![]() |
Diyetinizin Günah Keçisi Kim? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyetinizin Günah Keçisi Kim?Diyetinizin günah keçisi kim? Diyetinizin çok iyi gittiği bir anda kocaman bir pasta dilimine “hayır” diyemediğiniz oldu mu? Eğer kendinize söz verdiğiniz bir hedefinizi başaramazsanız, beyniniz hemen bir ‘neden’ aramaya başlar ![]() ![]() Dilara Koçak Uzun süredir diyetin psikolojisi, başarısız diyetlerin nedenleri, tedavide psikolojik terapi desteğinin bireysel motivasyona etkileri üzerinde çalışıyorum ![]() ![]() ![]() Hiç uygulamakta zorlanacağınız bir karar verdiniz mi? Diyetinizin çok iyi gittiği bir anda kocaman bir pasta dilimine “hayır” diyemediğiniz oldu mu? Eğer kendinize söz verdiğiniz bir hedefinizi başaramazsanız, beyniniz hemen bir ‘neden’ aramaya başlar ![]() ![]() - Egzersiz programını takip edecek zaman bulamadınız ![]() - Hedefinizden vazgeçtiniz zaten çok gerçekçi de değildi ![]() - İşten geç çıktınız, yoldan geçerken fast food almaya mecbur kaldınız ![]() Disiplin neden bozuluyor? Disiplinin gerçekten ne olduğunu anlamak için kendinizi tek bir kişi olarak değil, birçok insan olarak görmeniz gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yatağa gittiğimde ‘yorgun ben’ veya sabah yataktan fırlayarak kalkmanın kolay olacağını düşünen ‘heyecanlı ben’ olabilirim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KENDİNİZE VERDİĞİNİZ SÖZLERİ TUTUN Özdisiplinimizin ölçüsü, içimizdeki ‘ben’lerin birbirine olan saygısıyla ölçülür ![]() ![]() Disiplin; zaman ve gayret gerektirir ![]() ![]() ![]() ![]() Yerine getirmek istediğiniz sözlerinizi yazmaya başlayın ![]() ![]() ![]() iÇiNiZDEKi ‘BEN’LERLE TANIŞIN Eğer bireysel gelişiminizi henüz tamamlamamış ve fazla özdisiplininiz yoksa bu, kargaşa yaratır ![]() ![]() ![]() Eğer tüm değişik halleriniz arasında düzen içinde bir arada yaşama koşulları sağlamadıysanız, bir parça kağıdın veya bir arkadaşa verilen sözün o kadar insanı hizaya getirmesini bekleyemezsiniz ![]() ‘Motive olmuş / sağlıklı sen’ egzersiz yapmak için spor salonuna gitmeye karar verse de ‘tembel sen’ aksini isteyebilir ![]() Ceza ve ödüller belirleyin Eğer disiplininiz yoksa, verdiğiniz sözleri daha anlamlı sonuçlarla takviye etmelisiniz ![]() ![]() ![]() Bu zorlamaya (baskı), ‘manivela gücü’ veya ‘kaldıraç’ denir ![]() ![]() ‘Tembel sen’, ‘yaratıcı yazar sen’in kanunlarının ruhu ile anlaşamayabilir, ama uygulamamanın bedelinin ağırlığını da inkar edemez ![]() Çoğu zaman, ek ‘manivela gücü’ne gerek kalmaz ve verdiğiniz sözün sonuçları, sizin motive olmanıza yeterlidir ![]() Ancak siz devamlı olarak verdiğiniz önemli bir sözü tutmakta başarısız olursanız, daha fazla ‘manivela gücü’ eklemeniz gerekir ![]() |
![]() |
![]() |
|