08-18-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Anne Adaylarına Önemli Çay Uyarısı!
Hamilelikte tüketilmemesi gereken iki ürün  
Hamilelerin gün içerisinde tükettikleri besinler ve miktarları büyük önem taşır 3 ana öğünle birlikte ara öğünler de atlanmamalı Fazla tuz tüketmek, hamur işi yemek gereğinden fazla kilo alımına neden olur Demir için çay yerine yeşil çay için  
Kahvaltılar tüm bireylerin hayatındaki en önemli öğündür Geçiştirmek yerine biraz daha vakit ayırıp kahvaltıyı düzenli yapmak gerekir
Vaktiniz varsa süt, peynir (çok yağlı olmayanlarından), mevsimine uygun söğüş sebze (yazın domates, salatalık, biber; kışın maydanoz, marul, roka gibi yeşillikler) ve ekmekten oluşan bir menü veya daha da kolayı bunlardan oluşmuş bir sandwich tüketilebilir Sabah süt içilemiyorsa gün içerisinde telafi edilmelidir
Çay besinlerdeki demirin emilimini engellediğinden tercih edilmemelidir Ancak kuşburnu gibi C vitamin içeriği yüksek bitki çayı içilebilir Diğer bitki çayları özellikle adaçayı riskli olabileceğinden tercih edilmemelidir Bebek düşüklerine neden olabilirler
Bebeğinizin sağlığı için bunları unutmayın  
Öğle ve akşam yemeklerine çorba gibi hafif yiyeceklerle başlamak mide sağlığı için uygundur Sebzeler hem vitamin ve mineral deposu hem de kalorilerinin düşük olması sebebiyle rahatlıkla tüketilebilir Kullanılan yağın çok olmamasına dikkat edilmelidir
Et miktarı her gün kişiye göre değişmekle birlikte ortalama 150 gr et yeterlidir Tavuk, balık veya kırmızı et olarak dönüşümlü tüketilmelidir
Kırmızı et iyi bir demir ve vitamin B 12 kaynağıdır Kansızlığı önlemeye yardımcıdır Bu nedenle hamile annelerin düzenli alması gerekir Etin tam pişmesi mikrop ölmesi bakımından önemlidir Alevde pişen etler de kanser riski taşıyabilir Bu nedenle iyi pişmiş etler tercih edilmelidir
Tavuk etinin kalorisi ve kolesterol değeri kırmızı ete göre daha düşüktür Bu nedenle haftada 2-3 kez tüketilebilir Yağlı derinin kalorisi yüksek olduğundan mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır
Balık mevsiminde tüketildiğinde zengin içeriği nedeniyle hamile anne ve bebeği için besleyicidir Selenyum, fosfor, omega-3 ve omega-6 bakımından zengindir Bebeğin beyin gelişimini destekler Beslenme ile beyin gelişimi çok içiçedir Bu nedenle daha sağlıklı olması için fırın, ızgara ve buğulama yöntemleri tercih edilmelidir
Yağlı hamur işleri, kekler, tatlılar mümkün olduğu kadar beslenmede yer almamalıdır Gereğinden fazla kalori ve yağ alımına neden olurlar Kilo alımını kolaylaştırırlar
Tuz mümkün olduğu kadar sınırlandırılmalıdır Günde maksimum 2 gr tuz alınmalıdır Tansiyon problemi yaşamayan hamileler bile sınırlı kullanmalıdır Ödemlerin artmasına neden olurlar Gebelik dönemi içersinde hipertansiyon riskini arttırırlar
Şekere vücudun hiç ihtiyacı yoktur Sadece çok sevdiğimiz için tüketiriz ancak vücutta insülinin gereğinden fazla salgılanmasına neden olurlar Diabet (şeker hastalığı) riskini arttırırlar
Midede hassasiyet olabileceği için baharatlar seçilerek tüketilmelidir Acı baharatlar yenmemelidir
Kafeinli içecekler uyarıcıdır Bebeğe geçebilir Bu nedenle çay, kahve, kolalı içecekler gibi kafeini yüksek içecekler tüketilmemelidir
KIZARTMA YEMEK VİTAMİNİ AZALTIYOR
Hamile annenin vitamin mineral ihtiyacı yüksektir Bu nedenle hazırlanan yiyeceklerde vitamini kaybetmemek için doğru pişirme şekilleri kullanılmalıdır Kızartma, yüksek ısıda pişirme, kavurma gibi yöntemler kanser riskini arttırdığı gibi besinlerin bütün vitaminlerini kaybetmesine neden olur Aslında hepimizin her zaman uygulaması gerekenleri hamile anneler doğacak bebekleri için yapmalıdırlar  
Ambalajlı gıda satın almayın
Hazır gıdalara çok dikkat edilmelidir Ambalajlı gıdalardan mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır Katkı maddesinin ne olduğu bilinmeyen gıdalar tüketilmemelidir Tatlandırıcılar hamile anne için riskli olabilir Riskli olduğu için alınmamalıdı
|
|
|