Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ahuzem, eğitimlera

Ahuzem Eğitimlera

Eski 08-18-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ahuzem Eğitimlera

2003 yılında Türkiye’de Sağlıkta Dönüşüm programı çalışmaları başladığında sağlık sektöründe çalışanların eğitimi en önemli konulardan birisi olmuştur Aile hekimliği uygulamaları başlamadan önce uygulamaya dahil olacak olan uzman aile hekimleri dışındaki tabip ve uzman tabiplerin eğitimlerinin planlanması uluslar arası tecrübeler ışığında incelenmiştir Bu çerçevede değerlendirilen seçenekler arasında

1) Hiç eğitim yapmadan aile hekimliği uygulamalarına başlamak,

2) Türkiye’de 1985 yılından beri yürütülen uzmanlık eğitim programı ile yeterli sayıda Aile Hekimliği Uzmanı yetiştirilene kadar uygulamaya geçişi ertelemek,

3) Halen ulusal sağlık sisteminde çalışmakta olan ve aile hekimliği uygulamalarında görev almak isteyen uzman aile hekimleri dışındaki tabip ve uzman tabiplere sınırlı bir eğitim vermek ve dönüşüm programını başlatmak vardı

Sağlık Bakanlığı ülke koşullarını da göz önüne alarak bu seçenekler içinden sınırlı bir eğitim verilerek dönüşüm programının başlatılması yönünde karar vermiştir (Aile Hekimliği Türkiye Modeli) Ancak Sağlık Bakanlığı bir defaya mahsus olarak planlanmış Geçiş Dönemi Eğitimlerinin bir ara çözüm olduğunun, sisteme asıl katkının, birinci basamakta çalışacak tüm hekimlerin Aile Hekimliği Uzmanı olması ve Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitiminin de birinci basamağa yönelik olmasıyla mümkün olacağının da bilinciyle gerekli çalışmaları da başlatmıştır 2017 yılında sonlandırılmasına karar verilen geçiş dönemi sonrasında aile hekimi olarak yeni görev alacak tüm hekimlerde Aile Hekimliği Uzmanı olma şartı aranacaktır

Geçiş Dönemi Eğitimlerinin Planlaması

Geçiş Dönemi Eğitimleri 2 aşamalı olarak planlanmıştır

Birinci Aşama

Amaç

7 gün süreli bu eğitim katılımcıların birinci basamakta Aile Hekimliği uygulamasının temel özelliklerini kavramaları, bu özelliklere uygun tutum geliştirmeleri, kendi öğrenme gereksinimlerini tanımlayabilmeleri, var olan bilgilerini tazelemeleri ve hekimlik uygulamalarında kullanabilecekleri yeni beceriler kazanmalarını amaçlamaktadır

Kursun sonunda katılımcıların;

Aile Hekimliği uygulama özelliklerini ve aile hekiminin görevlerini kavramış; hastayla görüşme ve iletişim becerilerini geliştirmiş; bireysel öğrenme gereksinimlerini belirlemenin önemini benimsemiş ve kendini geliştirme becerileri kazanmış; kendi deneyimlerinden öğrenme ve akran gruplarında reflektif öğrenme becerileri kazanmış; birinci basamakta Aile Hekimliği uygulama ortamının özelliklerini öğrenmiş; Aile Hekimliği klinik yöntemini kavramış ve problem çözme becerileri kazanmış; uygulama ve araştırma ilişkisini kavramış ve temel araştırma yöntemlerini öğrenmiş; birinci basamak hasta yönetiminin temel özelliklerini kavramış; sağlıkta örgütlenme ve finans modellerinin yapısı ve teknik yönleri hakkında bilgi sahibi olmuş; birinci basamak sağlık kuruluşlarının yönetimi, hasta kayıtları, kayıt ve kodlama sistemleri konusunda bilgi, tutum ve becerilerini kazanmış olmaları beklenmektedir

Programın yapısı

Birinci aşama eğitim programının içeriği ve yapısı öğrenme gereksinimlerinin farkına varma ve benimseme, benimsenen gereksinimler için öğrenmeyi sağlama temel anlayışıyla kurgulanmıştır Bunun yanında katılımcıların eğitim beklentilerini karşılayacak şekilde seminerler ve grup çalışmaları da yapılmaktadır

