Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ettiren, feda, uykudan, yemek

Uykudan Feda Ettiren Yemek

Eski 08-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Uykudan Feda Ettiren Yemek





Uykudan feda ettiren yemek

Bitlis'in geleneksel yemeklerinden biri olan ve “uykusundan fedakarlık edenlerin yemeği” olarak bilinen avşoru tatmak için, sabahın çok erken saatlerinde uyanmak gerekiyor

Büryan ve avşor yemeği ustası Vahit Ekin, avşorun, Bitlis'in geleneksel tatları arasında bulunduğunu ve büryan etinden yapıldığını söyledi

Avşor yemeğinin yapımına gece saat 0100'de başladıklarını belirten Ekin, şöyle konuştu:

“Bu yemekte kemiksiz et, büryan yağı, domates, biber, taze fasulye, patlıcan, salça, tuz kullanılıyor Öncelikle etler tuzlanarak bir kazanda haşlanır Pişen etler, kemiklerden ayıklanarak aynı haşlama suyuna katılır Bu sırada tandırda pişen büryan etinin, tandır dibinde bulunan su leğenine akan yağından (büryan yağı) bir miktar alınıp, kemiklerinden ayrılan etin üzerine katılır Bu haliyle sulu yemeğimiz sıcak servise hazırdır Ayrıca dileyen müşterilerimiz bu çorbaya, başka bir kazanda pişen domates, taze fasulye, biber ve patlıcan karışımından da ekleyip yiyebilirler

Avşorun Bitlislilerin özellikle kahvaltıda tercih ettiği özgün bir sulu yemek çeşidi olduğunu anlatan Ekin, kentte büryan yapılan tüm lokantalarda, bu yemeğin de yapıldığını söyledi

Yemeğin evde yapımının çok zor olduğunu ifade eden Ekin, etin haşlama süresinin bile 5-6 saati bulduğunu, bu nedenle avşorun büryan salonlarında yapılabildiğini ifade etti

Ekin, “Bu yemeği yemek isteyenler sabah saat 0500'te lokantamızda oluyor Çünkü bu yemek sabah 0900'da bitiyor Halktan yoğun bir talep var Tadı çok lezzetli Bir defa tadan kişide alışkanlık yapıyor Bu yemek sadece Bitlis'te yapılıyor Bu mahalli kültürümüzü yaşatmak için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz Çünkü bu çok emek ve hassasiyet isteyen bir yemek türü” dedi

Özellikli olan bu yemekleri pişirmenin ve kıvamını tutturmanın zor olduğunu anlatan Ekin, bazı Bitlislilerin batı illerinde büryan ve avşor üzerine iş yerleri açtığını, ancak bu iş yerlerinin yeterince tutulmadığını sözlerine ekledi

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.