|
|
Konu Araçları |
kandırılıyor, muyuz, sorularınızın, yanıtları |
Acaba Kandırılıyor Muyuz? (Sorularınızın Yanıtları) |
08-18-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Acaba Kandırılıyor Muyuz? (Sorularınızın Yanıtları)Uzmanımız Nevzat Aksoy kullanıcılarımızdan gelen soruları yanıtlıyor Uzm Dr Nevzat AksoyKaraciğer nakli (Sorularınızın yanıtları)İnternetten kendime teşhis koyuyordum (SorularınızınPsikolojik deyip gönderiyorlar (Sorularınızın yanıtları)Dışkıda gizli kan (Sorularınızın yanıtları) 2004 yılında babamın midesi kanser teşhisiyle tamamen alındı Peşi sıra da kemoterapi aldı 2007 Ağustos ayında ise aşırı kilo kaybı, halsizlik nedeniyle tekrar doktora başvurduk Zonguldak SSK imkanlarımız yetersiz deyip Zonguldak tıp fakültesine sevk etti Birçok ön araştırma yapılıp sonuç bulamadılarGünden güne daha da zayıflamaya başladı Ekim ayı geldiğinde yaklaşık 10 kilo kaybetmişti ve de ağrıları vardı Alıp Ankara'ya getirdim Demetevler'deki onkoloji hastanesine yatırdık Hemen ağrı odasına aldılar Çeşitli araştırmalardan sonra doktor hanım gelip dedi ki; hastalık tekrar nüksetmiş, karın zarına sıçramış, cerrahi müdahale yapamayız Midenin alınıp bağırsakla eklendiği yerde yol kapalı değil Herhangi bir plastik boru takmamıza gerek yok kemoterapi almanız gerekli İster burada uygulayalım isterseniz Zonguldak'ta alın dedi Biz de Zonguldak'ı tercih ettik Zonguldak tıp fakültesindeki tek onkoloji doktoru ise kemoterapiyi reddetti sen kanser değilsin, bana ispat etsinler, yer göstersinler ona göre kemoterapi uygulayalım dediKanserli bölgenin teşhisi için Zonguldak'ın yetersiz olduğunu söyleyip Ankara'ya gitmemizi önerdi İnternetten araştırarak Prof Dr T'yii uygun gördük Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde PET/CT çekildi ve kansere rastlanmadı Akciğer iltihabı teşhisi koydu 15 gün hematoloji bölümünde yattı 1 ay sonra kontrole gelmemiz söylendi Bu 1 ay içinde karnında ve ayaklarda şişlik oluştu İştahsızlık, kilo kaybı ve ağrıları devam etti 1 ay sonra tekrar PET/CT çekildi ve akciğerlerde iltihap silinmemiş, biraz da sıvı oluşmuş dedi Daha sonra bizi Gastroenteroloji doktoru olan Prof Dr S'ye sevk etti hocamız karnındaki şişlikten sıvı aldı, Prof Dr E hocamız sıvıyı inceledi Hücre bloklaşması var denildi fakat kesin teşhisi koyamadı Cerrahlar da bakmalı dedi T Beye geri döndük Yarın bizi tekrar hastaneye yatıracak Yaklaşık 5 ay geçti Babam şimdi iskelet gibi 180 cm boyunda dağ gibi adam eridi gitti 51 kiloya düştü Bir deri bir kemik Karın ve ayaklar davul gibi Sayın hocam; muayene ücreti 200 ytl, sıvı alma 200 YTL, tahliller150 ytl Yukarıdaki hocalarımıza en az 10 kez gittik Yollarda harcadığımız para bunun en az iki katı Hastane yatak ücretli Bir de refakatçi ücreti alınıyor 2 kişi 15 gün için yaklaşık 700 ytl ödendi Hala sonuç yok Teşhis yok Acaba kandırılıyor muyuz? Babam SSK emeklisi olduğu için önce ssk hastanesine mi başvursaydık Yoksa Ankara Demetevler'deki onkoloji hastanesine geri mi dönsek Şaşırdık kaldık Lütfen bize yol gösterin Mide kanseri genellikle yapılan tüm tedavi modalitelerine rağmen yayılmaya