08-18-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hamilelikte Balık Tüketimine Dikkat Edilmesi Gerek
Reuters'ın haberine göre araştırmacılar, 3 yaşındaki 341 çocuğu inceledi Ve annesi hamilelik döneminde haftada iki porsiyondan fazla balık yiyenlerin sözel, görsel ve motor gelişimine dair testlerde daha iyi performans gösterdikleri ortaya çıktı Ancak diğer tarafta kanlarındaki cıva seviyesi nispeten yüksek çıkan annelerin çocuklarının test sonuçları yaşıtlarına göre daha düşük kaldı Hamileliklerinde düzenli olarak balık yiyen anne adaylarının hiç yemeyenlere göre kanlarındaki cıva seviyesi daha yüksek çıkıyor çalışmanın sonuçları, balığın beyne yararlı bir besin olduğunu ortaya koysa da hamilelik döneminde düşük cıva oranına sahip balıkları tercih etmelerinin önemine dikkat çekiyor
Harvard Tıp Fakültesi'nden Dr Emily Oken'in başkanlığındaki araştırma ekibi, Hamilelikte balık tüketimi; hem faydalarıyla bir besin grubu olarak, hem de cıvadan kaynaklanan potansiyel zararlar açısından değerlendirilmeli” notu düşüyor Tonbalığı, somon, sardalye gibi yağlı balıklar; çocuğun beyin gelişimi açısından önemli olan omega-3 yağ asitlerini içeriyor Ancak sorun şu ki yağlı balıklarda daha fazla cıva - özellikle ceninde ve küçük çocuklarda beyin hücreleri için zehirli bir metal – bulunabiliyor Bu nedenle hamile kadınlara; köpekbalığı, kılıçbalığı, kral uskumru ve tilefish gibi balıklardan uzak durmaları öneriliyor çünkü bu balıklar diğerlerini yedikleri ve daha uzun yaşadıkları için daha yüksek cıva oranına sahip Konservede light tonbalığı, omage-3 açısından zengin ve diğer türlere göre daha düşük cıva oranı içeriyor Beyaz etli balıklar morina ve mezgit de düşük cıva oranındaki balıklar arasında ancak bunlardaki omega-3 seviyesi de düşük
Kaynak: saglicaklakal com
|
|
|