08-17-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kadınların Kalbi De Tehlikede
Kadınlar kalp hastalıklarını erkeklere ait sanıyorlar Her kadın nasıl jinekologlarına belli aralıklarda kontrollerini yaptırıyorsa, aynı şekilde kalp kontrolünü de aksatmadan yaptırmalı
New York’tayım Kasım başı Four Seasons Oteli’nin 56 caddeye bakan kapısından çıktım Koskoca mermerli bir giriş Güzel mi güzel, ama bana göre biraz soğuk Birden aklıma İstanbul geldi Hem Avrupa birincisi, hem de dünya dördüncüsü seçilmişti bizim Four Seasons otelimiz Hakikaten ne kadar farklı, ne kadar sıcacık, başlı başına sanki bir sanat eseri Geçen gün Beşiktaş’ta yapılan Four Seasons otelin inşaatına baktım, çok ilerlemişti Zeynep Çiftçioğlu’nu aradım, sordum, ne zaman bitecek diye, bir kaç ay sabredecekmişiz Harika bir tesis geliyor İstanbul’a anladığıma göre, muhtemelen bir dünya birinciliği de gelecek anlaşılan
Siyah camlar görüşü engeller
56 caddeye çıktığım an, bir polis arabası yanaştı otelin önüne park etmiş simsiyah limuzinlerin yanına İki polis indi içinden Biri elinde acaip bir aleti, limuzinlerin ön yan camlarına tutup, aletin üstündeki sayaçta bir şeyler okumaya başladı Belli ki polis ceza kesecek bir işlem yapıyor
Polisin yanına giderek, ne yapıyorsunuz, çok merak ettim dedim Şöyle bir beni süzdü baştan aşağı Çok kibar bir edayla, ''Ön yan camların siyah filmle kaplı olup olmadığını anlamak için ölçüm yapıyoruz'' dedi ''Ön yan camlar koyulaştırılınca hava kararınca yandaki araçların görünürlüğü azalıyor ve kaza ihtimali artıyor Biz de ölçümle yan camları koyulaşmış araçlara ceza yazıyoruz'' diye devam etti
Göz doktoru arkadaşlara sordum Türkiye’ye dönünce, bu ön camlardaki koyu renklerinin hakikaten görüşe mani olup olmayacağını ''Polisin böyle bir şeyi umursamamasına inanamıyoruz Yakında kaza haberlerini duyarız o zaman önlem alırlar Her zaman olduğu gibi'' dediler
Hatırlarım 2002’de benim bir Cherokee cipim vardı O zaman bir ay içinde iki kez polis beni çevirmişti, elinde metal parayla camlarımı kazıyıp, çıkmayınca, ''Tamam geçin, orijinalmiş'' demişti Oysa o zaman sadece arka camlarım siyahtı Bugünse birçok otomobilde ön camlar koyu renkte Trafikte, özellikle İstanbul gibi hiçbir kaidenin uygulatılamadığı bir yerde, ''göz kontağı'' yani sizinle kesişen araçla bakışarak araç kullanmak, çok emniyetli bir çıkış yoludur Bu siyah ön camlar bunu da elimizden alıyor Sordum, siyah ön camlar bizde de yasakmış
New York Presbyterian Hastanesi ile İntermed’in 2008’de birlikte düzenleyeceği konferansın hazırlıklarını konuşmaya geldim New York’a Kardiyolog Dr Özgen Doğan’la New York Presbyterian Hastanesi’nde buluşup, kahvaltı etmeye gidiyorum Kardiyolojide güncel konuları anlatacak bana
Kadında kriz tanısı zor
''Kadın kalbi başka, bunu artık herkes kabul etmeli'' diyor ve devam ediyor ''Artık teşhisten, tedaviye kadar kadın kalbini başka türlü ele almak lazım Kısa bir süre öncesine kadar kadın kalbininin, erkekler kadar tehlikede olmadığına inanılırdı Şimdi artık iş tam tersine döndü Kadın kalbinde bir kriz sırasındaki şikâyetler bile erkeklerden çok farklı Kadınların kalp krizini teşhis etmek daha zor Erkeklerde çokluk ağrı ön plandayken kadınlarda şikâyetler belirgin olmayabiliyor ve teşhiste kolaylıkla atlanabiliyor
Kadınların kalp hastalığında bazen ilk belirtiler sadece yorgunluk veya nefes darlığı olabiliyor Bu nedenle de kadınların aklına doktora gitmek gelmiyor Kalp teşhisinde çok kullandığımız efor testi de kadınlarda yeterince iyi sonuç vermiyor Buna genellikle eko, sintigrafi veya tomografik anjiyoyu eklemek gerekiyor Daha da ilginç olanı, acil kalp krizi sonrası durum Kalp krizi sonrası hemen anjiyo yapmak kadınlarda daha fazla komplikasyona neden oluyor Kadınlarda girişimsel işlemlerde kanama riskleri, erkeklere göre daha fazla Belki de artık kriz sonrası erkelerde anjiyo, yani invaziv girişim ön plana çıkarken, kadınlarda ilaç tedavisi ön planda olacak
Kadın kalbinin riskleri
Kadınlarda tek damar hastalığı daha fazla görülürken erkelerde üç damar hastalığı daha çok görülüyor Bu nedenlerden dolayı, kalp krizi sonrası kadınlarda, en azından başlangıçta, öncelikle ilaç tedavisi uygulamak, doğru bir yaklaşım gibi gözüküyor
Evet böyle diyor New York Presbyterian Hastanesi’nden Kardiyolog Dr Özgen Doğan Hakikaten, artık tüm yayınlar kadınları, kalp hastalıkları yönünden uyarıyor
|
|
|