08-18-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İyi Kahve Pişirmenin Püf Noktaları
İyi Türk Kahvesi Nasıl Yapılır ?,Türk Kahvesi Nasıl Yapılır ?,İyi Kahve Yapmanın Püf Noktaları
Türk Kahvesi Hakkında Kısa Bilgi
1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul’a getirdi Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı İlk olarak Tahtakale’de açılan ve tüm şehre hızla yayılan kahvehaneler sayesinde halk kahveyle tanıştı Günün her saati kitap ve güzel yazıların okunduğu, satranç ve tavlanın oynandığı, şiir ve edebiyat sohbetlerinin yapıldığı kahvehaneler ve kahve kültürü dönemin sosyal hayatına damgasını vurdu
Saray mutfağında ve evlerde yerini alan kahve, çok miktarda tüketilmeye başlandı Çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulduktan sonra dibeklerde dövülerek cezvelerde pişirilmek suretiyle içiliyor ve en itibarlı dostlara büyük bir özenle ikram ediliyordu Kısa sürede, gerek İstanbul’a yolu düşen tüccarlar ve seyyahlar gerekse Osmanlı elçileri sayesinde Türk Kahvesinin lezzeti ve ünü önce Avrupa’yı oradan da tüm dünyayı sardı
Türk Kahvesinin Çekilmesi
Leziz bir Türk kahvesi hazırlamanın ilk adımı kahve çekirdeklerinin çekilmesi ile başlar Unutmayın ki, Türk kahvesinin en önemli özelliklerinden bir tanesi kahve çekirdeklerinin mümkün mertebe ince çekilmesidir Türk kahvesi dünyadaki en ince kahvedir İnceliğin kıvamı bebek pudrası kıvamındadır Bu iş için elle çevrilen ya da elektrikli otomatik bir değirmen kullanabilirsiniz
Ama günümüzde, artık hemen herkes hazır kavrulmuş ve çekilmiş kahve kullanmaktadır Kaliteli bir markanın kullanıma hazır Türk kahvesini satın alarak kahvenin çekilmesi adımını atlayabilirsiniz
Türk Kahvesinin Pişirilmesi
Türk kahvesinin bir diğer kendine has özelliği ise pişirilmesi esnasında ortaya çıkar Türk kahvesi diğer kahveler arasında kaynatılarak hazırlanan tek kahve türüdür Kahvenin lezzetinde önemli olan ilk unsur yukarıda anlatıldığı üzere kaliteli bir kahve kullanmaktadır Sonraki unsur ise kullanılacak suyun kalitesidir Kesinlikle musluk suyu kullanmayın Musluk suyundaki klor kahvenizin tadını bozabilir
Kahve fincanınızı ağzına kadar soğuk içme suyu ile doldurup, suyu cezveye boşaltın Cezveye her bir fincan için iki çay kaşığı kahve (bu yaklaşık olarak 5 gram kahve demektir) ekleyin Eğer şeker ilave edeceksiniz bu aşamada arzunuza göre ilave edin Esmer şeker daha sağlıklı olsa da Türk kahvesinde beyaz şeker daha iyi köpük elde etmenizi sağlar Bu arada, kahvenizi mümkün olduğu kadar az şekerler için ki kahve tadını daha güçlü olarak alın
Kısık ateşte kahve ve şekeri iyice karıştırın Sakın yüksek ateşte çabuk pişirmeye çalışmayın
Yaklaşık bir dakika içerisinde köpüğünüzün oluştuğunu göreceksiniz Bu köpüğü fincana alıp kaynatmaya devam edin Oluşan köpüğü tekrar fincana alın Bu köpürtüp köpüğü alma işlemini tercihen 1 ya da 3 kez tekrar edin Son olarak, kalan kahveyi bir taşım daha pişirin ve fincanlara boşaltın
|
|
|