![]() |
Temizlik Nasıl Yapılır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Temizlik Nasıl YapılırTemizlik Nasıl Yapılır Temizlik sırasında olabildiğince çok yüzeye ulaşmak için, hareket edebilen eşyalar yerlerinden oynatılır ![]() Vakumlu süpürge ile toz kaldırmadan süpürülür ![]() Süpürme sonrası arap sabunlu su ile ıslatılmış paspasla silinir ![]() Uzun süre temizlenmemiş, kalıcı kirler bulunan ortamların temizliği özen ister ![]() ![]() Mobilyaların tozları, nemli bezle silinir ![]() ![]() Fayans yüzeyler her gün arap sabunlu nemli bezle silinir ![]() ![]() Camlar, çerçeveler ve kapılar, en geç ayda bir, arap sabunlu su ile ıslatılmış bezle temizlenir ve sabunsuz bezle durulanır ![]() Kapı kolları, banko ya da merdiven kenarı gibi çok kişinin ellerinin değdiği yüzeyler, önce sıcak su ve arap sabunuyla, daha sonra dezenfektan eklenmiş suyla silinir ![]() Perdeler ve diğer kumaş materyal en geç iki ayda bir çamaşır makinesinde uygun programla yıkanır ya da gerekirse kuru temizleme yapılır ![]() Pano, tablo, ayna, abajur ve radyatör petekleri de temizlenecek yüzeyler arasındadır ve mobilyalar gibi temizlenir ![]() Akıtmayan naylon torbalar ile birlikte kullanılan çöp kovaları, en geç haftada bir, mekanik temizlik yapıldıktan sonra deterjanlı su ile fırçalanarak temizlenir, kurulanır ![]() 2 ![]() Dış kısmının yüzey olarak temizlenmesi, içinin düzenli kullanılması gereği dışında, otomatik eriticili değilse, buzluğun bakımı düzenli olarak yapılmalı, iç yüzeyleri ve raflar deterjanlı sıcak su ile silinmelidir ![]() İçinde yalnızca besinler bulundurulmalıdır ![]() 3 ![]() Önce görünür kirler ıslatılarak temizlik fırçalarının kazıyıcı kenarları da kullanılarak temizlenir ![]() Toz ya da sıvı, ovucu bir deterjanla önce fırçalanarak temizlenir ve su ile durulanır ![]() Musluk başları da toz ya da ovucu bir deterjanla, başka bir fırça ya da bez kullanılarak temizlenir ![]() Sabunlukların dış yüzey temizliği her temizlikte yerine getirilmelidir ![]() ![]() Evyelerin dışında kalan yer ve yüzeyler yukarıda belirtildiği gibi temizlenir ![]() Tuvalet ve lavabo fırçaları ayrı olmalı, başka yüzeylerde kullanılmamalı ve temas ettirilmemelidir Temizlik sırasında kullanılan malzemeler ve bunların bakımı da özen ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Deterjanların doğa kirliliğinde önemli payı olduğu bilinmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Temizlik bezleri ısıya dayanıklı, tüy bırakmayacak, yumuşak pamuklu kumaşlardan yapılmış sağlam bezler olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yiyecek ve içecekler hastalık yapıcı mikroplarla bulaşmamış olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Anne sütü mikropsuz olduğundan ilk altı ay yalnızca emzirilerek beslenen bebekler bu açıdan en güvenli durumda olanlardır ![]() ![]() ![]() ![]() Besin maddelerinde bulunan çok sayıda mikroorganizma, mutfak temizliğinin önemini artırır ![]() ![]() ![]() ![]() Mutfakta alınması gereken sağlık önlemleri içinde, yiyecek maddelerinin gördüğü işlemler özel bir önem taşırsa da, mutfaktaki tüm malzemelerle yüzeyler ve zeminin temizliği en az diğer önlemler kadar önemlidir ![]() Mutfakta çalışanların elleri, diğer vücut yüzeyleri, ağızları, burunları, dışkı ve giysileri aracılığıyla yiyeceklere mikroplar bulaşabilir ![]() Mutfakta iş yapanlar ellerini önceden etkili şekilde yıkamalı, ellerinde kesik ve yara bandı olanlar yiyecek hazırlamamalı, yemek hazırlama sırasında sigara içmemeli, saçlar ve buruna temas etmemeli, yemeklerin tadına bakılması gerektiğinde temiz bir kaşık kullanıp sonra hemen yıkamalıdır ![]() Kaynak: |
![]() |
![]() |
|