eğilimli bir hastalıktır Özellikle geç teşhis edilmişse (ki yurdumuzda genellikle böyledir) bu durum kaçınılmazdır Babanız gibi mide kanseri olan ve bir süre sonra zayıflamaya başlayan bir hastada öncelikle akla kanserin yayılmış olması (metastaz gelir) Metastaz araştırılırken yine de zayıflamaya neden olabilecek diğer tüm hastalıların da araştırılması elbette gereklidir Hele metastaz lehine bir bulgu saptanamamış ise bu tetkikler daha ayrıntılı yapılmalıdır Babanızda gereken tetkiklerin yapılıp yapılmadığını yargılamak bu köşenin konusu değilse de PET gibi duyarlı tetkiklerin yapılmış olması yapılanlar hakkında bir fikir verebilir Bilgilerimiz sizin anlattıklarınızla sınırlı olduğundan yorumlarımız da ancak genelleme olarak yapılabilir ve öyle algılanmalıdır Babanızda kanserin yayılma yeri gösterilmeden kemoterapi başlanmaması da doğru bir yaklaşımdır Karında sıvı toplanması kanserin karın duvarına yayılmış olması lehine bir bulgu ise de bunun patolojik olarak teyit edilmesi gerekir Bu noktada alınan sıvıdan bir sonuç alınamamış ise sıvının niçin toplanmış olduğu sorusu da yanıtlanmış olmalıdır Belki de bu konuda size bir bilgi verilmiştir Kandırılıp kandırılmadığınız konusunda bir fikir öne sürmek mümkün değildir Kar amacı güden şahıs ve kuruluşların bunu insaf ölçüsünde yapmaları, bunun yanı sıra ilgili kurum ve kuruluşların (yani devlet denilen mekanizmanın) da bu durumu sıkı biçimde denetlemesi bu konudaki soru işaretlerini giderecektir Bu derece önemli sorunları olan bir hastanın kökleri maziye dayanan tam teşekküllü sağlık kuruluşlarında araştırılması uygun gibi durmaktadır Geçmiş olsun Gebelik ve tiroit Merhaba 26 yaşındayım, ilk gebeliğimin 20 haftasındayım Hamileliğimin 8 haftasında midemde meydana gelen çok aşırı yanma ve kazınmalar dolayısıyla bir dahiliye uzmanına gittim Yapılan tahlil sonucunda tsh 0,069; ft3 3,13; ft4 1,62 çıktı Sonraki kontrolde tsh 0,055; ft3 2,81; ft4 1,39; tt3 1,99; tt4 17,11; anti tpo 4,5; anti tg 20,8 olarak çıktı tiroid ultrason sonuçu normal çıktı Dahiliyeci ilaç vermedi ama hormonlarımın düzenli olarak izlenmesi gerektiğini söyledi Benim ft3 ve ft4 normal ultrason da normal sadece tsh düşük Ben de sizce böyle bir durum mu mevcut? bundan iki yıl önce tiroit testleri normaldi Gebelik öncesi 43 kilo şuan 49 kilo, sıcak ortamlardan rahatsız olurum ve kalp atış sayım 95-105 civarında bunlar da hipertiroidi belirtisiymiş galiba Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler Gebeliğin özellikle ilk 6 ayında kandaki tiroit hormonları (FT3 ve FT4) normal iken tiroidi uyaran ve TSH adı verilen hormonda hafif bir baskılanma görülebilir Bu durumda ilaç tedavisi verilmeden takip önerilmektedir Sıcak ortamlardan rahatsız olmak ve nabız sayısının dakikada 100'den fazla olması tiroit bezinin fazla çalışması durumunda görülürse de sizin hormon değerleriniz normal olduğuna göre bu belirtileri ona yormak mümkün değildir Yine de bu konun uzmanları Endokrinologlardır Bulunduğunuz yerde bir Endokrinoloji Uzmanına başvurmalısınız Sağlıklı günler diliyorum Balgamlı ishal Merhabalar Sayın hocam Ben