Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eğitimöğretim, fakültesi, pamukkale, sınav, tıp, üniversitesi, yönetmeliği

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönetmeliği 18-04-2010

Eski 08-18-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönetmeliği 18-04-2010

[/b] Pamukkale Üniversitesinden: PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EÐİTİM - ÖÐRETİM VE SINAV YÖNETMELİÐİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Amaç

MADDE 1 :(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesinde kayıt, eğitim-öğretim ile sınavlara ilişkin esasları düzenlemektir

Kapsam

MADDE 2 :(1) Bu Yönetmelik; Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesinde yürütülen eğitim-öğretime ilişkin hükümleri kapsar

Dayanak

MADDE 3 :(1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır

Tanımlar

MADDE 4 :(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Aile hekimliği dönemi: Tıp doktorluğu programının altıncı dönemini,

b) Akademik takvim: Eğitim öğretim yılının başlama ve bitiş tarihleri ile sınav tarihleri gibi tarihleri içeren takvimi,

c) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

ç) Çalışma Kılavuzu: Pamukkale Üniversitesi Mezuniyet Öncesi Tıp Fakültesi Kurulları Çalışma Kılavuzunu,

d) Dekan: Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanını,

e) Dönem: İki yarıyıldan oluşan bir eğitim-öğretim yılını,

f) Fakülte Kurulu: Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Fakülte Kurulunu,

g) Fakülte Yönetim Kurulu: Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Yönetim Kurulunu,

ğ) MÖEK: Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Öncesi Eğitim-Öğretim Koordinasyon Kurulunu,

h) Rektör: Pamukkale Üniversitesi Rektörünü,

ı) Senato: Pamukkale Üniversitesi Senatosunu,

i) Tıp Fakültesi: Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesini,

j) Transkript: Öğrencinin aldığı başarı notlarının dönem tabanlı olarak gösterildiği not durum belgesini,

k) Uygulama dilimi: Tıp doktorluğu programı aile hekimliği döneminde yer alan her bir klinik stajı,

l) Üniversite: Pamukkale Üniversitesini,

m) Yarıyıl: Bir akademik takvimde güz ve bahar dönemlerini,

ifade eder İKİNCİ BÖLÜM Kayıtlar, Yatay Geçiş ve Öğrenci Değişim Programlarına İlişkin Esaslar

MADDE 5 :(1) Tıp Fakültesinde öğrenim görecek olan öğrencilerin kayıt işlemleri, Yükseköğretim Kurulu tarafından oluşturulan ve Rektörlükçe ilan edilen kurallara göre yürütülür

Kayıt yenileme

MADDE 6 :(1) Öğrenciler öğrenimlerine başlayabilmek, sürdürebilmek ve diploma alabilmek için bu Yönetmeliğin 26 ncı maddesindeki mali yükümlülükleri yerine getirmek suretiyle akademik takvimde belirtilen tarihler arasında kayıtlarını yenilemek zorundadır Bu süre içinde kayıtlarını yenilemeyen ancak, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen mazereti olanların kaydı Fakülte Yönetim Kurulunun belirlediği esaslar çerçevesinde yapılır Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen mazereti olmadan süresi içinde kaydını yenilemeyen öğrenci o öğretim yılında öğretimine devam edemez, kayıt yenilemediği dönemlerde öğrencilik haklarından yararlanamaz

Kayıt dondurmaMADDE 7 :(1) Aşağıda belirtilen esaslara göre, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile öğrencilerin kaydının dondurulmasına karar verilebilir:

a) Öğrencilere; öğrenimlerini sürdürmelerini engelleyecek mazeretlerinin olması veya öğrenim ve eğitimlerine katkıda bulunacak Üniversite dışı burs, staj ve araştırma imkanlarının ortaya çıkması halinde, eğitim-öğretim süresi içerisinde Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile

bir defaya mahsus olmak üzere bir döneme kadar izin verilebilir Öğrencinin bu izinden yararlanabilmesi için; dönem başlangıcından önce, Dekanlığa bir dilekçe ve gerekçelerine ilişkin belgelerle başvurması zorunludur

b) Gözaltına alınan veya tutuklanan öğrencilerden, gözaltı ve tutukluluk hali takipsizlikle sonuçlanan ya da üzerine atılı suç nedeniyle beraat eden öğrenciler bu süreler için izinli sayılır İzinli öğrenciler izin süresinin bitiminde kayıtlarını yaptırmak koşulu ile öğrenimlerine kaldıkları dönemden devam ederler

c) Uzun süreli tedavi gerektiren ruhsal ve bedensel rahatsızlıklarını sağlık raporu ile belgeleyenlere Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile en fazla iki döneme kadar izin verilir İki dönem izin almış öğrencilerin ilk dönem sonunda öğrenimlerine devam etmek istemeleri halinde, yabancı dil hazırlık programındakiler hariç, bir dilekçe ile Dekanlığa başvurmaları gerekir

