Posalı Yiyecekler - Posalı Yiyecekler Nelerdir? |
08-18-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Posalı Yiyecekler - Posalı Yiyecekler Nelerdir?Posalı Yiyecekler - Posalı Yiyecekler Nelerdir? Posalı gıdalar ve posalı yiyecekler nelerdir? Posa, besinlerin mide-barsak sisteminde hazmedilemeyen selülozik kısımlarına denir Yapılan araştırmalar posanın vücud için yararlı etkilere sahip olduğunu göstermektedir Posa, tam tahıllı ekmekler, kurubaklagiller, sebzeler, meyveler ve tahıllarda bulunur Posalı besin alımını için kepekli ekmek, kabuklarıyla meyve yemek ve öğünlere sebze eklemek gerekir Fasulye, nohut, bezelye, barbunya, mercimek, buğday ve yulaf kepeği, incir, çilek, ayva, kuru incir, kuru erik, kuru kayısı, marul, kereviz, karnabahar, brokoli, ıspanak, havuç, patates, şalgam posalı besinlerdir Yetersiz posalı besin tüketiminin kabızlık, apandisit, basur, mide fıtığı, şeker hastalığı, damar sertliği, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara neden olduğu belirtiliyor Posa bakımından zengin beslenmenin karaciğerde fazla enerjinin açığa çıkmamasına ve boş yere kullanılmasına engel olduğu bir araştırma tespitidir Posanın kalın barsakta amonyağı bağlayıcı özelliği olduğu ve bu şekilde kan ve idrar amonyağını da düşürdüğü belirtilmektedir Posaca zengin diyet safra taşı oluşumunu önleyici etki gösterir Safra kesesinde fazla oranda kolesterol oluşu taş oluşumuna neden olur Posaca zengin yiyeceklerle beslenmede ince ve kalın barsakta büyük bir jel ağı meydana gelir Bu da safra yağ asitleri ve yağların barsaktan geri emilmesini engelleyerek safra taşının meydana gelmesini önlemiş olur Posa bakımından zengin diyetin pankreas hormonlarını etkilediği görülmüştür Bu yüzden şeker hastalığı olanlara posalı besinler önerilmektedir Posalı besinler dışkıyı yumuşatıcı özelliğiyle kabızlık ve basur gibi proplemlerde yararlıdır Meyvelerin posalı yenmesi doğal diş temizleyici görevi yapar ve diş taşlarının oluşumunu önler Posalı besinler kalp damar sağlığı için önemlidir Posalı yiyecekler düzenli yenildiğinde, vücudu zararlı maddelerden temizlemeye yardım eder Yulaf, arpa, pirinç kabuğundaki posa karaciğerde kolesterol sentezini önleyerek kan kolesterolünün düşürülmesinde rol oynar Alıntı |
|