İbn-İ Sina’Dan Kayısı Tasviri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İbn-İ Sina’Dan Kayısı TasviriBu üç gıda boğaz ağrısına, soğuk algınlığına ve yüksek ateşe iyi geliyor ![]() ![]() ![]() Hekimlerin hükümdarı İbn-i Sina’dan ‘Şifalı Bitkiler’ Avrupa’da 700 yıl tıp hocalığı yapan ünü dillere destan, hekimlerin piri İbn-i Sina’nın 'Tıp Kanunu' kitabından bugüne kadar hiçbir yerde rastlamadığınız çok özel formülleriyle şifa bitkilerin reçeteleri� Dr Yaman SÖNMEZ ve Tarihçi Ahmet ALMAZ hazırladı Kuru kayısı hoşafı yüksek ateşe, muz ise boğaza iyi geliyor Kilo yapıcı besin olarak bilinen nişasta ise soğuk algınlığına birebir![]() ![]() ![]() İyisi, Ermeni cinsidir, çünkü ekşime ve bozulma yapmaz Kayısı yendiği zaman üzerine biraz mastaki çiğnenmelidir ve 1 dirhem anason veya 2 dirhem anason çiğnenmelidir Yahut ekşi şarap veya üzüm şarabı veya bal şarabından biri içilmelidir![]() iÇERiĞiİ kinci derecede soğuk ve rutubetlidir ve çekirdeğinin yağı ikinci (884) derecede kuru ve sıcaktır ![]() DIŞARI ATAN ORGANLAR Çekirdeğinin yağı, basura iyi gelir ![]() HUMMALAR Kuru kayısı hoşafı yüksek ateşe iyi gelir ![]() BESLENME ORGANLARI Ermeni kayısısı, midede fesad yapmaz; süratle ekşime meydana getirmez Kayısı yendikten sonra, anason alınmalı ve sakız çiğnenmeli, üzüm suyu veya ayva şurubu içilmelidir![]() NİŞASTA YARALARI TEDAVİ EDİYOR YARARLARI: Onda güçlendirici ve yumuşatıcı Yararları vardır 1 cüz nişastanın üç katı su ile pişirilmesi gerekir GÜZELLİK: Zafiranla cilt dökülenleri (kelef) üzerine uygulanırsa, onları yok eder YARALAR: Yaraları tedavi eder, iyileştirir GÖRME:Gözde akıntı olmasını engeller SOLUNUM: Göğsü yumuşatır ve yudum yudum içilirse, nezlenin göğse inmesini engeller BESLENME:Nişasta tek başına (ve mercimekle (ades) birlikte) tutucu mizaçtadır Safranın vereceği sıkıntıyı engeller![]() MUZ BOĞAZI YUMUŞATIYOR Bilinen bir meyvedir Uzun ve parçalı yaprakları vardır Onun yaprakları marzuvan yapraklarına benzer Sadece sıcak bölgelerde yetişir; başka yerlerde yetişmez![]() YARARLARI Besleyicidir, ancak çok fazla besleyici değildir; yumuşatıcıdır Yendikten sonra tıkanma yapar Safravi ve balgami yapıyı artırır![]() SOLUNUM Göğüs ve boğazı yumuşatır ![]() BESLENME ORGANLARI Çok fazla yendiğinde, cidden midede ağırlık yapar Sıcak yapıda olanlar muz yedikten sonra üzerine sekincebin veya soğuk bal yemelidirler![]() DIŞARI ATAN ORGANLAR Meniyi artırır; böbrek için uygundur ve idrar söktürür ![]() (Bugün) |
|
|
|