Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1928, 2008, aytmatov, cengiz

Cengiz Aytmatov (1928 - 2008)

Eski 06-10-2008   #1
[KAPLAN]
Icon47

Cengiz Aytmatov (1928 - 2008)

Kişisel Yaşamı

12 Aralık 1928 tarihinde Kuzeybatı Kırgızistan'daki Talas eyaletinin Şeker köyünde doğdu Adı, Cengiz Han'dan esinlenerek konulmuştur

Gençliği sıkıntılı bir döneme denk gelmişti O dönemde zaten yeni yerleşmeye başlayan siyasal sistem, bir de savaşla mücadele etmek zorundaydı Çok genç yaşta çalışmaya başladı; çünkü İkinci Dünya Savaşı'nın SSCB üzerindeki etkileri gençleri de etkiliyordu, yetişkinler savaşta olduklarından, gençlere büyük iş düşüyordu On dört yaşında köyündeki sekreterliğe girdi Burada tarım makinelerinin sayımı, vergi tahsildarlığı gibi işlerde çalıştı

Köyünden, Kazakistan'a giderek Cambul Veterinerlik Teknik Okulu'nda okudu Daha sonra şimdiki Kırgızistan'ın başkenti olan Bişkek'e giderek burada Frunze (şimdiki adıyla Bişkek) Tarım Enstitüsü'nde öğrenimine devam etti Ardından Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü'ne geçti ve 1956 ile 1958 yılları arasında Moskova'da okudu

Yazmaya bu yıllarda Pravda gazetesinde başladı Ardından, yazdığı eserleriyle üne kavuştu ve 1957 yılında Sovyet Yazarlar Birliği'ne üye kabul edildi 1963'te Lenin Ödülü'nü aldı Yapıtları yüz ellinin üstünde dile çevrildi Sovyetler Birliği'nin dağılması ve Kırgızistan'ın bağımsızlığına kavuşmasından sonra ülkesini Lüksemburg'da büyükelçi olarak temsil etti

10 Haziran 2008 tarihinde Almanya'da vefat etti

Siyasal Yaşamı

Cengiz Aytmatov; edebi çalışmalarına ek olarak, Avrupa Birliği, NATO, UNESCO ve Benelüks ülkelerinin Kırgız delegeliğini üstlenmiştir Ayrıca eski Kırgızistan Dışişleri Bakanı Askar Aytmatov'un babasıdır

Yapıtlarından Bazıları

Zorlu Geçit (1956)
Yüzyüze (Лицом к лицу, 1957)
Cemile (Kırgız Türkçesi Жамийла, Rusça Джамиля, 1958)
İlk Öğretmenim (Первый учитель, 1962)
Dağlar ve Steplerden Masallar (Повести гор и степей, 1963)

Elveda, Gülsarı! (Прощай, Гульсары, 1966)

Beyaz Gemi (Kırgız Türkçesi, Ак кеме : Ak Keme) (RusçaБелый пароход, 1970)

Selvi Boylum Al Yazmalım (1970)

Fuji-Yama (Восхождение на Фудзияму, Fuji Dağının Tepesi 1973)
Gün Olur Asra Bedel ,(Kırgız Türkçesi Кылым карытар бир күн),(Rusça И дольше века длится день, 1980),
Darağacı - Disi kurdun Rüyalari (Плаха, 1988)

Toprak Ana

Cengiz Han'a Küsen bulut
Çocukluğum
Kırmızı Elma
Dağlar Devrildiğinde-Ebedi Nişanlı (Son romanı - 2007)
Gün Olur Asra Bedel
Dişi Kurdun Rüyaları

Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Cengiz Aytmatov (1928 - 2008)

Eski 06-30-2008   #2
kezban

Cevap : Cengiz Aytmatov (1928 - 2008)

vefatını duydugumda ağlamamak için kendimi zor tutmuştumbu kadar güzel bir insan,içi bu kadar temiz bir insan üstüne şahane bir yazar olunca onu kaybetmek içler acısı oluyortoprak ana,güno olur asra bedel,çocukluğum benim en sevdiğim kitapları arasındaydıunutulması mümkün olmayan izler bırakmıştıAllah rahmetinden sakınmaz inşallah

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com