ç) Askerlik görevini yapanlara askerlik süresinin bitimine kadar izin verilir

(2) Kayıt dondurmada ve izinli sayılmada geçen süreler bu Yönetmelikte belirtilen azami öğrenim süresine dahil edilmez

Kayıt silme

MADDE 8 :(1) Aşağıda belirtilen durumlarda öğrencinin Tıp Fakültesi ile ilişiği kesilir:

a) Üst üste veya aralıklı olarak iki yarıyıl kaydını yenilememesi,

b) 2547 sayılı Kanunda belirtilen süreler içerisinde öğrenimini tamamlayamaması veya tamamlayamayacağının anlaşılmış olması,

c) Bu Yönetmeliğin 11 inci maddesinde belirtilen sınırsız sınav/devam hakkını kaybetmesi,

ç) Sağlık raporu ile belgelenen ruhsal ve bedensel rahatsızlıkları nedeniyle ek süreler dahil azami öğrenim süresi içinde devamsızlığı iki dönemi aşan öğrencilerden, yeniden alınacak sağlık raporunun incelenmesi sonucunda öğrenimlerine devam edemeyeceklerinin Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile belirlenmesi,

d) İlgili mevzuat hükümlerine göre yükseköğretim kurumundan çıkarılma cezası almış olması,

e) Kendi isteği veya yatay geçiş ile kaydını alması,

f) Başka bir yükseköğretim kurumunda asli öğrenci olarak kaydının bulunduğunun belirlenmesi

(2) Birinci fıkrada belirtilen nedenlerle kaydı silinen öğrenciler tekrar Tıp Fakültesindeki öğrenimlerine dönemezler

(3) Tıp Fakültesinden ilişik kesme kararı Fakülte Yönetim Kurulunca alınır

Yatay geçişler ve öğrenci değişim programları

MADDE 9 :(1) Üniversitelerin tıp fakültelerinden Tıp Fakültesine yatay geçişler, 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine ve Senato tarafından belirlenen esaslara uygun olarak Fakülte Yönetim Kurulu tarafından yapılır Belirlenen esaslara uygun olarak yatay geçişlere ve intibak programına MÖEK'in önerisi ile Fakülte Yönetim Kurulu karar verir

(2) Yurtiçi ve yurtdışı isteğe bağlı, geçici öğrenci değişimleri Yükseköğretim Kurulunun ve Senatonun belirlediği esaslar çerçevesinde MÖEK'in önerisi ve Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile uygulanır ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Eğitim ve Öğretime İlişkin Esaslar

Eğitim ve öğretim

MADDE 10 :(1) Tıp Fakültesinde Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen ilkeler çerçevesinde probleme dayalı öğrenci merkezli aktif eğitim sistemi uygulanır

(2) Bu sistemle ilgili eğitim-öğretim ve sınav uygulama esasları Senato tarafından belirlenir

Eğitim ve öğretim süresi

MADDE 11 :(1) Tıp Fakültesinde bir yıl süreli zorunlu İngilizce hazırlık programı uygulanır Hazırlık sınıfı öğrenim süresine dahil değildir

(2) 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi uyarınca, tıp doktorluğu eğitim-öğretim programının son bir yılı aile hekimliği dönemi olmak üzere toplam altı yıl olan normal öğrenim süresine ilaveten, öğrencilere üç yıl ek süre tanınır Azami eğitim süresi dokuz yıldır Tıp doktorluğu eğitim-öğretim programında dokuzuncu yılın sonunda dönem V'te başarılı olup dönem VI'ya başlama hakkı kazananlara iki yıl ek süre tanınır

(3) Yukarıda belirtilen iki yıllık ek süre içinde eğitimini tamamlayamayan veya tamamlayamayacağı anlaşılan öğrenciler için; 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi hükümlerine göre, onbirinci yılın sonunda, dönem VI'da üçten fazla uygulama diliminde başarısız olan öğrencilerin kayıtları Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile silinir Üç veya daha az uygulama diliminden başarısız olan öğrenciler, her defasında tümü ile tekrarlamaları kaydı ile başaramadıkları bu uygulama dilimlerini herhangi bir süre ile sınırlı olmadan Dekanlığın uygun gördüğü zamanlarda alabilirler Bu öğrenciler sınırsız sınav/devam hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamaz

