![]() |
Gut Hastalığı Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gut Hastalığı Nedir?Gut Hastalığı Gut, ani bir biçimde, eklemler üzerinde ileri derecede ağrıya, duyarlılığa, kızarıklığa ve şişkinliğe neden olan metabolik bir eklem hastalığıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tanısı nasıl konur? Tanının en kesin olarak konulması, ekleme iğne ile girip (arthosentez), eklem sıvısını çekip bu sıvıdaki ürik sit kristallerinin mikroskop altında göstermek yolu ile olanaklıdır ![]() ![]() Tedavi İlaç ve özel diyet tedavinin ana bölümünü oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() Uzun vadede, doktorunuz ve beslenme uzmanına danışarak hangi yiyecekleri yiyip yiyemeyeceğinizi kararlaştırmanız gerekir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Gut Hastalığı Nedir? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gut Hastalığı Nedir?Gut hastalığı Vücutta ürik asit fazlalığı sonucu ortaya çıkan ve pek çok organda soruna yol açabilen 'Gut'a karşı diyetinize dikkat etmelisiniz Ürik asit, normalde sağlıklı bir insanın kanında çeşitli kimyasal süreçler sonucunda ortaya çıkan bir yıkım ürünüdür ![]() Ürik asit fazlalığı sonucunda 'Gut Hastalığı' (Podagra, damla hastalığı ve nikris olarak da bilinen) meydana gelebilmektedir ![]() ![]() Nasıl ortaya çıkar? Zamanla eklem sıvılarında ürik asit kristaller birikmeye başlar ve Gut ataklarına neden olur ![]() Genellikle her seferinde diz, dirsek ve el bileği gibi bir eklemi etkileyen bu ataklar daha çok ayak başparmağı ekleminde dayanılması oldukça zor ağrı, şişlik ve kızarma ile ortaya çıkmaktadır ![]() ![]() Gut hastalığı çoğunlukla 40 yaş üstü erkeklerde görülmektedir ![]() ![]() Pürin İçeren Besinler Düşük miktarda pürin içeren besinler (100 gramları 0-15 mg pürin içerir): Süt ve türevleri, peynir, yumurta, ekmek, tahıllar, sebze ve meyveler ![]() Orta miktarda pürin içeren besinler (100 gramları 50-150 mg pürin içerir): Et, tavuk, balık, kuru baklagiller, mantar, ıspanak, karnabahar, kuşkonmaz ![]() Fazla miktarda pürin içeren besinler (100 gramları 150-300 mg pürin içerir): Sakatatlar, av etleri, havyar, ançüez, küçük balıklar ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Gut Hastalığı Nedir? |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gut Hastalığı Nedir?Ürik asit nedir? Ürik asit, pürin denilen, vücudumuz hücrelerinin yapısında kullandığı nükleik asit moleküllerinin yıkımı sonucu oluşup böbreklerden atılan bir maddedir ![]() ![]() Hangi yiyeceklerde ürik asitin sorumlusu olduğu pürin bulunur? Sakatat etler, sardunya, hindi, anüvez, somon balığı, ıspanak, asparagus, fındık, fıstık vb ![]() ![]() ![]() Tüm bu etkenlerin dışında, genetik bazı nedenlerle, ürik asitin kanda aşırı oluşumuna neden olan durumlar da olabilir ![]() ![]() Hastalığın en tipik senaryosu, ağır bir akşam yemeğinden sonra, özellikle alkol de alındı ise, gece yarısı ya da sabaha karşı ağrılı, şiş ve parlak kırmızı bir ayak baş parmağı ile uyanmaktır ![]() ![]() ![]() Ürik asit, aşırı oranda oluşursa, böbreklerden süzülürken çökelip böbreklerde taş da yapabilir ![]() |
![]() |
![]() |
|