![]() |
Astım Riski Tv İle Katlanıyor |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Astım Riski Tv İle KatlanıyorGünde iki saatten fazla televizyon izleyen çocuklarda astıma yakalanma riski iki katına çıkıyor ![]() Uzmanlar bu konuda sadece televizyonun suçlanamayacağını, hareketsiz bir yaşam tarzının sonucu olarak televizyon izlendiğini ve bu yaşam tarzının da riski artırdığını söyledi ![]() Verilen bilgiye göre örneğin egzersiz sırasında derin nefes almak, akciğerlerin sağlığını koruyabiliyor ![]() Thorax dergisinde yayınlanan çalışma, 0-11 yaş arası üç bin İngiliz çocuğun sağlık durumuna ilişkin gözlemlere dayanıyor ![]() Ebeveynlere de yılda bir kez çocuklarında nefes darlığı benzeri belirtiler görüp görmedikleri veya bir doktorun astım teşhisi koyup koymadığı üzerine sorular yöneltildi ![]() Üç buçuk yaş üzeri çocuğu bulunan anne-babalardan da çocuklarının TV izleme alışkanlıklarını değerlendirmeleri istendi ![]() Araştırmada yer alan çocukların hiçbirinde yeni doğduklarında veya bebekliklerinde nefes darlığı belirtileri bulunmuyordu ![]() 11,5 yaşına geldiklerinde ise 185 çocukta (yüzde 6) astım başlangıcı görüldü ![]() 'TV egzersizi önlüyor' Günde iki saatten fazla TV izleyen çocuklarda ise daha az izleyenlere kıyasla, astıma yakalanma riskinin yaklaşık iki kat daha fazla olduğu görüldü ![]() ![]() Araştırmada yer alan astımlı çocuklardan yüzde 2'si TV izlemezken, yüzde 20'si bir saatten az, yüzde 34'ü günde 1-2 saat, yüzde 44'ü ise iki saati aşkın bir süre TV izliyordu ![]() 11,5 yaşına geldiklerinde astımlı ve astımsız çocukların egzersiz seviyelerinde fazla bir fark bulunamadı ![]() Araştırmacılar TV izleme alışkanlıklarından yola çıkarak çocukların yaşam tarzına ilişkin tahminler yürüttüler ![]() Asthma UK (Astım İngiltere) adlı kuruluştan Dr ![]() ![]() Derin nefesin yararı Raporun yazarlarından Glasgow Üniversitesi öğretim üyesi Dr ![]() ![]() Paton, "Bir yerde oturmuyor olmak sizi derin nefes almaya sevkediyor ve bu da uzun vadede önem taşıyor olabilir" dedi ![]() Buna göre, derin nefes alma yoluyla solunum sisteminde yer alan kasları esnetememek, astım hastalığının kökeninde yatan nedenlere yol açıyor olabilir ![]() Dr ![]() ![]() Astımlı çocuklara egzersiz İngiltere, dünyada çocukluk döneminde astıma yakalanma riskinin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor ![]() Uzmanlar, astımlı çocukların da düzenli egzersizlerden fayda görebileceğini söylüyor ![]() Bazı uzmanlar üç yaşın altındaki çocukların TV izlemesinin sağlık ve öğrenme sorunları yarattığını savunurken, kimi uzmanlar da televizyonun eğitime katkı sağlayabileceğini ve çocukların konuşmasına yardımcı olabileceğini söylüyor ![]() |
![]() |
![]() |
|