08-17-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hastanede Sigara Sıkıntısı
HASTANEDE SİGARA SIKINTISI
İzmir Atatürk Eğitim Hastanesindeki 450 işçiye, hastane yönetiminin sigara testine tabi tutması, hastanelerdeki sigara içilmesi olayını tekrar gündeme getirdi Hastanenin, doktor, hemşire ve sağlık çalışanlarına sigara testi yapmaması, sadece şirket işçilerine sigara testi yapması tepki ile karşılandı
Yeni yasal düzenlemelerle sigara tiryakilerine ciddi sınırlamalar getirilirken, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldukça ilginç bir uygulamaya imza attı Sigara içip içmediklerini belirlemek için 450 temizlik işçisine karbonmonoksit testi yaptıran hastane yönetimi, tiryaki işçilere ''Sigara içenlerle çalışmayacağız Şubat ayındaki ikinci teste kadar karar verin'' dedi
Test sonucunda 140 işçinin düzenli sigara kullandığı belirlendi Testi doğrulayan hastane yönetimi, sigara içen işçilerin sigarayı bırakmasını sağlamayı amaçladıklarını savundu Bir yetkili, ''Sigara yüzünden mola veriyorlar Bu da iş kaybına neden oluyor Sigara içenler iş barışını bozuyor'' dedi Sağlık Yayıncılık
İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi''nde taşeron firmada görev yapan 450 temizlik ve danışma görevlisine, hastane yönetimi önce sigaranın zararları konusunda eğitim verdi Aldemirler ve MNS isimli firmalarda çalışan işçiler, 22 Aralık-1 Ocak tarihleri arasında hastanenin zemin katındaki bir odada korbonmonoksit testinden geçirildi İşçiler bu işlem sırasında Hastane Müdür Yardımcısı Hatice Güvendi''nin hazır bulunduğu odaya tek tek alındı Korbonmonoksit ölçüm cihazına üfleyen çalışanların akciğerlerindeki zehirli gaz oranları ölçüldü Sonuçlar işçi listesindeki isimlerin karşısına yazıldı Testler neticesinde test sonucu 10''un üzerinde çıkan 140 işçinin sigara bağımlısı olduğu tespit edilirken, hastane yöneticileri bağımlı işçilere, ''Biz sigara içen kişilerle çalışmak istemiyoruz'' dedi İşçilere, Şubat ayında ikinci bir test yapılacağı hatırlatılarak, ''Oranlar yüksek çıkarsa, işinizden olursunuz'' mesajı verildi Asgari ücretle çalışan işçiler, işlerinden olma korkusuyla zemin katta yaşananları kimseye anlatmadı
Teste girmeyince işinden oldu
Ancak sekiz yıldır hastanenin değişik birimlerinde görev yapan son olarak 7 kattaki Kardiyoloji Servisi''nde Danışma Görevlisi olarak çalışan İbrahim Ergun (32), cihaza üflemeyi reddetti Hastane bahçesinde ve bir kez de hastane içinde sigara içerken yakalanan Ergun, 31 Aralık 2007''de işten çıkartıldı Ergun''a verilen, Yazıda, ''Hastanemizin, hasta ve ziyaretçilerini yönlendirme ihalesini alan Aldemirler firmasının 31 Aralık 2007''de ihale süresi sona ermiştir Yeni firmanın idareye verdiği personel listesinde adınız bulunmamaktadır'' denildi Üflemeyi reddettiği ve hastane içinde sigara içtiği gerekçesiyle işten çıkartıldığını öne süren Ergül, testi şöyle anlattı: ''Hastane Müdür Yardımcısı Hatice Güvendi, Aralık ayında işçilerle yaptığı toplantıda, bizleri sigara testinden geçireceklerini, bağımlı çıkanların sigarayı bırakmadıkları takdirde işten çıkartılacaklarını söyledi İşçilerin hepsini büyük bir korku sardı Ve aralık ayının son günlerinde işçilerin hepsini zemin kattaki odaya çağırdılar Odada bir masanın üzerinde vücuttaki korbonmonoksiti ölçen kutu benzeri bir cihaz vardı İşçiler odada cihaza nefeslerini üflüyordu Işıklı cihazın üzerinde puanlar vardı Odada bulunan hastane yöneticileri, test sonucu 10''un üzerinde çıkan işçilere, ''yeni bir iş arayın'' dedi Ben teste katılmayı reddettim Şubat''ta ikinci test yapılacak Ben sigara içtiğim için işimden oldum İşten sonra sigara içerim Buna kim karışır Bu nasıl uygulama ''
