|
|
|