Kimyasal Katkılı Şekerler Zehirliyor |
08-17-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kimyasal Katkılı Şekerler ZehirliyorBayram öncesi şeker ve çikolata satışları arttı ancak bu ürünlerin bir kısmı sağlığa zarar veriyor Uzmanların sahte şeker diye tanımladığı ürünler kimyasal boya ve metal içerdiği için zehirliyor, sürekli kullanıldığında ise kansere neden oluyor NTV-MSNBC - Merdiven altı olarak nitelendirilen işletmelerin, hijyenik olmayan ortamlarda ve organik boya kullanmak yerine daha ucuz olan tekstil boyalarını kullanarak ürettiği şeker ve çikolatalar toplum sağlığını tehdit ediyor Uzmanlar kısa vadede alerji gibi sorunlara neden olabilen bu maddelerin, uzun vadede kanserojen etki yaratabileceğine dikkat çekiyor TEKSTİL BOYASI KULLANILIYOR Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Rahime Petek Ataman, şeker yapımında normalde gıda boyası ve katkı maddesi kullanıldığını ancak kaçak şeker yapımında gıdaya uygun olmayan renklendiricilerin kullanıldığını söyledi Özellikle bu tür boya maddelerinin limitin üzerinde kullanıldığını ifade eden Ataman, “Şekerleme sektöründe en büyük sorunumuz, ileri teknolojiyle üretilen ve ağır metal içermeyen gıda saflığındaki boya maddesi yerine, tekstil boyası gibi daha ucuz renklendiricilerin kullanılması” dedi ZAMANLA KANSEROJEN ETKİ YARATABİLİR Bu tür işletmelerin hijyen kurallarına uymadığını belirten Ataman, şekerlerde kullanılan tekstil boyalarının uzun vadede ciddi sağlık tehlikesi oluşturduğunu vurguladı Ataman, “Ucuz şekerlemeler uygun olmayan ortamlarda, ağır metal bulaştırabilecek kazanlarda ve tozun toprağın içinde üretilebiliyor Tekstil boyasının kullanılması ciddi bir tehdittir Bu tür maddeler kısa zamanda belki alerji gibi daha basit şikayetlere ya da büyük oranda ağır metal içeriyorsa zehirlenmeye neden olabilir, ancak ilerleyen zamanda kanser ve genetik bozulma gibi çok ciddi sorunlara yol açabilir” dedi KAKAO YAĞI YERİNE MARGARİN Sahte çikolatadaki en büyük sorunun ise yağ kullanımı olduğunu belirten Ataman haksız rekabete de dikkat çekti Ataman, “Çikolatanın içinde belirli oranda kakao yağı ve kakao kitlesinin olması gerekir Ama bu pahalı bir girdidir ve sahte şekerciler kakao yağı yerine, margarin ya da bitkisel yağ kullanır Bu, insan sağlığı açısından belki çok ciddi bir risk oluşturmasa da çikolata aldığını zanneden tüketici kandırılıyor ve haksız rekabet yaratılıyor” dedi BARİZ FİYAT FARKINA DİKKAT! Gıda Mühendisi Edip Tahincioğlu ise sahte şeker ve çikolatanın gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturmaması için tüketiciye sorumluluk düştüğünü söyledi Tahincioğlu, “Bir maddenin zehir olup olmadığını onun miktarı belirler Bu tür işletmelerin kullandığı miktarı bilmiyoruz, o yüzden dikkatli ve uyanık olmalıyız Çünkü bu ürünler devamlı kullanılırsa vücutta birikerek kanserojen etki yapabilir Her tüketici, bir denetçidir Tüketici biraz daha duyarlı olmalı ve önüne gelen her ürünü kabul etmemeli, aldığı ürünle ilgili bir tereddütü varsa bunu soruşturmalı ve bir üründe fiyat farkı çok bariz ise mutlaka düşünmeli” dedi Şeker alırken dikkat edilecek noktalar: * Tarım ve Köy işleri Bakanlığı mührü olan ürünleri alın * Aşırı sıcağa maruz kalmış ve beyazlaşmış üründen kaçının * Sokak ve açık ortamda satılan şekerlerden uzak durun * Markasına yatırım yapan güvenilir ürünleri tercih edin * Dükkânın fizikî görünümüne ve temizliğine dikkat edin * Mamulün üretim ve son kullanma tarihini kontrol edin * Satış elemanlarının eldiven kullanmasına önem verin |
|