Avusturya'dan yazıyorum Değerli vaktinizden biraz zaman ayırırsanız memnun olurum Bende yaklaşık iki yıldır karın ağrısıyla beraber ishal varishal genellikle balgamlı bir şekilde devam ediyor Burada çok kez doktorlara gittim ve bir kaç kez bağırsak ve midemden parça aldılar ama her şeyin yolunda olduğunu söylediler Baslarda helikobakter ve çölyak olabileceğini söylediler ama aldıkları parçalarının tahlillerinde bağırsaklarda herhangi bir tahribat olmadığını söylediler Yani çölyakla ilgili bir şeye rastlamadılar Ama neden olabileceğini de söyleyemiyorlar Ayrıca dışkı ve guatr değerlerini de kontrol ettiler ve onlarda normal simdi bana bir yol göstermenizi istiyorum Bu durumdan bunaldım, Bu hastalığım iyileşmeyecek mi? Lütfen bana yardımcı olun Karın ağrısı ve mukuslu (balgamlı) ishaliniz var; ancak bunun her gün olup olmadığını, günde kaç kez çıktığınızı, geceleri uyanıp uyanmadığınızı, zayıflama veya başka bir sorununuzun olup olmadığını, yakınmalarınızı artıran ya da azaltan etkenlerin olup olmadığını belirtmemişsiniz Az bilgi ile yorum mümkün değil Helicobacter pylori belirttiğiniz yakınmalara yol açmaz Çölyakta da mukuslu ishal olmaz Kanımca doğru dürüst bir yerde tetkik edilmemişsiniz İyi bir Gastroenteroloji Ünitesine başvurmalısınız Sorununuzun çözümü mutlaka vardır Geçmiş olsun İshal Merhaba Dr Bey benim sorum ağabeyimle ilgili bu 2 yazışım abim 3 aydır ishal doktora gittik gaita tahlilleri yapıldı sonuç parazit yok,eritrosit yok, lökosit1-2, epitel yok, yağ damlacığı 1-2 bol maya hücresi görüldü deniyor doktor stere bağlı olabileceğini söyledi debridat ve citoles verdi buna rağmen ishali geçmedi sizce neden olabilir yardımcı olursanız çok sevineceğim şimdiden teşekkürler İshal çok sayıda hastalıktan kaynaklanabileceği gibi strese bağlı da olabilir Gittiğiniz hekim ishalin strese bağlı olduğunu düşünmüş İshale yönelik olarak tüm tetkikleri yaptırmalı ve bir sorun çıkmaz ise strese yönelik olarak değerlendirme başlatılmalıdır İlk önce bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmalısınız Geçmiş olsun Ses kısıklığı Ben bundan 1 yıl önce ses kısıklığı ile ilgili doktora gittim hatta bir kaç dra gittim ses telimde polip olduğu söylendi ve ameliyat gerekiyormuşBen korkudan gitmedim ameliyata ancak sesim günden güne kısılıyor bu yüzden ameliyat olmak istiyorum ancak riski var mı? Bir daha konuşamayabilir miyim ve ameliyattan sonra iyileşme süresi ne kadar? bana bilgi verirseniz çok sevinirim Sorunuz branşımla ilgili değil Sorularınızı Kulak Burun Boğaz Uzmanlarına sormalısınız Geçmiş olsun Kardeşim asker olabilir mi? Merhaba,kardeşim astsubay olmak için başvurdu sınavı kazandı ancak karaciğerinde yağlanma cıktışimdi araştırılıyor askeri hastane drlarınca bu durum asker olmasına engel olur mu? Teşekkürler Karaciğer yağlanması, bu organdaki hücrelerin yağ içermeleri ile ilgili olup tutulan hücrelerin oranına bağlı olarak birden dörde kadar derecelendirilir Günlük pratiğimizde çoğunlukla bir ya da ikinci dereceden karaciğer yağlanması görülmektedir ki bu durum kişinin yapacağı işi etkilemez Ancak kardeşinizin yağlanma derecesini