Prof. Dr. Sinsi
|
Hipotiroit Sorunlarında Nasıl Beslenmeli
Hipotiroit Sorunlarında Nasıl Beslenmeli
Bazı bireylerin kilo alma veya vermeleri, metabolizmanın çalışmasını kontrol eden tiroit hormonlarındaki problemlere bağlı olabilir
Bunların tanısının konması ve gerekiyorsa tedavisinin hekiminizce programlanması çok önemli Türkiye'de çok yaygın olan hipotiroit sorunlarında nasıl besleneceğinizi çok iyi bilmeniz gerekiyor Çünkü triod sahibi olan bir kişinin bazı besinleri tüketirken çok dikkatli olması gerekiyor Ayrıca iyotlu besinleri de her isteyen kullanmamalı Diyetisyen Yasemin Batmaca bu konuda bilmeniz gerekenleri 15 madde de özetliyor;
Hipotiroitte beslenme önerileri
Genel olarak sağlıklı bir diyet tüketebilirsiniz Bu diyet, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin-mineraller, posa ve su yönünden zengin olan tüm yiyeceklerin, diyetisyeniniz tarafından, sizin bünyenize özel hazırlanan miktarlarında olmalıdır
Bunun dışında aynı zamanda iyi bir omega - 3 kaynağı olan balığı, FDA'nın da (Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi) belirttiği gibi haftada en az iki kez tüketebilirsiniz Derisiz tavuk, hindi, yağsız kırmızı et tüketimi de yine sağlıklı beslenme çerçevesinde olması gerekenlerdendir 
Tam tahıl ürünleri ve kuru baklagil tüketimini sağlamalısınız Kuru baklagiller özellikle iyi birer bitkisel protein kaynağıdırlar Haftada en az 1 kez tüketmelisiniz…
Bunları tüketmeyin
Bunun dışında yine sarımsak, su teresi, yumurta sarısı gibi besinleri tüketirken dikkatli olmalısınız Troit hormonlarının çalışmasını azaltan yiyecekleri (guatrojenik besinler), aşırı tüketmemelisiniz Brokoli, turp, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal otu, kırmızı turp ve şalgam guatrojenik besinlerdir Mantar ve bira mayası aşırı tüketilmemelidir  
Çiğ lahana, yer fıstığı, çam fıstığı, şalgam, hardal, darı tüketimlerinde de yine dikkatli olmalısınız Bu besinleri pişirerek tüketmeniz daha uygun olabilir

Vitaminleri yeterli miktarda alın
Diyetinizle, ihtiyacınıza uygun, yeterli düzeylerde iyot (iyotlu tuz, deniz ürünleri ve sarımsak) aldığınızdan emin olmalısınız
Selenyum seviyesini dengede tutmak için mercimek, mantar, ayçekirdeği ve susam tüketmelisiniz Çinko bakımından zengin badem, tofu, istiridye, yengeç, tavuk ve hindi yeme alışkanlıklarınız arasında olmalı E vitamini, A vitamini, C vitamininin yeterli miktarlarda aldığınıza emin olun…
B2 (Riboflavin), B3 (Niasin), B6 (Piridoksin) yeterli ve dengeli miktarlarda alınmalıdır
Düzenli egzersiz yapın
Egzersiz, troit bezinin salgısını ve salgılanan troit hormonuna karşı doku duyarlılığını artmasını sağlar Metabolizma yavaş çalışıyor iken egzersizle ve kas kütlesinin artırımıyla metabolizma hızı artırılabilir

Bu besinlere dikkat
İyotlu besinleri kimler kullanabilir? Nodüler guatrı, hipertiroiti olanlar iyotsuz tuz yemelidirler Aşırı iyot alımında 'Hashimoto Troidi' oluştuğu için bu gibi durumlarda iyotlu besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır…
Tiroit sorununuz yoksa iyotlu tuz kullanın İyotlu tuz, karanlık, ışık görmeyecek şekilde, nemsiz, ağzı kapalı kapta bulundurulmalıdır Yemek pişerken tuz eklenirse veya pişirme suyu dökülürse, iyot içeriğinin yarısının azaldığı unutulmamalıdır Yemeğe piştikten sonra tuz eklemek alışkanlık haline getirilmelidir
Yaşa göre iyot ihtiyaçları
100 ile 300 microgram arasında değişir O- 6 ay (Eksiklikte guatr, hipotroidi, mental gerilik görülebilir) 7- 12 ay 130mcg (Çocuk+gençlerde, guatr, hipotroit, beyinselfonksiyon bozukluğu büyüme geriliği) 1- 8 yaş 90mcg 9- 13 yaş 120mcg 14 yaş üstü 150mcg (Eksiklikte guatr görülebilir) Gebelikte 220mcg
|