![]() |
10 Günde Ruhunuzu Temizleyin |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 10 Günde Ruhunuzu Temizleyinİşte iyi anıları parlatmak ve kötülerinden kurtulmak için 10 günlük anı egzersizi ![]() ![]() ![]() ![]() Geçmişe takılı kalan duygu ve düşünceleriniz yaşama gücünüzü azaltabiliyor ![]() ![]() ![]() Geçmişini bilmeyen geleceğe bakamaz derler ![]() ![]() ![]() ![]() 10 adımlı bu egzersiz geçmişin size hükmeden yönlerinden kurtulup iyi bir gelecek kurmanıza yardımcı olacak ![]() ![]() ![]() Geçmiş üzerinde düşünmek ıstırap verici olabilir ![]() ![]() ![]() Birinci Gün - Yüzleşin Öncelikle şu an kafanızda dolanan sorunlarınızı alt alta yazarak bir tablo oluşturun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek: Önemli bir telefon numarasını kaybettim / Ben salağım Patronum yaptığım hatayı düzeltmemi söyledi / Neden daima hata yapıyorum Postaneden almam gereken bir paketi almadım / Çok tembelim İkinci Gün - İçinizdeki Dostu Uyandırın Muhtemelen şu an bir gün önce hazırladığınız uzun listeye bakıyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu üçüncü bloğa sorunlarınızla ilgili olarak iyi bir arkadaşınızın size söyleyecek olduğu şeyleri yazın ![]() ![]() Örnek: Önemli bir telefon numarasını kaybettim / Ben salağım / Ama bu her zamanolmuyor ki! Bir telefon defteri alıp numaralarımı ona kaydetmeliyim ![]() Patronum yaptığım hatayı düzeltmemi söyledi / Neden daima hata yapıyorum / Benden her zaman şikâyetçi değil ki ![]() ![]() ![]() Üçüncü Gün - Yetiştirilme Tarzınızı Çözümleyin Bazı aileler duygusal olarak içe kapanık ve büyümekte olan çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalabiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nasıl bir ailede büyüdünüz? Yetiştirilme tarzınızdan memnun musunuz? Çocukken sevildiğinizi düşünüyor muydunuz? Eğer yanıtınız "evet" ise size bunu düşündürten nedir? Anne-baba ve eğer olduysa bakıcınızın sevgisini ifade ediş tarzından dolayı mutlu muydunuz mutsuz mu? Bir süre aileniz -ve bakıcınız- üzerinde yoğunlaşın ![]() sınırlayıcı hükmedici veya katıydı ![]() isteklerle doluydu belki de ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() hissederseniz çalışmayı durdurun ve sizi mutlu edecek bir şeyler yapın ![]() ![]() hissettiğinize de dikkat edin ![]() ![]() Dördüncü Gün - Geçmişteki Sizle Buluşun Bu egzersiz tamamıyla hayal gücünüze dayanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rahatça oturun ve gözlerinizi kapayın ![]() ![]() alın ![]() ![]() göğüs mide bacaklar ve ayaklar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüzünüzdeki ifadede ne var? Mutluluk mu? Korku mu? Heyecan mı? Şimdi aklınıza ne geliyorsa sorun ona ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beşinci Gün - Kızgınlığınızı Tanımlayın Bu egzersiz ailenize karşı duyduğunuz herhangi bir öfkeyi açığa çıkarma noktasında sağlıklı ve yapıcı bir yöntemdir ![]() ![]() bakıcınıza ne tür bir öfke duyduğunuzu tanımlayın ![]() Çocukken onlara kızdığınız belli olaylar ya da zamanlar var mıydı? Bunları onların yüzüne karşı söyleyebiliyor muydunuz? Eğer söyleseydiniz ne olurdu? Eğer kendinizi terk edilmiş hissetseydiniz bunu nasıl gösterirdiniz? Çocukken kızgınlığınızı engelliyor muydunuz? Kızgınlığınızı dillendirirken nasıl bir his meydana geldiğini tanımlayın ![]() ![]() Altıncı Gün - Ailenizi Anlayın Şimdi ailenizin duygusal dünyasını anlamaya çalışacaksınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anne-babam duygusal olarak kendilerini nasıl ifade ederdi? Sadece negatif mi yoksa pozitif duygular mı açıklanırdı? Duygularını bastırıyorlar mıydı? Ben duygularımı belli etmemeyi mi öğrendim? Neden böyle davrandılar? Şimdi onlarla ilgili nasıl hissettiğinizi düşünün ![]() gözatın ![]() ![]() Yedinci Gün - Kendinizi Yetiştirin Bu egzersiz çocukken yüz yüze kaldığınız hüsranları artık bir yetişkin olduğunuzu bilerek aşmanıza yardımcı olacak ![]() ![]() Bana hayat verdin ama sana hayatımı borçlu değilim ![]() İlgiyi hak ediyorum ![]() Senin koşulsuz saygı ve ilgini hak ediyorum ![]() Kendimi sana ispatlamak için yaşamayacağım ![]() Senin yerine getirilmemiş rüyalarını yaşamak zorunda değilim ![]() Kısıtlamalarına rağmen senin sevginle beslendim ![]() Sekizinci Gün - Şefkatle Hatırlayın Yaşadığımız gerçekleri tamamen tanıyıp kabul etmedikçe kendimizi genellikle geçmiş acı anılar arasında sıkışıp kalmış buluruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geçmişte yaşadığımız acı olaylara baktığımızda kendimize bunların biz henüz güçsüz ve gençken olduğunu hatırlatmalıyız ![]() ![]() ![]() ![]() Dokuzuncu Gün - Geçmişi Kabullenin Duygusal anlamda yaşadıklarımızın farkında olduk bize nasıl hissettirdiklerini gördük ve artık bunlara şefkatle bakabilir bağışlayıcı olabiliriz ![]() bakıcınızı affetmek zor olabilir ama ancak bağışlarsanız kabullenebilirsiniz ![]() Geçmişimizi kabullenmek pasif bir teslimiyetçilik değildir ![]() özgürlük de gelir ![]() geleceğimizi duygusal acılardan bağımsız kılmak! Şimdi kendinize şu soruları sorun; Geçmişimle ilgili şu an inandığım şey nedir? Geçmişimle ilgili inandıklarımı kabullenebilir miyim? Geçmişimdeki kötü anıların çıkıp gitmesine izin verebilir miyim? Bu egzersizlerden sonra hâlâ kendinizi geçmişinizden özgür kılamıyorsanız kendinizi yargılamayın ![]() ![]() ![]() Belki size nerede ve neden sıkışmış hissettiğiniz konusunda alternatif bir perspektiften bakmanızı sağlayacak bir arkadaşınızdan veya bir aile üyesinden yardım isteyebilirsiniz ![]() ![]() ![]() Kendinize karşı daima nazik ve yaşadıklarınızla hissettiklerinizle ilgili olarak şefkatli olun; bunun hayati olduğunu unutmayın ![]() ![]() Onuncu Gün - Kötü Anıların Gitmesine İzin Verin Ritüel ve seremoniler tarihin başlangıcından beri hep çok önemli olmuşlardır ![]() İnsanoğlu hedeflerini gerçekleştirmede sembollerin ve kutlamaların etkili olduğuna inanır ![]() ![]() ![]() ![]() Mutluluklar ![]() |
![]() |
![]() |
|