Sağlıklı Yaşam İçin Sebze Ve Meyveler |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlıklı Yaşam İçin Sebze Ve Meyveler![]() Liste, Amerikalı ünlü beslenme uzmanı Jonny Bowden tarafından kaleme alınan ve haftalarca çok satanlar ![]() ![]() Liste, Amerikalı ünlü beslenme uzmanı Jonny Bowden tarafından kaleme alınan ve haftalarca çok satanlar listesinde kalan The 150 Healthiest Foods On Earth (Dünyanın En Sağlıklı 150 Yiyeceği) isimli kitaptan derlendi ![]() Dr Jonny Bowden'ın yardımıyla hazırlanan listede günlük hayatta değeri bilinmeyen ancak tam bir sağlık deposu olan besinleri en ince detaylarıyla anlatıyor![]() İşte dünyanın en sağlıklı gıdaları: PANCAR: Pancarların kırmızı ıspanaklar olarak görülmesi gerektiğini belirten Dr Bowden içinde barındırdığı yüksek oranda folik asit ve doğal kırmızı pigmentlerin kanserle savaşmak için çok önemli olduğunu belirtiyor![]() Nasıl tüketilmeli: Taze, çiğ ve salata içinde Ancak pişirilirse antioksidan gücünü yitirir![]() LAHANA: “Sulforaphane” gibi kanserle mücadele eden enzimler barındırır ![]() Nasıl tüketilmeli: Lahana salatası şeklinde yenilebileceği gibi hamburger ve sandviçlerin arasına da konularak tüketilebilir ![]() PAZI: Göz sağlığına iyi gelen “karoten” oranı çok yüksek olduğu için kullanılmasında fayda var ![]() Nasıl tüketilmeli: Dilimlenerek zeytin yağıyla tüketilebilir ![]() TARÇIN: Tansiyon ve kolestrole iyi gelir, her ikisini de dengelemeye yardımcıdır ![]() Nasıl tüketilmeli: Kahvenin ya da yulaf ezmesinin üzerine serpin ![]() NAR SUYU: Kan basıncının düzenlenmesine katkıda bulunan nar suyu antioksidan deposudur Damarları korur ve tümörlerin büyümesini engeller![]() Nasıl tüketilmeli: Narın suyunu sıkıp için ![]() BALKABAĞI ÇEKİRDEĞİ: Balkabağının en sağlıklı yeri olan çekirdekler magnezyum deposudur ve yüksek oranda mineral barındırır Bu mineraller ölümü uzatır![]() Nasıl tüketilmeli: Salata üzerine konulmalı ya da atıştırmalık gibi pişirilerek yenmeli ![]() SARDALYA: Konservedeki en sağlıklı gıdalardan olan sardalyanın yüksek omega-3 ve kalsiyum değerleri onu bu listeye sokuyor Demir, potasyum, fosfor, B vitamini, magnezyum ve manganez oranları çok yüksek![]() Nasıl tüketilmeli: Salata ve ekmek üzerinde soğan ve soslarla yiyebilirsiniz ![]() ZERDEÇAL: Baharatların yıldızı olarak tanımlanan zerdeçal kanserle mücadeleye yardımcı oluyor ![]() Nasıl tüketilmeli: Tavada yumurtaya ekleyin ya da sebze yemeğine koyun ![]() DONDURULMUŞ YABANMERSİNİ: Dondurulmuş olmasına rağmen gücünden birşey kaybetmeyen dondurulmuş yabanmersini hafızaya iyi geliyor ![]() Nasıl tüketilmeli: Yoğurdun içine karıştırılarak tüketilebilir ![]() KONSERVE BALKABAĞI: Düşük kalorili olmasının yanında lif ve A vitamini oranı yüksek olması dolayısıyla oldukça sağlıklı bir besin ![]() Nasıl tüketilmeli: Biraz yağ, tarçın ve hindistan cevizini karıştırarak tüketin ![]() KURU ERİK: Aynı erikte olduğu gibi kuru erik de antioksidan deposudur ![]() Nasıl tüketilmeli: Salamın arasına konularak yenilebilir ![]() YEŞİL ÇAY: Mesane, kolon, nefes borusu, pankreas, rektum ve mide kanserlerine yakalanma riskini azaltır Kilo kontrolünü kolaylaştırır![]() ELMA: Akciğer kanseri, astım ve diyabete karşı korur Kemik güçlendiren K vitamini içerir Yemeklerden 30 dakika önce tüketildiğinde iştahı bastırmaya yardımcı olur![]() BROKOLİ: Tüm kanser risklerini azaltır Mineral ve vitamin oranları çok yüksektir Ayrıca vücudu toksinlerden arındıran kimyasallara sahiptir![]() YUMURTA: Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor Protein bakımından zengin ama kalorisi düşük Beyni korur ve göz sağlığını güçlendirir![]() KIRMIZI ET: İşlemden geçirilmemiş kırmızı et, omega-3 bakımından zengindir Makul miktarda tüketildiğinde kanserden korur Protein ve B12 vitamini kaynağı![]() FINDIK-FISTIK: Haftada 5 kez tüketmek kalp krizi ve kalp hastalığı riskini yüzde 30-50 arasında azaltıyor Her gün için 25 gramlık, badem, ceviz, fıstık, fındık yeterli![]() SÜT: Vitamin, mineral ve yararlı bakteriler bakımından zengin olan süt, kanserle savaşan CLA asidini de içerir ![]() SOMON: En iyi anti-aging gıdası Omega-3 beyni ve kalbi korur Ruh halini dengeler ve kan şekerini düzenler![]() FASULYE: Kiloyu dengeler, kan şekerini düzenler Kolon kanseri ve kalp hastalığından korur Günlük tavsiye edilen lif miktarı 25-38 gram Bir fincan fasulye ise 11-17 gram lif içerir![]() YABAN MERSİNİ: Kanserden koruyan antioksidanlar içerir ve hafızayı güçlü kılar Lif bakımından zengindir![]() SOĞAN-SARIMSAK: Mide, prostat, yemek borusu kanserlerine karşı korur Kalp hastalığı riskini yüzde 20 azaltır
|
|
|
|