![]() |
Kurban Bayramı Ev Sağlık |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kurban Bayramı Ev SağlıkHer yıl yaklaşık 500-600 bin büyükbaş ile 1 ![]() ![]() AB Veteriner Hekim Platformu ve Toplum Sağlığı Araştırma Geliştirme Merkezi kurban bayramı ile ilişkili olabilecek sağlık sorunlarıyla ilgili uyarılarda bulundu ![]() Dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralandı; Hayvan satın alırken Nakilden satışa kadar geçen dönemde hayvanların atık ve artıklarının uygun biçimde ortadan kaldırılmaması çevre kirliliğine ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasına zemin hazırlayabilir ![]() Kurbanlık hayvanların veteriner sağlık raporu / menşe şahadetnamesi ve büyükbaş hayvanların kulak küpesinin olmasına dikkat edilmelidir ![]() Kurban kesimleri öncelikle ruhsatlı mezbaha ve kombinalarda veya Kurban Hizmetleri Komisyonları tarafından belirlenen geçici kesim yerlerinde veteriner hekim kontrolünde yapılmalıdır ![]() Hayvan kesimi sırasında Kesim sırasında iç organlarda hastalık belirtisi olabilecek herhangi bir şüphe durumunda mutlaka Veteriner hekime danışılmalıdır ![]() Kesim yapan kişiden ete hastalık bulaşabilir ![]() ![]() Etten kesim yapan kişiye hastalık bulaşabilir ![]() ![]() Et ve sakatatın işlenmesi sırasında Et, sindirimi zor bir besindir ![]() ![]() ![]() Bayramlarda psikolojik olarak daha fazla yemek yenmesi hissi vardır, ağır ve aşırı yemek yenmesi halinde sindirim zorlukları, gaz sıkıntısı, hazımsızlık, mide bulantısı ve ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklar görülebilir ![]() ![]() Kesim işleminden sonra kan iyice akıtılmalıdır ![]() ![]() ![]() Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı ![]() ![]() Çözdürülen et, hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır ![]() ![]() Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır ![]() ![]() ![]() Kırmızı etteki doymuş yağ oranının yüksek olması kalp-damar sağlığını tehdit edebilir ![]() ![]() Etle yapılan yemekler kendi yağıyla pişirilmeli ve ilave yağ konmamalıdır ![]() ![]() Atık ve artıkların ortamdan kaldırılması sırasında Kesimi takiben ortaya çıkan kan, mide ve barsak içeriği ile hastalıklı et ve sakatatın köpek vb ![]() ![]() Belediyelerin büyük çoğunluğu çöpleri açık alanda işlenmeden depolama şeklinde bertaraf etmektedir ![]() ![]() Belediye çöplüklerine biriktirilen çöpler vahşi hayvanların ve sokak hayvanlarının temasından kurtarılamadığından, bu atıklardaki olası hastalıklar sokak hayvanları vasıtasıyla tekrar insanlara ve diğer hayvanlara bulaşması için bir risk olmaktadır ![]() Bu nedenle kesim sonrası oluşan atık ve artıklar belediyelerce veya şahıslarca açılmış derin çukurlara gömülüp üzeri sönmemiş kireçle örtülerek kapatılmalı yada özel imha fırınlarında yakılmalıdır ![]() Hayvan pazarları, kesim yerleri ve atık imha alanlarında ilgili kuruluşlar tarafından düzenli olarak dezenfeksiyon işlemleri yapılmalıdır ![]() Kurbanlık hayvanlardan bulaşabilecek hastalıklar Zoonozlar, hayvanlardan insanlara bulaşan ve halk sağlığı yönünden çok büyük önem taşıyan bakteri, virüs, parazit ve mantarların yol açtığı hastalıklardır ![]() Kurban bayramı ile ilişkili olabilecek bazı zoonoz hastalıklar şunlard: Tüberküloz (verem), Bruselloz (Malta Humması), Şarbon, Toksoplazmoz, Tenyazis, Kist Hidatid ![]() İnsanlara hasta hayvanlardan elde edilen besinlerle veya doğrudan temasla geçebilen bu hastalıkların görülme sıklığı kurban bayramlarında yaklaşık %30 oranında artıyor ![]() Zoonozların azaltılması veya önlenmesi için öncelikle hastalıkların hayvanlarda kontrol altına alınması gerekir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|