Değerlendirme

Programın tamamına katılma ve devam şartı kursta başarılı sayılmak için bir önkoşuldur Ayrıca katılımcıların bireysel değerlendirilmesi eğiticiler tarafından eğitim sürecindeki performansları gözlemlenerek ve kurs öncesi ve sonrasında uygulanan ön test ve son testlerle yapılmaktadır

Programın değerlendirmesi her eğitim gününün sonunda katılımcılardan sözlü geribildirim alma ve kurs bitiminde katılımcılardan sözlü geribildirim ve yazılı değerlendirme alma şeklinde yapılmaktadır Ayrıca kurs sonunda eğiticiler bir değerlendirme oturumu yaparak eğitim sürecini değerlendirmekte ve yazılı bir rapor hazırlamaktadırlar Bu değerlendirmeler programı geliştirme yönünde kullanılmakta ve belirli aralıklarla tüm eğiticilerle paylaşılmaktadır

Sertifika

Bu programı başarıyla tamamlayanlara geçerlilik süresi yönetmeliklerle belirlenen “Aile Hekimliği 1Aşama Uyum Eğitimi Sertifikası” verilmektedir

İkinci Aşama

Amaç

Bu aşamadaki eğitimin amacı aile hekimliği geçiş döneminde birinci aşama eğitimini tamamlamış hekimlere aile hekimliği uygulamalarında kullanacakları aile hekimliği disiplininin temel konuları, birinci basamak için gerekli iletişim becerileri, klinik beceriler, koruyucu sağlık bakımı ve birinci basamakta sık karşılaşılan klinik konularında bilgi, beceri ve tutum kazandırmaktır

Programın yapısı

2aşama eğitimler gereksinim belirleme çalışmalarıyla belirlenmiş 37 ana başlıktaki elektronik öğrenme (e-öğrenme) modüllerinden ve bu 37 başlıktan yola çıkılarak elde edilmiş 27 adet motor beceri başlığından oluşan 3 yüz yüze eğitim modülünden oluşmaktadır

Her modüle ayrılan süre dikkate alındığında bu süre içerisinde Bloom Taksonomisine göre kavrama düzeyinde bilişsel; tepkide bulunma düzeyinde tutum ve Simpson taksonomisine göre ikinci düzey beceri hedeflerinin katılımcılara kazandırılması hedeflenmiştir

E-öğrenme modülleri temel olarak probleme/vakaya dayalı öğrenim metodolojisine göre hazırlanmış; konuların işlenmesinde biyopsikososyal yaklaşım ve birinci basamağa yönelik klinik yöntem ön planda tutulmuştur

Beceri modülleri illerde kurulacak Klinik Beceri laboratuarları kanalıyla verilecektir Burada belirlenecek program dahilinde katılımcıların klinik beceri eğiticileri gözetiminde ve oluşturulan beceri eğitimi kılavuzları yardımıyla çalışmalarına olanak sağlanacaktır

Değerlendirme

Katılımcıların değerlendirilmesi e-öğrenme ve beceri modülleri için ayrı yapılacak e-öğrenme modüllerinde ölçme değerlendirme için ilerleme ve geçti-kaldı sınavları kullanılacaktır İlerleme sınavları 2 şekilde olacaktır: 1) e-öğrenme modülünün içine serpiştirilmiş ara sınavlar ve 2) her modülün sonunda yapılacak ve o modülle ilgili sorulardan oluşan ara sınav

Geçti-kaldı sınavı ise tüm modüller tamamlandıktan sonra yapılacak merkezi bir sınavdır

Klinik Beceri Modüllerinin değerlendirilmesi katılımcıların klinik beceri eğiticileri gözetiminde ve oluşturulan beceri eğitimi kılavuzları doğrultusunda yeterliliklerinin değerlendirilmesi şeklinde olacaktır

Sertifika

2Aşama Eğitimleri başarıyla tamamlayanlara kalıcı “Aile Hekimliği Uygulama Sertifikası” verilecektir

SSS

Aklınıza takılan soruların cevapları için Sık sorulan sorular

İAKE

Kayıt açılış: 23/03/2009

Kayıt kapanış: 31/05/2009

Şu illerde ikamet eden hekimler kayıt olabilirler:

Adıyaman

Bolu

Denizli

Düzce

Edirne

Elazığ

Eskişehir

Gümüşhane

Isparta

İzmir

Samsun

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com