Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
astım, tedavisi

Astım Ve Tedavisi

Eski 08-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Astım Ve Tedavisi

Astım, hava yollarının kronik inflamatuvar hastalığıdır Yani soluk yolu boyunca meydana gelmiş kalıcı bir iltihap söz konusudur Ancak bu iltihabın (enflamasyonun) nedeni mikroplar değildir Henüz iltihabın tam olarak hangi mekanizmayla ortaya çıktığı bilinmediği için tam olarak nasıl ortadan kaldırılacağı da bilinmemektedir Zamanla bu iltihap ilerler ve soluk yolunu tıkar

Fırıncılarda, mobilyacılık, boyacılık, hayvancılık gibi işlerle uğraşanlarda sık görülür

Sigara ve alerji hastalığı ağırlaştıran iki önemli etkendir Ev tozu akarları, polenler, küf mantarları, hamam böcekleri gibi allerjenler astımlı bir kişiyi "akut astım krizine" sokabilir

Belirtileri nelerdir?

Nefes darlığı
Hışıltılı Solunum: Islık sesi olarak da ifade edilir Astım hastalığının çok tipik bir belirtisidir
Öksürük: İnatçı, 3 haftadan uzun süren, özellikle sabaha karşı artan ve gece uykudan uyandıran bir öksürük vardır

Astım tanısı nasıl konulur?

Akciğer Grafisi: Doktorunuz önce diğer hastalıkların olmadığından emin olmak için bir akciğer röntgeni isteyecektir
Spirometri: Akciğerlerin işlevlerindeki bozuklukları ortaya çıkaran ve sık yapılan bir ölçümdür
PEF takibi: Pef-metre adı verilen cihazla hastanın evde kendi yapacağı ölçümlerle yapılan tanı yöntemidir
Provokasyon Testleri: Solunum yollarındaki aşırı duyarlılığı gösteren testlerdir Astım Tedavisi

Astım tedavisinde ilk yapılacak olan sigaradan ve allerjiye neden olan faktörlerden uzak durmaktır Ev akarlarına karşı evde nemin azaltılması, halıların ve tüylü oyuncakların kaldırılması, ahşap veya deri mobilya kullanılması tavsiye edilir

Astım kronik bir hastalıktır Dolayısıyla tedavisi ömür boyudur Astım hastaları hiç şikâyetleri olmasa bile astım ilaçlarını kullanmak zorundadırlar Aksi takdirde her yeni "akut astım atağında" solunum yollarındaki iltihap daha da artacaktır

Astım ilaçları başlıca iki çeşittir

Hava yolunu genişletenler: Tıkanıklığı giderirler, nefes alıp vermeyi kolaylaştırırlar
İltihap gidericiler: Hava yollarındaki iltihabın artmasına engel olurlar Ancak iltihabı tamamen geçiremezler

Tedavinin ihmal edilen ancak çok önemli bir tarafı da ilaçları doğru şekilde kullanmaktır Pek çok astımlı kişi ilaçları yanlış manevralarla kullandıklarından tedaviden fayda göremezler Astım ilaçlarını kullanmak zordur ve özel bir eğitim gerektirir O yüzden doktorunuzdan ilaçların nasıl kullanılacağını size göstermesini isteyiniz

Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com