08-17-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Margarin Ve Beslenmedeki Yeri
yemeklik ve kahvaltılık yağlara verilen addır Bu ana bileşenlerin yanı sıra margarinlere A, B ve D vitaminleri ile tat, koku ve renk verici maddeler de katılır
Margarin ilk kez 1860'ların sonlarında Fransız kimyacı H Mege-Mouries tarafından geliştirildi Hemen ardından Hollanda'da üretilmeye başlandı, 1873'te de ABD'ye girdi 20 yüzyıla kadar pek fazla yaygınlaşmayan margarin üretimi daha sonra hızla arttı; günümüzde pek çok ülkede, hatta tereyağı üreticisi olan ülkelerde bile yaygın olarak üretilmektedir Türkiye'de ise ilk kez 1930'larda başlayan margarin üretimi o yıllarda çok küçük ölçekli olmasına karşılık bugün 400 bin tona yaklaşmaktadır
Margarin yapımında başlıca yerfıstığı, hindistancevizi, palmiye tohumu, soyafasulyesi ve ayçiçeği gibi bitkisel kaynaklardan çıkarılan sıvı yağlar ile bazı hayvansal katı ve sıvı yağlar (örneğin balina yağı) kullanılır Bitkisel ya da hayvansal kaynaklardan çıkarıldıktan sonra çeşitli işlemlerden geçirilerek arıtılan bu yağlar pastörize süt, su, vitaminler, tat, koku ve renk vericilerle karıştırılır Karışım, iyice çalkalanarak kremsi hale dönüştürülür ve soğutma birimlerinden geçirilerek katılaş-tırılır En sonunda da istenilen biçim verilerek paketlenir
|
|
|