Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
anahtarı, meyvesebzeleri, sağlığın, yaz

Yaz Meyve-Sebzeleri Sağlığın Anahtarı

Eski 08-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yaz Meyve-Sebzeleri Sağlığın Anahtarı





Yaz mevsimi sebze ve meyveleri, sağlıklı vücuda sahip olmada büyük bir rol oynuyor

Uzmanlar, başta kanser, kalp, sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi bir çok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde, kabızlık gibi hastalıkların engellenmesinde meyve ve sebzelerin önemine dikkat çekiyor

Yazın artan meyve ve sebze çeşidinden yararlanılmasını tavsiye eden beslenme uzmanları, "Yazı, hem daha sağlıklı geçirin hem de ideal kilonuzu koruyun" tavsiyesinde bulunuyor Yaz aylarında meyve-sebze çeşidindeki artışlardan yararlanmak gerektiğini belirten Diyet ve Beslenme Uzmanı Seçil Kenar, şunları söyledi:

"Yaz aylarında meyve ve sebzeler günde 6-7 öğün tüketilmelidir Başta kanser, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları gibi bir çok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde, kabızlık gibi hastalıkların engellenmesinde meyve ve sebzeler büyük rol oynamaktadırlar Ayrıca yine bu aylarda antioksidanlardan zengin meyve ve sebzelerin tüketilmesine de özen gösterilmelidir Yeşil biber, maydanoz, çilek, erik gibi meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan C vitamini de antioksidandır Yumurta, süt ve türevleri, havuç, kayısı gibi besinlerde bulunun A vitamini ve tahin, kurubaklagil, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunan E vitamini antioksidandır Bu gıdaların özellikle yaz aylarında sıkça tüketilmesini öneriyoruz"

ÜZÜM KALBİ KORUYOR

Vücudu zararlı madde etkilerine karşı koruyan fitokimyasallardan flavonoidleri içeren üzüm, kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu görevini üstleniyor Sıcak ayların serin lezzeti karpuzun içerdiği laykopen maddesi, kansere karşı koruyucu özelliği olduğu bilinen A ve E vitaminlerinden daha etkili rol oynuyor Sevilen meyve kayısının içindeki beta karoten adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önlüyor, bağırsakların çalışmasına yardımcı oluyor

Özellikle piknik ve kahvaltının vazgeçilmezi domatesin, laykopenin antioksidan etkisi nedeniyle göğüs, sindirim sistemi, mesane ve deri kanseri riskini azalttığı biliniyor

Mangal keyfine keyif katan biber, bol miktarda A ve C vitamini içeriyor Reçeli, kompostosu kadar sade haliyle de severek yenilen çilekte bol miktarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, şeker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum bulunuyor Yazın sevilen bir diğer meyvesi şeftali ise bol miktarda A ve C vitaminlerini içeriyor

BOL SIVI ALIMI İHMAL EDİLMEMELİ

Yaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte vücuttan ter ile öncelikle sıvı, potasyum ve sodyum gibi bir çok mineralin kaybedildiğine dikkat çeken Dyt Seçil Kenar, "Yazın sıcakların da etkisiyle vücutta fazla su kaybı meydana gelmesi sonucunda bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri baş gösterebilir Özellikle yaz aylarında terleme ile artan sıvı kaybını karşılamak amacıyla günde 25-3 lt su içilmelidir Yine yaz aylarında egzersiz ve spor yapılırken kış aylarına göre daha fazla sıvı kaybı yaşanacağı için egzersize başlamadan 15 dk önce 1-15 bardak, egzersiz sırasında ise 10-15 dakikada bir yarım bardak su içilmesini tavsiye ediyoruz" diye konuştu Unutulmaması gereken bir diğer önemli noktanın ise aşırı su tüketiminin getireceği zararlar olduğunu hatırlatan Kenar, "Vücudun ihtiyacından fazla su tüketmesi böbreklerin zarar görmesine ve vücutta ödem oluşmasına neden olabilir" dedi

Yazın beslenirken dikkat edilmesi gerekenlere de değinen Kenar, kızartmalar, aşırı yağlı gıdalar, sakatatlar yerine ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış, yağı alınmış etlerin tercih edilmesini önerdi

HAFTADA İKİ KEZ BALIK

Kenar, yazın beslenmeyle ilgili şu tavsiyeleri sıraladı:

"- Bağışıklık sistemi, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmada görevli Omega-3 yağ asitlerini içeren balığı haftada 2 kez tüketin
- Kışa göre tabaklarınızdaki yemek porsiyonlarını daha küçük tutun
- Kan şekerinin hızla yükselip, hızla düşmesine sebep olan yağlı, şekerli, ağır tatlılar yerine protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller açısından da zengin olan dondurma veya sütlü tatlıları tüketiniz
- Karbonhidrat (şeker)kaynağı olarak yağlı, kızartılmış, ağır olan hamur işleri yerine kan şekerinizi daha iyi düzenleyen kepek ekmek, bulgur, kepekli makarna gibi gıdaları tüketiniz
- Yağ oranı yüksek gıdalar yerine bağırsakların çalışmasını kolaylaştıran, doygunluk veren salata, tam buğday ekmeği, sebze yemekleri, meyve gibi posalı gıdaları tercih ediniz
- Serinlemek için çok tükettiğimiz gazlı, şekerli, kafein içeren içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, soda ve bol su tüketiniz Fazla tüketilen kafein kalp çarpıntısı, uykusuzluk, huzursuzluk gibi sağlık problemlerine neden olur"

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.