08-16-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İi. Başmüdürler Toplantısı Kayseri'de Yapıldı
II BAŞMÜDÜRLER TOPLANTISI KAYSERİ'DE YAPILDI
II Ulusal Üniversite Hastaneleri Başmüdürleri Toplantısı Kayseri'de Erciyes Üniversitesi Hastanelerinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi Toplantıda üniversite hastanelerinin sorunları ele alındı
Erciyes Üniversitesi Yüksek İrtifa Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde gerçekleştirilen II Ulusal Üniversite Hastaneleri Başmüdürleri Toplantısı’na Üniversite hastanelerinin Başmüdür, Müdür ve İşletme Müdürleri katıldı Açılış konuşmasını yapan Erciyes Üniversitesi Hastaneleri Başmüdürü Özcan Özyurt, üniversite hastanelerinde yaşanan sorunları içeren ulusal toplantıya ev sahipliği yapmanın onur verici olduğunu belirterek: “Bu istişare toplantısının üniversite hastanelerinin sorunlarının, yapılan güzel çalışmaların, uygulamalarda birlikteliği sağlama açısından yapılacak bilgi alışverişlerinin faydalı olacağına inanıyorum” dedi Sağlık Yayıncılık
İki gün süresince, üniversite hastanelerinin içinde bulunduğu idari, mali sorunlar ile personel sıkıntısı ve çözüm önerileri tartışıldı Sorunlar ve çözüm önerileri; toplantı sonuç bildirgesi ile yazılı hale getirilerek Yüksek Öğretim Kurulu nezdinde de girişim yapılması amacıyla Üniversite Rektörlüklerine sunulması kararlaştırıldı 3’üncü toplantının 2009 yılı içerisinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde yapılması oy birliği ile kabul edildi
“EĞİTİM HİZMETLERİ GERİ PLANDA KALDI”
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof Dr Yusuf Özkul yaptığı konuşmada Üniversite hastanelerindeki en önemli hizmetin eğitim olduğunu, hastanelerde ise gün geçtikçe eğitim hizmetinin ikinci üçüncü planda kaldığını, birinci plana ise ayakta kalabilme ve kazanç yolu arayışların geçtiğini söyledi Özkul : “Üniversite hastanelerinin bu tutumu almasına Sağlık Bakanlığının politikaları neden oluyor Gerek bilinçli gerek bilinçsiz bilemiyoruz, ama son 10 yıldan beri giderek Sağlık Bakanlığı, hastaneleri daha çok yatırıma teşvik edilirken üniversite hastaneleri daha az para kazanan daha çok hizmet üreten kurumlar haline gelmiştir Hastanelerin diğer bir sorunu yönetim sıkıntısı Hastaneler Rektörlük, Dekanlık, Müdürlük ve Başhekimlik arasında adeta bir kumpas içindedir Gerçekten bu hastanelerin yönetiminin kimin tarafından yapılması gerektiği, kimin arkası daha güçlü gerçeği ile cevabını bulabilir Çok güçlü bir Dekansan Dekanın yönetiminde, çok güçlü bir Başhekimsen Başhekimin yönetiminde Bu hastaneler çok büyük işletmeler ve kendine özgü yönetim anlayışı ile ve profesyonel bir yönetim anlayışı ile yönetilmeli” diye konuştu
“ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN KONUMU NET DEĞİL”
Erciyes Üniversitesi Hastaneleri Başhekim Yardımcısı Doç Dr Murat Borlu ise üniversite hastanelerinin konumunun net olarak ortaya konmadığını belirterek; “Biz eğitim kurumu muyuz? Biz hizmet kurumu muyuz? Yoksa kazanç sağlayan bir işletme miyiz? Bunlar ne devlet politikasında ne hükümet politikasında ne de Yüksek Öğretim Kurumunca net belirlenmemiş, sınırları çizilmemiş Bu nedenle yöneticiler ister akademik olsun ister idari ve personel yönünden olsun birbirine danışarak bir yol bulmaya, bir harita çizmeye çalışıyorlar Üniversite hastaneleri büyük bir işletme konumunda, kurumsallık adına bunların yönetiminin aslında daha profesyonelleşmesi gerekli” dedi