(4) Sınırsız sınav/devam hakkını kullananlardan, açılacak sınavlara/uygulama dilimlerine üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenciler sınırsız sınav/devam hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz

(5) Öğrencinin Fakülte Yönetim Kurulu tarafından mazeretinin haklı ve geçerli sayılarak bu maddedeki süreden daha fazla süre öğrenimine devam edebilmesi için, hastalık veya başka mazeret halinin Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmesi gerekir

Eğitim-öğretimin koordinasyonu

MADDE 12 :(1) MÖEK; Dekanın da önerisi ile eğitim ve öğretimin planlanmasını ve yürütülmesini sağlar MÖEK ve buna bağlı çalışan diğer kurul ve komitelerdeki üyeler; Fakülte Yönetim Kurulunca, ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenerek Dekan tarafından görevlendirilir Bunların çalışma esasları Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde düzenlenir MÖEK ile bölüm ve anabilim dalları arasındaki koordinasyonu Dekan sağlar

Öğretim dili

MADDE 13 :(1) Tıp Fakültesinde öğretim dili Türkçe olup, bazı seçmeli dersler 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca İngilizce dilinde verilebilir

Eğitim ve öğretim düzeyleri

MADDE 14 :(1) Tıp doktorluğu eğitimi aşağıda belirtilen üç kademeden oluşur:

a) Temel tıp bilimleri kademesi: Dönem I ve II'yi kapsayan bu kademe, her biri bir ders yılını kapsayan iki dönemden oluşur

b) Kliniğe giriş ve klinik bilimler kademesi: Dönem III, IV, V'i kapsayan bu kademe, bazı temel tıp bilimleri ile klinik, poliklinik gibi uygulamalar ve gerekli laboratuar çalışmalarını içine alan ve her biri bir ders yılını kapsayan üç dönemden oluşur

c) Aile hekimliği kademesi: Dönem VI'yı kapsayan bu kademe, klinik, poliklinik ve alan çalışmalarını kapsayan uygulama dilimlerinden oluşan oniki aylık dönemden oluşur

Hazırlık sınıfı

MADDE 15 :(1) Tıp Fakültesinde bir yıl süreli zorunlu İngilizce hazırlık programı uygulanır Bu program Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre düzenlenir Uygulamaya ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir

Ortak zorunlu ve seçmeli dersler

MADDE 16 :(1) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Bilgisayar, Yabancı Dil, Beden Eğitimi, Güzel Sanatlar dersleri ve benzeri ortak zorunlu ve seçmeli dersler ile ilgili hususlar, 16/7/2009 tarihli ve 27290 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Pamukkale Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre düzenlenir DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Devam Zorunluluğu ve Sınavlara İlişkin Esaslar

Devam zorunluluğu

MADDE 17 :(1) Öğrenciler; dönem I, II, III, IV ve V'te teorik derslerin % 70'ine, pratik derslerin % 80'ine katılmak zorundadır

(2) Dönem VI'da tüm eğitim öğretim etkinliklerinin en az % 90'ına katılmak zorunludur

(3) Öğrencilerin devam durumlarının izlenmesi ve denetlenmesi ile ilgili esaslar, çalışma kılavuzunda belirtilir

(4) Tıp Fakültesinden geçici süreli uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin cezalı oldukları süreler ile sağlık mazereti nedeniyle sağlık raporu alan öğrencilerin raporlu oldukları süreler devamsızlıktan sayılır ve bu süreler içerisinde öğrenciler teorik ve pratik derslere ve/veya sınavlara giremez Eğitim etkinliklerine katılmaları veya sınavlara girmeleri halinde de bunlar geçersiz sayılır Rapor süresi bitmeden önce öğrencinin bu etkinliklere katılabilmesi için sağlık durumunun düzeldiğini yeni bir sağlık raporu ile belgelendirmesi gerekir

Sınavlar

MADDE 18 :(1) Dönem I, II, III, IV ve V'te aktif eğitim yöntemlerine uygun olarak gerçekleştirilen eğitim etkinliklerinin ve dönem VI'da uygulanan aile hekimliği eğitiminin değerlendirilmesine ilişkin esaslar, Fakülte Kurulu ve Senato tarafından belirlenir

