08-18-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
100 Kalori Yakmanın Yolları
100 Kalori Yakmanın Yolları
Kahvaltıda sütünüzü şeker yerine taze meyvelerle tatlandırın
1 Yağlı süt yerine yağsız veya yarım yağlı süt için
2 Kahvaltılık gevrek veya meyve suyunuz için kullandığınız tabağı veya bardağı küçültün
3 Sütünüzü şeker yerine taze meyveyle tatlandırın
4 Enerjisiz tatlandırıcılarla yapılmış light yoğurdu tercih edin
5 Ekmeğinizi tamamen tüketmek yerine birisiyle paylaşın veya ertesi sabah kahvaltısı için ayırın
6 Yumurtanızı pişirirken margarin veya sıvı yağ kullanmak yerine yağsız tavada veya domates ilavesiyle ile pişirin
7 Omletinizi peynir veya sucuk yerine soğan, mantar, ıspanak ve biber ile lezzetlendirin
8 Omletinizi yaparken iki yumurta kullanmak yerine, yumurtalarınızdan birinin tamamını kullanın, diğerinin ise sadece beyazını ekleyerek aldığınız kaloriyi azaltın
9 Şeker içeren reçeller yerine meyvenin kendi tadıyla yapılmış doğal reçelleri kullanın
10 Normal sosis, salam ve sucuk yerine yağsız etle yapılmış olanları seçin
11 Ekmeğinize sürdüğünüz veya sandviç/tost yaptığınız normal peynirler yerine yağsız olanları tercih edin
12 Çayınızı, kahvenizi veya kahvaltılık gevreğinizi tatlandırmak için normal şeker yerine enerjisiz doğal tatlandırıcıları kullanın
13 Sandviç veya tost yaparken beyaz ekmek yerine tahıllı ekmek kullanın
ÖĞLE VE AKŞAM YEMEĞİ
Tavuk ve balığı pişirirken haşlama, fırında pişirme ve ızgara yöntemlerini kullanın
1 Makarnanızı kıymalı sos yerine biber, kabak, soğan ve mantar gibi sebzelerle hazırladığınız sosla lezzetlendirin
2 Ton balıklı veya tavuklu salatanızı limon, sirke, az zeytinyağı ilavesiyle tatlandırın veya mayonez kullanacaksanız light olanları tercih edin
3 Ton balığının yağda olanları yerine suda olanlarını kullanın
4 Sandviçinize koyduğunuz peynir veya ızgara etinizi azaltın ve yerine taze sebze ekleyin
5 Sandviçinize koyduğunuz peyniri zaman zaman tamamen kaldırıp sandviçinizi taze marul, domates, soğan gibi sebzelerle hazırlayın
6 Etlerinizi yağsız pişirin
7 Et, tavuk ve balığın yağsız olanlarını tercih edin
8 Pizza yaparken kullandığınız peyniri yarıya indirin
9 Sandviç hazırlarken ekmeğe yağ veya peynir sürmeden hazırlayın veya light olanları seçin
10 Normal margarin yerine light olanları tercih edin
11 Dışarıda yediğiniz yemeklerde başlangıç olarak yediğiniz besinlerde porsiyon kontrolünü sağlayın ve düşük kalorili olanları seçin
12 Yemek tariflerinde normal krema yerine yağsız olanları kullanın
13 Yemeklerinizle beraber tükettiğiniz ekmeğin porsiyonlarını küçültün
14 Yemekleri, çorbaları veya sosları servis ederken üzerinde biriken yağ tabakasını alıp servis yapın
15 Sofrada tabağınızı tamamen bitirmeyin
16 Salatalarınızı krutonsuz tüketin
17 Salatalarınızı normal soslar yerine düşük kalorili soslarla lezzetlendirin
18 Tavuk ve balığı pişirirken haşlama, fırında pişirme ve ızgara yöntemlerini kullanın
19 Tavuğun derisini tüketmeyin
20 Tükettiğiniz et porsiyonlarını azaltın
21 Salatalarınızda düşük yağlı lor peyniri tercih edin
22 Makarna ve pilav tüketirken porsiyon miktarınızı azaltın (özellikle yarım porsiyona indirmeyi deneyin)
23 Ana yemeklerin yanında yağlı ve kalorisi yüksek garnitürler yerine ızgara mantar tercih edebilirsiniz
24 Yemek yaparken bir yemek kaşığı sıvıyağ kullanın
25 Aperitiflerinize peynir ve ızgara sebzeler eşlik etsin
26 Çok yağlı pişen sebze yemekleri yerine mevsimine uygun çiğ sebze ve meyve tercih edin
27 Yemekleri hazırlarken, yağ kullanmak yerine yanmaz tava ve tencerelerde yağ koymadan pişirmeyi deneyin
28 Peynirli, yoğurtlu, etli yemekler hazırlarken yemeğe girecek olan yağı azaltın veya hiç kullanmayın
29 Yavaş yemek daha fazla yemenizi engeller
TATLILAR
Hazırladığınız tatlılarda yağlı soslar yerine elmalı soslar tercih edin
1 Tatlı ihtiyacınızı karşılamak için tam bir porsiyon yerine tatlının tadına bakarak veya yarım porsiyon tüketerek daha dikkatli olabilirsiniz
2 Sofra şekeri yerine tatlandırıcı ile yapılmış hafif ve sütlü tatlıları veya meyveli tatlıları tercih edin
3 Tatlandırıcı kullanarak evinizde kendinize light komposto yapın
4 Külahlı dondurma yerine tekli dondurma kaplarında dondurma yemeyi tercih edin
5 Kremalı dondurmalar yerine buzlu dondurmaları tercih edinin
6 Kremalı pastalar yerine diyet dondurma veya meyve tercih edin
7 Kek veya turta yerken yarım porsiyonunu iptal edin
8 Evinizde acil durumlarda diyet dondurma ve meyve bulundurun
9 Puding veya vanilyalı soslar yerine mevsimine uygun taze meyveleri tercih edebilirsiniz
10 Cevizli, bademli tatlılar ve kremalı turtalar yerine elma, şeftali ve çilek tercih edebilirsiniz
11 Kek, brownie veya diğer tatlılar hazırlanırken yağ miktarını minumuma indirin
12 Tatlı yiyeceğiniz zaman mutlaka porsiyonunuzu başkası ile paylaşın
13 Standart yağlı kekler yerine daha az yağlı light kekleri tercih edin ve mutlaka bütün kek ve türevi besinlerin yağ miktarına dikkat edin
14 Hazırladığınız tatlılar da yağlı soslar yerine elmalı soslar tercih edin
15 Çikolatalarınızı bitter tercih edin ve mümkün oldukça az tüketin
|
|
|