![]() |
Yaz Meyve-Sebzeleri Sağlığın Anahtarı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaz Meyve-Sebzeleri Sağlığın AnahtarıYaz mevsimi sebze ve meyveleri, sağlıklı vücuda sahip olmada büyük bir rol oynuyor ![]() Uzmanlar, başta kanser, kalp, sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi bir çok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde, kabızlık gibi hastalıkların engellenmesinde meyve ve sebzelerin önemine dikkat çekiyor ![]() Yazın artan meyve ve sebze çeşidinden yararlanılmasını tavsiye eden beslenme uzmanları, "Yazı, hem daha sağlıklı geçirin hem de ideal kilonuzu koruyun" tavsiyesinde bulunuyor ![]() "Yaz aylarında meyve ve sebzeler günde 6-7 öğün tüketilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÜZÜM KALBİ KORUYOR Vücudu zararlı madde etkilerine karşı koruyan fitokimyasallardan flavonoidleri içeren üzüm, kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu görevini üstleniyor ![]() ![]() ![]() Özellikle piknik ve kahvaltının vazgeçilmezi domatesin, laykopenin antioksidan etkisi nedeniyle göğüs, sindirim sistemi, mesane ve deri kanseri riskini azalttığı biliniyor ![]() Mangal keyfine keyif katan biber, bol miktarda A ve C vitamini içeriyor ![]() ![]() ![]() ![]() Yaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte vücuttan ter ile öncelikle sıvı, potasyum ve sodyum gibi bir çok mineralin kaybedildiğine dikkat çeken Dyt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yazın beslenirken dikkat edilmesi gerekenlere de değinen Kenar, kızartmalar, aşırı yağlı gıdalar, sakatatlar yerine ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış, yağı alınmış etlerin tercih edilmesini önerdi ![]() HAFTADA İKİ KEZ BALIK Kenar, yazın beslenmeyle ilgili şu tavsiyeleri sıraladı: "- Bağışıklık sistemi, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmada görevli Omega-3 yağ asitlerini içeren balığı haftada 2 kez tüketin ![]() - Kışa göre tabaklarınızdaki yemek porsiyonlarını daha küçük tutun ![]() - Kan şekerinin hızla yükselip, hızla düşmesine sebep olan yağlı, şekerli, ağır tatlılar yerine protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller açısından da zengin olan dondurma veya sütlü tatlıları tüketiniz ![]() - Karbonhidrat (şeker)kaynağı olarak yağlı, kızartılmış, ağır olan hamur işleri yerine kan şekerinizi daha iyi düzenleyen kepek ekmek, bulgur, kepekli makarna gibi gıdaları tüketiniz ![]() - Yağ oranı yüksek gıdalar yerine bağırsakların çalışmasını kolaylaştıran, doygunluk veren salata, tam buğday ekmeği, sebze yemekleri, meyve gibi posalı gıdaları tercih ediniz ![]() - Serinlemek için çok tükettiğimiz gazlı, şekerli, kafein içeren içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, soda ve bol su tüketiniz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|