![]() |
B Vitamini Nedir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() B Vitamini NedirB Vitamini hakkında bilgi B Vitamini bulunan besinler nelerdir B vitamininin faydaları Suda eriyen ve vitamin karakterinde çalışan koenzimlerin yapılarında bazı maddeler B grubu vitaminleri adını alırlar ve hücre metabolizmasında önemli yerleri vardır ![]() ![]() B Grubu Vitaminlerinin Özellikleri: Suda erir, vücutta depo edilmez ![]() ![]() Faydaları: Gelişme, sinir ve sindirim sistemlerinin çalışmasını sağlar ![]() Eksikliği Durumunda: İştahsızlık, yorgunluk, mide, bağırsak bozukluğu, kabızlık, gelişme geriliği, sinir iltihapları baş gösterir ![]() B Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur: Maya, karaciğer, et, balık, yumurta sarısı, süt, yağsız peynir, hububat, kuru baklagil, kuru kayısı, ıspanak, bezelyede bol miktarda vardır İlk başlarda tek bir vitaminden, daha sonraları ise farklı pek çok maddeden ibaret olduğu fark edilen B vitaminleri, birbirlerinin tamamlayıcısı konumunda oldukları için çoğunlukla toplu halde verilirler ![]() ![]() 1 ![]() Bunlara ek olarak iştahsızlık, sinir ağrıları ve gebelik hallerinde vücudun B1 vitaminine olan ihtiyacı artar ![]() ![]() B1 vitamini çok oranda bakla, soya fasulyesi ve domuz etinde, ekmek, ceviz, fındık, kuru bezelye ve yürekte, azımsanmayacak oranda da karnabahar, kuşkonmaz, mısır ekmeği ve patateste vardır ![]() 2 B2 vitamini: Bu vitaminin noksanlığı gözde bazı bozukluklara, karanlıkta görme azalmasına yol açar ![]() ![]() Rengi sarı bir pigment olan B2 vitamininin noksanlığında meydana gelen belirtilerde dilin kırmızılaşması, dudaklarda, ağız köşelerinde çatlakların meydana gelmesi de vardır ![]() B2 vitamini ağızdan ilâç biçiminde alınabilir ![]() ![]() B2 vitamini süt tozuyla böbrek ve karaciğerde çok fazla, peynir, süt, badem, yürek, kuru bezelye ve kuru fasulyedeyse bol oranda vardır ![]() ![]() 3 Nikotin Asidi: Nikotinin okside olmasıyla oluşan bu vitamin ette, karaciğerde ve mayada vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Bu vitamin damarlar üzerinde etkilidir ![]() ![]() ![]() 4 Folik Asit: Yeşil yapraklı sebzelerde, buğdayda, yulafta, bira mayasında, balıkta, soya fasulyesinde, pirinçte, kesilmiş sütte, yumurta sarısında bulunur ![]() ![]() Bu vitaminin eksikliği kansızlığa sebep olur ![]() ![]() Böyle hastalara folik asit verilmek suretiyle kansızlığın üç – dört gün içinde giderilmesi mümkün olur, akyuvarlarda trombositlerin fazlalaşması sağlanır ![]() Karaciğer sirozu ile gebelik ve loğusalıktan ileri gelen kansızlıklarda folik asit çok kullanılır ![]() ![]() Bu vitamin eksikliğinde hastanın durumuna gereken önem verilmeli, noksanlık giderilmelidir ![]() 5 B12 vitamini: İnsan bağırsağındaki çeşitli bakterilerin de oluşturduğu bu vitamin pek çok bitkinin kökünde, sığırın böbreğinde, karaciğerinde ve dilinde vardır ![]() Bu vitaminin en önemli yararı kan yapıcı olmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Bileşim yönünden birbirine yakın, fakat etki bakımından farklı pek çok çeşidi vardır ![]() İğneyle ve ağız yolu ile kansızlara verilen bu vitamin, sinir iltihaplarında, bilhassa siyatiklerde önemli rol oynar ![]() 6 B6 vitamini: Kimyasal adı «prydoxine» dir ![]() ![]() ![]() 7 Biyolin: Vücuttaki noksanlığınaa ruhi bozukluk, kansızlık, deride döküntüler meydana gelir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|