Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
taşıdığı, tehlikeler, tuzun

Tuzun Taşıdığı Tehlikeler

Eski 08-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Tuzun Taşıdığı Tehlikeler





Besinlerin pek çoğunun içinde bulunan ve tuzun ana maddesi olan sodyum, vücutta sıvı dengesinin sağlanması ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir mineraldir Ancak fazla tuz tüketimi bazı hastalıklar için büyük risk faktörü oluşturur

Tuzun Vücuda Verdiği Zararlar


Yüksek tansiyona ve buna bağlı olarak kalp ve damar hastalıklarına yol açar Yüksek tansiyon (Hipertansiyon) oluşumunda, tuzun çok büyük önemi vardır Bazı insanlarda, böbreğin tuz (NaCl) atma kapasitesi sınırlı olabilir ve gereğinden fazla tuz alınması, hipertansiyonun ortaya çıkmasına veya hipertansiyonun tedavisinde başarısızlığa yol açabilir

Hipertansiyon, kan damarlarında basıncın artması durumudur Tüm organ ve dokularda damar olduğu için hipertansiyon tüm vücudu etkileyebilir Hipertansiyondan en çok etkilenen organlar; kalp, beyin, böbrekler, büyük atardamarlar ve gözlerdir Hipertansiyon bu organları etkileyerek kalıcı sakatlıklara ve ölümlere yol açabilir Kuşkusuz hipertansiyonu tetikleyen tuzun yüksek oranda tüketiminin bu anlamda ölümlere neden olduğu oldukça açıktır Nitekim yüksek tansiyonun sebep olduğu ölümler, sadece İngiltere’de yılda 170 bin kişi kadardır
Kemikler üzerindeki olumsuz etkisi: Aşırı tuz tüketimi, idrarda kalsiyum atılımını artırır Bu ise kemiklerde kalsiyum kaybına neden olur Kalsiyum kaybının artışı ise kemik erimesini (osteoporoz) ve kemiklerin kırılma riskini artırır
diyet yapan kişilerin tuz tüketimine dikkat etmesi gereklidirÇünkü fazla tuz, vücutta su tutulmasına yol açar ve bu durum kişide şişkinlik hissine neden olabilir Ayrıca tuzun iştah açıcı bir özelliği olduğundan, özellikle diyet döneminde yüksek miktarda tüketilmemelidir
Hamilelerde sağlık sorunları yaratabilir
Fazla tuz tüketiminin bazı hamilelerde vücutta su toplanması yani ödemle birlikte yüksek tansiyona neden olduğu saptanmıştır Hafif vakalarda bebek ya etkilenmez veya hafif düzeyde gelişme duraklaması gösterir Fakat gelişmedeki duraklama 8 aydan sonra daha belirgin hale gelir Hafif vakalarda genelde vaktinde doğum gerçekleşir Ağır vakalarda ise 6 aydan sonra gelişme yavaşlar ve bebeğin sağlığı bozulduğundan erken doğum olur
Tuzu Azaltmak İçin Neler Yapılmalıdır?


Hekimlerin büyük çoğunluğu, yemeğin tuzsuz yapılıp, sofrada tuz eklemenin daha az tuz almaya yardım edeceği kanısındadır Özellikle sıcak yenen tahıllarda (pilav, makarna) bu çok işe yarayabilir
Yemeklerin daha az tuzla yapılması ve sofrada yemeklere tuz eklemekten kaçınılması da ikinci bir yöntem olarak tavsiye edilmektedir
Satın alınan ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalı, sodyumu (tuzu) azaltılmış veya tuzsuz ürünler tercih edilmelidir
Tuzluğun deliğinin küçük olması da yardımcı olabilir
Yemeklerin lezzetini artırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi bitkilerle, baharatlar, limon, sirke, yoğurt kullanılabilir
Tuzlanarak hazırlanan salam, jambon gibi besinler, konserveler, hazır çorbalar, hazır karışımlar, salamuralar (turşu, zeytin vb), hardal, ketçap, konserveler ve hazır sosların tuz içeriği çok fazladır Bu besinlerden olabildiğince uzak durulmalıdır
Bol su içilmeli, şişe ve maden sularının sodyum içeriği etiketinden kontrol edilmelidir
Sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır
Et olarak konserve ve tütsülenmiş (füme) ürün tüketiminden kaçınılmalıdır
Daima taze ve az tuzlu veya tuzsuz besinler tercih edilmelidir
Ne Kadar Tuz Almalıyız?


Sağlıklı yaşam kurallarından biri de günlük sodyum ihtiyacını karşılayacak şekilde tuz tüketmektir Günlük sodyum ihtiyacı 2400 miligramdır Bu miktar günlük 5 gram civarında tuzla karşılanabilir Besinlerin içinde bulunan doğal tuz (sodyum) bireylerin günlük ihtiyacını karşılar
Sofra tuzları iyotla zenginleştirilmiştir Çok az miktarda (1/4 çay kaşığı) iyotlu tuz, günlük iyot gereksinimini karşılamak için yeterlidir İyot çabuk kayba uğradığından iyotlu tuzlar ışık geçirmeyen kapalı kaplarda saklanmalıdır
Dikkat !

Tuz alımı sadece bedensel çalışma sırasında, aşırı sıcak havalarda ya da fazla egzersiz yapıldığında terleme ile sodyum kaybı olduğundan, su ile birlikte bir miktar artırılmalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.