![]() |
Bu Biçimde Beslenin Formda Kalın |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bu Biçimde Beslenin Formda KalınBu biçimde beslenin formda kalın İşte size 9 öneri ![]() ![]() ![]() Dyt ![]() ![]() Uzun ve soğuk geçen kış günlerinin ardından yaz mevsimini karşılamaya hazırlandığımız şu güzel bahar günlerinde incecik kıyafetleri giymeye başladık bile ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar: 1 ![]() ![]() Tabağınıza yeterli miktarda yiyecek koyarak tüketeceğiniz porsiyon miktarına dikkat edin ![]() Tabağınızda bulunan yemeği sonuna kadar bitirmeye çalışmayın; doyduğunuzda kalan miktarı tabağınızda bırakın ![]() 2 ![]() ![]() Sağlıklı Beslenme için; günde 3 ana öğün (kahvaltı, öğle ve akşam) ve 3 ara öğün (kuşluk, ikindi ve gece) tüketilmelidir ![]() ![]() Atlanan öğün, kişinin kan şekeri regülâsyonunda düzensizliğe ve çabuk acıkmasına neden olur ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Günlük enerjide yağın katkısı %25–30 arasında olmalıdır ![]() ![]() Tüketilen yağın ortalama üçte biri doymuş, üçte biri tekli doymamış, kalan üçte biri de çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşmalıdır ![]() 4 ![]() ![]() Posanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden mümkün olduğunca faydalanın (Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olması, kansere karşı koruyucu olması, mide boşalmasını geciktirmesi, tokluk süresini uzatması gibi) ![]() Yeterli posa tüketimini sağlamak için öğünlerinizde mutlaka sebze yemeği ve salata tüketmeye çalışmalısınız, ekmeğinizi tam buğdaylı/çavdar/tam tahıllı gibi posa değeri yüksek olanlardan tercih ediniz, gün içerisinde 3-5 porsiyon meyve tüketimini yakalamalısınız, haftada mutlaka 1-3 kez kuru baklagil yemekleri tercih etmelisiniz ![]() 5 ![]() ![]() Doygunluk hissi, yemek yendikten 20 dakika sonra hissedilmeye başlanır ![]() ![]() Yemek esnasında lokmalar arasında çatalınızı, kaşığınızı, bıçağınızı masaya bırakın, yemeğinize sık sık ara verin ![]() Lokmalarınızı iyice çiğnemek sindirim sisteminiz için yapacağınız önemli bir eylem olacaktır ![]() 6 ![]() ![]() Besinleri güvendiğiniz yerlerden temin edin ![]() Güvenle aldığınız besinlerin satın alma, hazırlama, pişirme, saklama aşamalarında hijyene önem verin ![]() 7 ![]() ![]() Vücudumuzda hayati öneme sahip olana suyun alınması gereken miktarı kişiye göre değişmektedir ![]() ![]() ![]() Tüketilen sıvının % 60-70’inin su olmasına gayret edin ![]() Hamileler, ağır işte beden gücüyle çalışanlar ve sporcuların sıvı ihtiyacı daha fazladır ![]() 8 ![]() ![]() Yeterli ve Dengeli Beslenme’ nin en temel kuralı;4 ana besin grubunu da tüm öğünlerde belirli oranlarda tüketmektir ![]() Bunlar: 1- Ekmek-tahıl grubu, 2- Süt ve ürünleri grubu, 3- Meyve-sebze grubu, 4- Et-kuru baklagiller-yumurta grubu’dur ![]() 9 ![]() ![]() Enerji içeriğinin yüksek olması sebebiyle kızartılmış- şerbetli tatlılardan kaçınıp , sütlü tatlılara yönelmek hem kan şekerimizi daha rahat kontrol altında tutmamıza hem de yüksek enerji almamamıza engel olacaktır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|