Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kullanımı, kökünün, meyan, modern

Meyan Kökünün Modern Kullanımı

Eski 08-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Meyan Kökünün Modern Kullanımı





FİTOTERAPİ

MEYAN

(Glycyrrhiza glabra L)

Diğer ismi: Piyan

Bitki: Anadolu ve Akdeniz ülkelerinde yetişir 30-200 cm yükseklikte

çok yıllık bir bitkidir Önce uzun güçlü bir kök oluşur, sonra

yan kökler meydana gelir Sürgünler her yıl yenilenir

Yapraklar 20 cm kadar uzunlukta ve parçalıdır, 5-9

yaprakçıklıdır Yaprak koltuklarında çiçekleri bulunur, yaz

başında açar, açık maviden violeye kadar renk alır Meyvesi 2

cm uzunluğunda kabukludur ve 3-5 adet kahverengi böbrek

şeklinde tohumu vardır Kökü 0,5-2,5 cm çapında, 15-50 cm

uzunluğunda silindirik çubuklar halindedir, dışında kahverengi

bir kabuk bulunur, kabuk soyulduğunda sarı renkli odunsu iç

kısım görülür Kokusu özeldir, tadı önce tatlı sonra acımsıdır

Pancar şekerinden 50 kat daha tatlıdır

ilaç etkili kısm: Soyulmuş veya soyulmamış halde kurutulmuş

kökleri kullanılır Köklerde % 20-25 oranında suda çözünen

maddeler bulunur Bilefliminde; glycyrrhizinin potasyum ve

kalsiyum tuzları, flavonoid, flavon,isoflavon, phytosterol,

cumarin bulunur

Etkisi : Ülserin iyileşmesini hızlandırır, balgamı yumuşatır ve

kolaylıkla dışarı atılmasını sağlar, kramp gidericidir

Kullanıldığı yerler: Üst solunum yolları enfeksiyonlarında, mide ve

onikiparmak ülserlerinde kullanılır

Kullanılmaması gereken haller: Hamilelikte kullanılmaz Karaciğer

ve böbrek hastalıkları, yüksek tansiyon ve potasyum

eksikliğinde kullanılmamalıdır

İstenmeyen etkileri: Uzun süre ve fazla miktarda kullanılırsa

potasyum kaybına bağlı olarak yüksek tansiyon, vücutta su

birikmesi (ödem) meydana gelebilir

İlaçlarla uyumsuzluğu: Potasyum kaybı diğer ilaçlarla (Thiazid ve

tuz kaybına yol açan idrar artırıcılar) artar Potasyum kaybı

digitalis glikosidlerin kalbe etkisini artırır

Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 5-15 gr

kurutulmuş kök

Kullanım şekli: Çayı şöyle hazırlanır: ince kıyılmış veya öğütülmüş

1 çay kaşığı meyan kökü bir fincana konur, üzerine 150 ml

kaynar su ilave edilir, 5 dakika demlenir, süzülerek içilir

Günde 3 defa yemeklerden sonra birer fincan çayı içilebilir

Kullanım süresi: 4-6 haftadan daha uzun süreli kullanılmaz, hekim

tavsiyesi ile süre uzatılabilir



Kaynaklar:1- Dr Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Gonca Yayınevi, İstanbul 2009, ISBN: 978-9944-790-31-4, (0212) 5285076-5286005

2- Dr Ahmet Toptaş, ÇÖREKOTU Tepeden tırnağa şifa deryası, Gonca Yayınevi, İstanbul 2008, ISBN: 978-9944-62-613-2, (0212) 5285076-5286005

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.