belirtmemişsiniz Ayrıca kardeşinizin asker olup olmaması için gerekli bilgi Askeri Hastanenin bu konuda bağlı olduğu tıbbi yönetmelikte yazıyordur ki sorularınızı ilgili birime sormanız gereklidir Kolay gelsin Çok yakınmam var Selam hocam ben 21 yaşındayım tam 1 sene önce başlayan şikayetlerim var ayağımda mantarlar var mayasılımda var endoskopi yaptırdım gastrit dediler sonrada ülser dediler daha sonra yüksek tansiyon çıktı 17 12 felan hep bu civarlarda cok sık idrarımda geliyor ama bu büyük abdestimi yapınca 3 kat daha fazla oluyor hem ağrıyor yanıyor tam olarak yapamıyorum 5 dakika içinde 10 defa gidiyorum başım çok ağrıyor donuyor gözlerimde ağrıyor sol böbrek de ağrıyor sol omzum sırtım hatta damarlarımda ağrıyor ayaklarım şişiyor diz kapaklarım ağrıyor bazen de sol kolum ağrıyor(( lütfen bana yardım edin Ayakta mantar, midede ülser, yüksek tansiyon, sık idrara çıkma, baş ağrısı sol omuz, sol böğür ve sırtta ağrı, ayaklarda şişlik vs Çok sayıda yakınmanız olduğu görülüyor Bunlar için benden nasıl bir yardım istediğiniz anlaşılmıyorsa da bunca yakınma açısından öncelikle bir İç Hastalıkları Uzmanına başvurmalı ve tetkik edilmelisiniz Geçmiş olsun Karaciğer hastalığı Benim kandaki ALT ve AST değerlerim oldukça yüksek çıkıyor ALT: 110, AST: 50 civarlarında çıkıyor hepatit testlerim hep negatif çıktı Ultrasonda karaciğerde yağlanma görülmedi ve safra kanallarım temiz çıktı İçki kullanmıyorum ve yağlı yiyecekleri azaltmama rağmen değerlerim oldukça yüksek bu durum neden kaynaklanabilir ne yapmam gerekir bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim Karaciğer enzimlerini yükselten çok sayıda neden vardır Kalıtsal hastalıklardan kullanılan ilaçlara kadar çok sayıda durum belirttiğiniz yüksekliğe neden olabilir Bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmalı, muayene olmalı ve ayrıntılı olarak tetkik edilmelisiniz Tetkiklerin sonuçlarına göre gerekirse karaciğerinizden parça alınması da gerekebilir Geçmiş olsun Hocam iyi günler Bu konularda bizlere yardımcı olduğunuz için öncelikle teşekkür ederim Makakta kaşıntı var ve sanki bir şeyler kımıldıyor Ardından yara oluştu ve bir miktar kanama oldu Yara kapandı, sonra tekrar oluştu Yardımcı olursanız sevinirim (Bir doktora gitmeye de çekindim) Makatta kaşıntı en çok paraziter hastalıklarda (kıl kurdu), mantar veya basur gibi durumlarda görülür Bu nedenle bir İç Hastalıkları Uzmanına başvurmalısınız Geçmiş olsun Karaciğer yağlanması Merhabalar, benim sorunum AST ve ALT değerleriyle ilgili, bu değerler olması gerekenden yüksek çıkıyor Ultrasonda karaciğer yağlanması olarak görüldü, eczanelerde ithal bitkisel haplardan yararlanmalı mıyım? bu konuda yardımcı olursanız sevinirim Yağlanma için henüz klasik kitaplara geçmiş belli bir tedavi bulunmamaktadır Yağlanmada yükselmiş karaciğer enzimlerini (AST ve ALT) normale getirmede en etkili yolun (kilolu hastalarda) kilonun %10 azaltılması (ve ideal kiloya inilmesi) olduğu bildirilmektedir Bitkisel preparatların yağlanma üzerine bir etkisi yoktur Geçmiş olsun Akıntı Merhaba Nevzat Bey benim rahatsızlığım her iki yumurtalarımda