“ÜNİVERSİTE HOCALARININ PARAYLA ALAKASI OLMAMALI”
Sağlık İdarecileri Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Hacettepe Tıp Fakültesi eski Öğretim Üyesi Dr Bilal Ak, yönetim sorununun hastanelerin genelini kapsayan bir sorun olduğunu ve bu yönetim sorununun kaliteli, kariyer ve liyakata dayalı yöneticilerle çözebileceğini ifade etti Ak; “Üniversite hastaneleri devasa birer öğrenim ve eğitim kurumudur Daha sonra bir araştırma kurumudur, ama aynı zamanda önemli bir uygulama kurumudur Bu hastanelerin Sağlık Bakanlığının eğitim hastanelerinden farklı bir yönünün olması lazım Biz parası olan hastaların peşine de düşmeyeceğiz ama benim üniversite hastanesindeki hocam normal bir taşradaki devlet hastanesindeki doktorlarımızdan daha az bir katkı yapı almamalı Esasında benim hocalarımın parayla alakası olmamalı Onların çağdaş bir seviyede kaliteli bir hayat standardını sürdürebilecek gelirle donatılmış olması gerekiyor” şeklinde konuştu
Toplantı sonunda oy birliği ile sonuç bildirgesinde şu konular yer aldı:
1- Sağlık Bakanlığı ve Üniversite hastaneleri personellerine ödenen döner sermaye katkı payı oranları arasındaki dengesizlik giderilmeli (5528 sayılı kanun ile 5793 sayılı kanun arasındaki uyumsuzluk çözümlenmeli)
2- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 4/B maddesi kapsamında çalıştırılan personellerin maaşlarının özel bütçeden karşılanması için Maliye Bakanlığı’nca ödenek verilmeli
3-Üniversite hastanelerinin borçları Maliye Bakanlığı tarafından yeniden yapılandırılmalı
4-Maliye Bakanlığı tarafından Üniversite hastanelerine gönderilen özel bütçe miktarı artırılmalı
5- BUT (Bütçe Uygulama Tebliği) ve SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) konusunda
üniversite hastanelerinin görüşleri alınmalı
6-Üniversite hastanelerinin fiyat uygulamaları farklı olmalı (Eğitimden dolayı kaynaklanan fark) Araştırma için ek katkı payı verilmeli Hazine payı Sağlık Bakanlığında olduğu gibi % 1’e çekilmeli Araştırma fonuna ayrılan %5 pay hazine tarafından ödenmeli
7- TÜBİTAK ve Avrupa Birliği fonlarından üniversite hastaneleri faydalandırılmalı
8- Üniversite hastaneleri ile sivil toplum kuruluşları (Örn: Sağlık İdarecileri Derneği gibi ) işbirliği ile “maliyet muhasebesi ve proje yönetimi” konularında eğitim düzenlenmeli
9- Maliyet muhasebesi konusunda çalışma yapılması için üniversite hastaneleri yönetim kadrosundan bir kişi oluşturulacak çalışma grubunda görevlendirilmeli
10- Tüm Üniversite Hastaneleri için idari birimlerin hepsini kapsayacak üniform Üniversite Hastaneleri Yönetmeliği tanzim edilmeli
11- Tüm Üniversite hastaneleri için yatak sayılarına göre standart personel kadroları belirlenmeli ve Maliye Bakanlığı’nca bu kadroların verilmesi sağlanmalı
12-Alınan kararlar ile ilgili çalışma komisyonu kurulmalı, toplantılarımızda alınan ortak kararlar Üniversite Rektörlüklerine bildirilmeli
|
|
|