08-17-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yaş Grubunuza Göre Beslenme
11-13 Yaş: Kalsiyum zengini gıdalar  Süt,süt ürünleri Taze meyve ve meyve suları,ıspanak, biber, brokoli, gibi kalsiyum zengini sebzeler
13-18 Yaş: Demir zengini yağsız kırmızı et, deniz ürünleri, sebze-meyveler Tahıllar,demir zengini gıdalar
18-25 Yaş: Cvitamini Taze meyve ve sebzeler C vitaminin en değerli kaynaklarıdır Bu yaş gurubunda da yeterli miktarda kalsiyum gerekir
25-30 Yaş: Folik asit alımını artırmak gerekir Folik asit ihtiyacını yeşil yapraklı sebzelerde, pekçok meyve ve özellikle portakal suyuyla, bakliyatlarla karşılamak mümkün
30-35 Yaş: Öncelik antioksidan gücü yüksek gıdalar  Bu beslenme tarzı sadece genç ve sağlıklı görünüm kazandırmakla kalmaz, bağışıklığı güçlendirir, enerji seviyesini yükseltir Antioksidan gücün olağanüstü faydasından faydalanmak istiyorsanız bol bol sebze ve meyve yemeye, özellikle taze ve renkli sebze ve meyvelere yönelmeye itina göstermelisiniz En kırmızılardan karpuz, domates, pembe greyfurtla likopen; en sarılardan kaysı, mango, havuçla karotenoid; en mor kırmızılardan siyah dut, vişne, kiraz ve üzümle proantosiyanidin almalısınız
35-40 Yaş: Biyolojik değeri yüksek, temel aminoasitlerden zengin hayvansal proteinler; yeterli miktarda B vitamini ve kalsiyum Bütün tahıllar, B vitamini zengin gıdalar, kepekli ekmekler; kalsiyum için yarım yağlı süt ve süt ürünleri; balık, hindi ve tavuk hayvansal protein ihtiyacınız için en değerli kaynaklar Daha çok yoğurt, sebze-meyve ve bakliyat
40-45 Yaş: Toplam kalori alımlarını azaltmak, daha az yağ ve bol posa tüketmek önemli 40'lı yaşlara geldiğinizde gençlik günlerinizdeki kadar çok kaloriye ihtiyacınız yoktur Diyetinizin doymuş yağ ve kolesterolden fakir, Om€ga-3 yağ asitlerinden zengin deniz ürünleri, soya ve soya ürünleri, ceviz, fındık, gibi kuruyemişleri ihtiva etmeli Bitkisel Om€ga-3 kaynakları olan keten tohumundan ve keten tohumu yağından, cevizden, ceviz yağıından ve semizotundan bol bol faydalanın
50-60 Yaş: Zayıflayan kemiklerinizin kalsiyum ihtiyacı fazlaca artar Bu dönemde daha az kalorili beslenmeniz, daha az yağ tüketmeniz, zeytinyağından faydalanmanız, antioksidan zengini sebze ve meyvelere öncelik vermeniz şart Soyalı yiyecekler, ketentohumu ve tahıllar bu dönemde düşen hormun seviyelerinizi desteklemeniz için faydalı
60 Yaş Önemli!! : 60 yaş sonrasında beslenme çok önemli B vitamini yanında kalsiyumdan da yeterli; temel yağ asitlerinden, temel aminoasitlerden ve posadan zengin bir beslenme tarzı oluşturmalısınız Beslenme biçiminiz hipertansiyon, şeker hastalığı, ateroskleroz durumunuza göre özel planlanmalı
|
|
|