ara ara sancı gelip gidiyor ve de bel ağrısıyla zamanla karşı karşıya kalıyorum yeni evlendim 2 ay oldu bu arada akıntım da olmakta yardımcı olur musunuz beni biraz bu konuda bilgilendirebilir misiniz teşekkür ederim iyi çalışmalar Akıntı ve kasıklarda sancı olduğuna göre bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanına başvurmalısınız Geçmiş olsun Ülseratif kolit Hocam bende bir hafta önce ülseratif kolit çıktı halen makattan ilaç kullanıyorum İlerde tekrar cihaza gireceğim bu hastalığın kesin tedavisi var mı doğal besinlerden hangileri faydalı olabilir korkulacak bir durum var mı? sigara içiyordum 20 gün oldu bıraktım lütfen cevap Saygılarımla Ülseratif kolit ishal ile seyreden bir hastalıktır Düzenli ilaç kullanmalı ve kontrol altında olmalısınız Bir süre sonra hastalık tümüyle geçebileceği gibi hayat boyu devam da edebilir Gastroenteroloji Uzmanlarının takibinde kalacak olursanız korkmanıza gerek yoktur Geçmiş olsun Memede ağrı Hocam iyi günler ben 5 aylık anneyim ve bebeğimi hala emziriyorum İki gündür sağ göğsümün üstü ve koltuk arası arasında kalan bölüm ağrıyor ağrı sanki bıçak sokuyorlarmış gibi oluyor Göğüslerim biraz büyük ve göğsümün üstünde sanki damarlar birbirine yapışmış gibi uzunlamasına sertleşmeyi dokununca hissedebiliyorum ağrım çok feci şekilde acı veriyor Sigara da kullanıyorum hareket ettiğimde bile ağrıyor Ne yapmalıyım? Öncelikle sigara içmeyi bırakmalı ve sonra sağlığınızı merak etmelisiniz Yakınmalarınız için bir İç Hastalıkları veya Genel Cerrahi Uzmanına başvurmalı ve muayene olmalısınız Geçmiş olsun Midem rahatsız Mide rahatsızlığım kronik, senede üç ve daha fazla da tekrarlayabiliyor bu tekrarlar esnasında doktora giderek aldığım ilaçların tamamında tedavi olmak bir yana, rahatsızlık surecinde iki veya üç katına çıkarmaktan başka bir işe yaramıyor rahatsızlık esnasında hiç ilaç kullanmayıp, pişmemiş bir şey (katkısız çorbanın dışında) yemez isem rahatsızlığım en fazla bir hafta sürüyor Yardımlarınız için teşekkürler "Mide rahatsızlığı" derken neyi kastediyorsunuz ve ne tekrar ediyor anlaşılmıyor Sorularınızı ayrıntılı olarak sormalısınız Karında şişlik Merhabalar benim bir sorum olacaktı eşimin karnında 1 ay içinde çok fazla şişme oldu biz hamilelikten şüphelendik idrar kan ultrason gibi testlere girdik ve sonuç negatif çıktı Yalnız esim karnında sık sık hareketlilik hissediyor ve son bir haftadır bas dönmeleri başladı kasıklarda şişme ve buna benzer hamilelik belirtisi gösteren şeyler var bu kıpırdamanın sebebi nedir ya da ciddi bir hastalık varsa da kan, idrar, ultrason testlerinde gösterir mi ilginiz ve alakanız için çok teşekkür ederim Karında şişlik yakınması genellikle kalınbağırsakları ilgilendiren bir durumdur Ciddi bir hastalık olup olmadığını saptamak hekimlerin yapacağı muayene ve tetkiklerden sonra anlaşılır Bir hastalığın tanısı için yapılacak testler yalnızca kani idrar ve ultrason değildir Bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmalısınız Geçmiş olsun Dr Nevzat Aksoy İç Hastalıkları Uzmanı Gastroenterohepatolog Net Endoskopi 0 212 210 48 48 Kaynak: Ekolay |
|