Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
analizi, fındığın, yapıldı

Fındığın Analizi Yapıldı

Eski 08-18-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Fındığın Analizi Yapıldı





Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Ordu Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından 16 çeşit fındığın ''iz elementleri'' üzerinde araştırma yapıldı

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Dr Atilla Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındığın çok önemli ürün olduğunu ifade ederek, bu ürün üzerinde iz elementleri konusunda çok kapsamlı araştırma yaptıklarını belirtti

Şimşek, araştırma kapsamında Türkiye'de yetiştirilen 16 fındık çeşidini incelediklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

''Yapılan araştırma sonuçlarına göre, fındığın insan beslenmesi ve sağlığı açısından büyük önem taşıyan selenyum, krom, bakır, demir ve çinko açısından zengin, bor, kobalt ve nikel açısından ise yeterli besin kaynağı olduğu ortaya çıktı''

Fındıktaki selenyum, krom ve nikelin, epidemiyolojik ve klinik çalışmaların yeni konusu olabileceğini vurgulayan Şimşek, ''Fındıkta yaşlanma karşıtı, kanser savaşçısı ve kalp güçlendirici olarak bilinen selenyumun 139 mg/kg'a kadar çıkabildiğini, diyabetli hastalar için ensülinin etkinliğini artıran kromun ise 022-052 arasında değiştiğini gözlemledik'' dedi

''FINDIK, YARARLARI NEDENİYLE YENİ PAZARLAR BULABİLİR''

Şimşek, selenyumun bilinen en iyi kaynaklarının, deniz ürünleri yanında Hindistan ve Brezilya cevizi olduğunu kaydederek, şunları vurguladı:

''Bu besin maddelerinden sonra selenyumca zengin ve doğal kaynağın fındık olduğu görülmektedir Dolayısıyla, Finlandiya, Yeni Zelanda, Mısır, İngiltere, Tayland ve özellikle Çin gibi ülkelerde selenyum eksikliğinden kaynaklanan ve selenyumun yeterince alınamadığı için ortaya çıkan bazı hastalıkların önlenmesinde fındık tüketilmesi etkili olabilir Sırf bu özelliği ile Türk fındık çeşitleri bu ülkelerde pazar imkanı bulabilir Bu konuda ihracatçılarımız daha çok çalışmalar yapmalıdır''

Bitkisel ürünlerde bulunan selenyumun biyolojik değerinin hayvansal gıdalara göre daha yüksek olduğunu, bunun da fındığa ek avantaj sağladığını belirten Şimşek, ''Günlük 50 gram fındık, içerdiği krom ile yetişkin bir insanın günlük krom gereksiniminin yüzde 75'ni kolayca sağlayabilmektedir'' diye konuştu

''SPORCULAR İÇİN EŞSİZ BİR GIDA''

Son yıllarda yapılan çalışmalarda kromun, enerji ihtiyacı yüksek olan sporcular tarafından dışarıdan muhakkak alınması gerektiğinin vurgulandığını hatırlatan Şimşek, şunları ifade etti:

''Sporcuların ayrıca kompleks karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerle vücuda alınmasının daha faydalı olacağı ifade edilmektedirBu konular göz önüne alınarak fındık değerlendirildiğinde, fındığın sporcular için eşsiz bir gıda olduğu ortaya çıkmaktadır Başka bir ifade ile hem yüksek miktarda krom içerir hem de kromunelverişliliğini artıran yüksek karbonhidrat ve yağ içeriğine sahiptir''

Şimşek, yaptıkları araştırmada fındıkta bulunan nikelin çeşide bağlı olarak 258 mg/kg'a kadar çıkabildiğini kaydederek, özellikle nikele alerjisi veya egzama benzeri rahatsızlıkları bulunanların fındık tüketiminde daha dikkatli davranmaları gerektiğini de vurguladı

Kaynak : Baypostacom

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.