![]() |
'Tazesi Mideye Oturur' Diyenler Dikkat! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 'Tazesi Mideye Oturur' Diyenler Dikkat!Tazesi mideye oturur' diyerek bayat ekmek tüketenler dikkat! Bayat ekmekteki aflatoksin, mide, bağırsak ve karaciğer kanserine yol açıyor ![]() Özlem Kamer'in haberi 2006'da 'en fazla ekmek tüketen ülke' olarak Guiness Rekorlar Kitabı'na giren Türkiye'de kişi başı yıllık ekmek tüketimi tam 200 kilogram ![]() ![]() Ülkemizde taze ekmeğin mideye oturacağı düşüncesi ile bayat ekmek kullanımının çok yaygın olduğunu söyleyen Uzm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Her dilime tek tek bakılmalı' "Paket içindeki dilimlenmiş ekmekleri kullanırken, dilim aralarını çok iyi kontrol etmek, hatta koklamak gerekiyor, en ufak bir küf kokusu alınırsa, görüntüde bir şey olmasa bile o ekmeği tüketmemek gerekiyor ![]() ![]() 'Küfü sıyırıp yemeyin' Diğer önemli aflatoksin kaynaklarının da, mısır unu başta olmak üzere iyi saklanmamış tahıllar ve üzerinde beyaz tabaka birikmiş salça, turşu, şalgam türü mayalı yiyecek-içecekler olduğunu kaydeden Güveloğlu, "Üzeri küflü gıdanın küfünü sıyırıp altını kullanmak çok yanlış ![]() ![]() ![]() Katkı maddeleri migren nedeni Bir tarafta buğday krizi olacağı, diğer tarafta una zararlı katkı maddeleri katıldığı tartışmaları sürüp giderken, Dr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Kepekli ekmeğin namusu bozuldu' Katkı maddelerinin yanı sıra ekmek üretiminde hileler de yapıldığını belirten Dr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Tam buğday unundan yapılmış ekmeği öneriyoruz ![]() ![]() ![]() * Kepekli ekmekte beyaz una yüzde 25 oranında kepek ilave ediliyor, ama tam buğday unundaki besleyici değerleri yakalayamıyor ![]() * Sıralama yapacak olursak; öncelikle tam buğday ekmeğini tavsiye ediyoruz ![]() ![]() Hepsinin yararı başka * Mısır ekmeği: Çölyak hastalığında tüketebilecek tek ekmektir ![]() ![]() * Kepek ekmeği: Dış kepeği ayrılmış, ancak embriyo ve iç kepeği ayrılmamış undan elde edilen mayalı ekmek önemli bir B1 vitamini kaynağı ![]() ![]() * Çavdar ekmeği: Düşük tansiyon ve kalsiyum eksikliği olanlar bolca kullanmalı ![]() ![]() Vitaminlerin ancak % 10'u var * Ambalajlı ekmek üreticileri neden zenginleştirilmiş ekmek üretimi yapıyor? Gıda Güvenliği Derneği (GGD): Türkiye'de insanlar besin ihtiyaçlarının yarısını ekmekten, genellikle de beyaz ekmekten karşılıyor ![]() ![]() ![]() * Ekmek şeker hastalığı yapar mı? GGD: Hayır ![]() ![]() * Ekmekte hangi katkı maddeleri kullanılıyor? GGD: Enzimler (alfa amilaz enzimi), C vitamini (Askorbik asit), şekerler (sakkaroz, maltoz,fruktoz, glukoz), emülgatörler ![]() Halk Ekmek işi sıkı tutuyor Yerli üretim buğday ununu tercih ettiklerini söyleyen Halk Ekmek yetkilileri, kullandıkları unda hiçbir katkı maddesi bulunmadığını belirtti ![]() ![]() ![]() 'Beyaz'lık iyi değil Un değirmenden geçtikten sonra 1 ay kadar dinlenmeye bırakılırsa, kendiliğinden beyazlar, ilave beyazlatıcıya gerek kalmadan doğal haliyle olgunlaşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüketim azalıyor Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarım ve hayvancılıkta 10 yılda yaşanan üretim ve tüketim dengesini içeren kapsamlı bir rapor yayınladı ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|