|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
alerjisi, besin, bilinmesi, gerekenlir, hakkında |
![]() |
Besin Alerjisi Hakkında Bilinmesi Gerekenlir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besin Alerjisi Hakkında Bilinmesi GerekenlirBesin alerjisi hakkında bilinmesi gerekenlir -Ne zaman süt içsem karnım davul gibi şişer ![]() -Renkli şeker yiyince perişan oluyorum ![]() -Oğlum, küçükken balık yemiş ve komaya girmişti, hemen hastaneye yetiştirmesek ölüyordu ![]() -Şarap migrenimi azdırıyor ![]() -Muz yiyince her tarafım kabarıyor, kaşıntıdan duramıyorum ![]() -Yumurta mı, tövbe ! Besin allerjisi halkımız, hatta doktorlarımız tarafından çok geniş kapsamlı olarak kullanılan bir terimdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir besin maddesinin yenmesinden sonra zehirlenme dışı olan çeşitli rahatsızlıklar vardır ve bunların sadece küçük bir bölümü gerçek alerjik reaksiyonlardır, fakat besin alerjisi terimi, maalesef, besinlere bağlı tüm anormal reaksiyonları (alerjik olsun veya olmasın!) tanımlamak için de kullanılır ![]() Önce, bu konu ile ilgili terimlerin tam karşılıklarını verelim: Besin alerjisi yiyeceklerin neden oldukları, immunolojik mekanizmalarla ortaya çıkan reaksiyonlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Besin allerjisine çok yakın, hatta onunla eş anlamda kullanılan bir terim de Besin Hipersensivitesi, yani besin aşırı duyarlılığıdır ![]() ![]() BESİN İNTOLERANSI: İmmunolojik olmayan mekanizmalara bağlı olarak gelişen reaksiyonlar besin intoleransı ya da besin tahammülsüzlüğü olarak isimlendirilir ![]() ALERJİ YAPAN BESİNLER Hemen her besin alerjiye neden olabilir, ancak bunlar içinde inek sütü, yumurta, soya, yer fıstığı, fındık, balık ve kabuklu deniz hayvanları, domates, çilek ilk sıralarda gelir ![]() Küçük çocuklarda daha çok hayvan kaynaklı, 6 yaşından büyük çocuk ve erişkinlerde ise bitki kaynaklı alerjenlere rastlanır ![]() Besinlerin yenmeden önce geçirdikleri pişirilme, kızartma, fermantasyon, tütsüleme gibi işlemler, o maddenin alerji yaratma etkisini değiştirebilir ![]() ![]() Meselâ, inek sütüne alerjisi olan bir kişide görülen reaksiyonların, o sütten yapılan peynir yendiğinde daha farklı olmasının nedeni budur ![]() Yer fıstığı alerjisi Amerika' da Çin' e göre çok daha fazla görülür ![]() ![]() ![]() ![]() KATKI MADDELERİ VE ÇAPRAZ REAKSİYONLAR Besin alerjilerinde, yiyeceğin hazırlanması sırasında meydana gelen değişikliklerden başka, besin katkı maddeleri ve besinler arasındaki çapraz reaktivite de dikkate alınmalıdır ![]() Çeşitli besin grupları arasındaki çapraz reaksiyonlar çok tartışmalıdır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|