![]() |
Kalbinizi Sağlıklı Beslenerek Koruyun |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kalbinizi Sağlıklı Beslenerek KoruyunKalbinizi sağlıklı beslenerek koruyun BURSA (İHA) - Ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan koroner kalp hastalıklarının oluşmasında; şişmanlık, sigara kullanımı, alkol tüketimi, hareketsiz yaşam, şeker hastalığı, hipertansiyon ve yanlış beslenme alışkanlıklarının büyük rol oynadığını belirten uzmanlar, sağlıklı beslenmeyi tavsiye ediyor ![]() Diyetisyen Seçil Kenar, kalp hastalıklarından korunmak için hangi yağ asitlerinin tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Doymuş yağ asitleri; tereyağı, margarin, iç yağlar gibi hayvansal yağlardan oluşuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşırı şeker ve şeker içeren besin tüketimin kandaki kolesterol seviyesini arttırdığına dikkati çeken Diyetisyen Kenar, şekerli besinlerin tüketimi yerine kepekli makarna, kepekli ekmek gibi posa içeriği yüksek besinler ile taze meyve tüketimini önererek, "Yapılan araştırmalarda gün içerisinde diyetle yeterli posa alındığında kolesterol yapımının azaldığı, kan kolesterol ve LDL kolesterolünün düştüğü görülmüştür ![]() ![]() Diyetisyen Kenar'a göre kalp dostu besinler şöyle: "- Sarımsak; içinde bulunan besin öğelerinden dolayı damar içinde pıhtılaşmayı engelleyerek koroner kalp hastalıklarının oluşma riskini azaltır ![]() ![]() - Balık ve balık yağı; kanama zamanını uzatır, damar içi tıkanıklarının azalmasında etkindir ![]() ![]() ![]() ![]() - Ceviz ve fındık; yüksek antioksidan özelliği olan O****-3 ve E vitamininin yanı sıra magnezyum ve posa da içerir ![]() ![]() - Yulaf, çavdar, tam buğday ununun, B ve E vitamini içeriklerinden dolayı kalp hastalıklarını önleyici özellikleri vardır ![]() ![]() - Yeşil çay, polifenoller antioksidan özelliği nedeniyle kalp hastalıklarının engellenmesinde etkili oluyor ![]() ![]() - Domates ve karpuzun, antioksidan özelliği olan laykopeni yüksek oranda içeriği için yapılan araştırmalarda kalp hastalıkları oluşum riskini azalttığı belirlendi ![]() - Soya; yüksek protein içeriğinin yanı sıra içerdiği B1, demir, çinko, fosfor, magnezyum sayesinde kalp hastalıklarının engellenmesinde etkili oluyor ![]() ![]() - Keten tohumu; doymamış yağ asitleri, potasyum, posa, E vitamini ve O****-3 içeriyor ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|