''Çalışanlar sigara içenleri istemiyor''
Sigarayı bırakma programı uyguladıklarını belirten İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkilileri, işçileri testten geçirdiklerini kabul etti Sigara içen kişiyle çalışmak istemediklerini belirten yetkili, bu görüşü işçilere de bildirdiklerini ifade etti Amaçlarının işçileri sigara alışkanlığından vazgeçirmek olduğunu dile getiren yetkili, ''İşçiler, bir günde 9 saat çalışıyor 1 saat yemek molaları var Sigara içenler, işin en yoğun olduğu saatte sigara için ortadan kayboluyor İçmeyenler, ''biz çalışıyoruz o mola veriyor'' diyor Böylelikle sigara içen kişi, iş barışını da bozuyor Çalışanlar sigara içen kişiyle çalışmak istemiyor Temizlik ve hasta yönlendirme grubu, toplumun kültür düzeyi düşük olan kesiminden Araştırmalar en çok bu grubun sigara içtiğini gösteriyor Başta işçiler olmak üzere, sigara içenlerin sayısını sıfıra indirmek istiyoruz İbrahim Ergun adlı işçinın iş akdi binada sigara içerken yakalandığı için feshedildi'' diye konuştu
''O zaman doktorları da işten atalım''
Türk Sağlık Sen 1 Nolu Başkanı Ahmet Doğruyol ise işçilerin sigara ile tehdit edildiğini öne sürdü Doğruyol, ''Sigara içilmesini tavsiye etmiyoruz Hastanelerimizde bu arkadaşlar asgari ücretle çalışan vatandaşlarımız Bu insanları sigara ile tehdit etmek yanlış, bırakmadıkları takdirde işlerine son vermek insanların ekmeği ile oynamaktır Arkadaşlarımız sendikal güvenceleri olmadığı için işten çıkarıldı Pek çok doktor hemşire de sigara içiyor Onları da işten atalım mı? Hastane yönetimi bu uygulamadan bir an önce vazgeçsin'' diye konuştu
Karbon monoksit testi nedir?
Sigara kağıdı yanarken karbonmonoksit (CO) gazı çıkartır Bu gaz akciğerlere dolar Cihaz, kişinin akciğerlerindeki karbonmonoksit miktarını ölçer Böylece kişinin sigara bağımlısı olup olmadığı öğrenilebilir Cihazın üzerinde 1''den 10''a kadar değerler yer alıyor Test sonucunun 10''un üzerinde çıkması o kişinin günde yarım veya bir paket sigara içtiğini gösterir Aynı test bir ay sonra tekrarlanır ve değerler aynı çıkarsa kişi sigara içmeye devam ediyor demektir
''Sigara asla kriter olamaz''
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof Dr Galip Akhan, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: ''İşçileri sigarayı bırakmaları için teşvik ediyoruz Onlar için sigaranın zararlarını anlatan seminerler düzenledik Hastane bünyemizde tüm çalışanlar için sigarayı bırakma polikliniği kurduk İşçi alımı ve çıkartımı sırasında sigara kullanımı bizim için kesinlikle bir kriter değildir Hastanede sigara içmek yasak ama kişi evinde sigara içebilir İşçilerin çalıştığı firmayı denetleyen bir muayene komisyonumuz var Komisyon üyelerini, sigaranın işçi alımında kriter olarak alınmaması konusunda uyardım Böyle bir şey olamaz Bu yönde şikayeti olan işçiler bana başvursun ''
|
|
|