Sınavların yapılması

MADDE 19 :(1) Öğrenciler; sınavlara ilan edilen gün, saat ve yerde girmek ve kimlik belgeleri ile istenecek diğer belgeleri yanlarında bulundurmak zorundadır

(2) Gerekli görüldüğü takdirde, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile derslerin sınavları cumartesi ve pazar günleri de yapılabilir

Sınav sonucuna itiraz

MADDE 20 :(1) Bir sınavın sonucuna, ilan tarihinden itibaren en geç onbeş gün içinde ve sadece maddi hata yönünden itiraz edilebilir İtiraz, Dekanlığa verilen bir dilekçe ile yapılır Dekanlık tarafından sınav kağıtlarında veya not çizelgesinde maddi hata tespit edilirse, bu hata ilgili öğretim üyesinin de görüşü alındıktan sonra, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile düzeltilir ve ilan edilir

(2) Öğrenciler öğretim üyesinin not takdirine ilişkin olarak hata itirazında bulunamaz

Sınavlara girebilme şartları

MADDE 21 :(1) Öğrencilerin sınavlara girebilme şartları Senato tarafından belirlenir

Puan, not, derece ve katsayılar

MADDE 22 :(1) Sınavların değerlendirilmesinde kullanılan puanlar, notlar, dereceler ve katsayılar Tıp Fakültesinin not değerlendirme sistemi ile uyumlu olarak Senato tarafından belirlenir BEŞİNCİ BÖLÜM Çeşitli ve Son Hükümler

Diploma ve sertifikalar

MADDE 23 :(1) Tıp Fakültesinde öğrenim gören öğrencilere aşağıdaki diplomalar verilir:

a) Temel tıp bilimleri ön lisans diploması: Tıp öğrenimini tamamlayamayanlara veya tamamlayamayacakları anlaşılanlara, ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak verilir

b) Tıp doktorluğu diploması: Tıp doktorluğu için öngörülen altı dönemlik eğitim süresini başarı ile tamamlayanlara verilir

(2) Öğrencilere; Yükseköğretim Kurulunun ve Senatonun belirlediği usul ve esaslar ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde AKTS ile kredi notu hesaplanarak diploma eki, ayrıca aldığı başarı notlarının dönem tabanlı olarak gösterildiği transkript diplomalar hazırlanıncaya kadar da Senatoca belirlenen esaslara göre geçici mezuniyet belgesi verilir

Giyim ve genel görünüş

MADDE 24 :(1) Tıp Fakültesinde eğitim öğretim süresince öğrenciler giyim ve genel görünüş konusunda ilgili mevzuat hükümlerine uymak zorundadır

Tebligat

MADDE 25 :(1) Her türlü tebligat, öğrencinin Üniversiteye kayıt sırasında bildirdiği veya daha sonra otomasyon sisteminde güncellediği posta adresine taahhütlü olarak yapılmak veya Tıp Fakültesinde ilan edilmek suretiyle tamamlanmış sayılır

(2) Öğrenciler posta adreslerinde meydana gelen değişiklikleri en geç bir hafta içinde Dekanlığa yazılı olarak bildirmek zorundadır Bu şekilde değişiklik bildiriminde bulunmamış, yanlış veya eksik adres vermiş olan öğrencilerin dosyalarında mevcut en son adreslerine bildirim yapılmış olması halinde kendilerine tebligat yapılmış sayılır

Öğrencilerin mali yükümlülükleri

MADDE 26 :(1) Öğrenciler, öğrenimlerine başlayabilmek ve devam edebilmek için ilgili mevzuatla belirlenen mali yükümlülükleri ile Üniversite tarafından belirlenen diğer mali yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır

(2) Mali yükümlülüklerini yerine getirmemiş olmaları nedeniyle kayıtları yapılmayan veya yenilenmeyen öğrencilerden derslere ve/veya sınavlara girenlerin devam durumları dikkate alınmaz, sınav evrakı değerlendirilmez ve sınav sonuçları geçersiz sayılır

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 27 :(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri, Senato ve Tıp Fakültesinin ilgili kurullarının kararları uygulanır

Yürürlük

MADDE 28 :(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer

Yürütme

MADDE 29 :(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Pamukkale Üniversitesi Rektörü yürütürResmi Gazete Sayı : 27556

Resmi Gazete Tarih : 18-04-2010

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com